Hangi Vitamin Ne İşe Yarar?
A Vitamini:
Gözün değişik durumlarda görebilmesi için gereken temel vitamindir. Ayrıca, büyüme,bağışıklık sistemi koruması, kansere karşı mücadele ve tiroid hormonları metabolizmasında görevlidir. Yetişkin kadın ve erkek, günde ½ adet havuç yerse, A vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar.
C Vitamini:
Dokuların bir arada tutunarak vücutta durmasını sağlayan kollajen adı verilen proteinin yapımı için gereklidir. Ayrıca, vücudun korunması ile bir çok vitamin ve mineralin daha elverişli kullanılmasında rol oynar. Erişkin erkek ve kadın, 1 su bardağı portakal suyu veya 1 adet orta boy domates tüketirse, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamış olur.
K Vitamini:
Yağda eriyen bir vitamin olup, kanın pıhtılaşmasını sağlayan ve bağırsaklarda yararlı bakterilerin sentezinde görev alan bir vitamindir. Ayrıca kemik sağlığının korunmasında, osteoporoza bağlı kırılmaları önlemesinde ve kalp-damar sağlığında önemli yer tutar. Yeşil salataya maydanoz, ıspanak ve pazı çiğ doğranıp eklenirse, günlük K vitamini ihtiyacı karşılanır.
E Vitamini:
En önemli görevi antioksidan özelliğidir. Gözde güneş ışınlarının olumsuz etkilerini azaltarak katarakt oluşumunu geciktirir. Yetersiz E vitamini, bireylerde kas yorgunluğu ve zayıflaması, sinir sistemi bozukluğu gibi etkilere sebep olur. Günlük kullandığımız yemeklerdeki yağlarda yeterli E vitamini bulunmaktadır.
Folat:
Günde 1 kase kuru baklagiller yemeği ve salatalara eklenecek 1 kase çiğ ıspanakla günlük ihtiyaç karşılanmış olur.
Niasin (B3 Vitamini):
Yetişkinlerde tam buğday unundan 4 dilim ekmek ve 3 köfte kadar tavuk eti yenirse, günlük gereksinim karşılanmış olur.
Riboflavin (B2 Vitamini):
Günde 3 su bardağı süt ve taze sebzelerle karşılanabilir.
Tiamin (B1 Vitamini):
Kahvaltıda 1 kase sütün içine 5-6 yemek kaşığı buğday tanesi içeren tahıl atarak tüketilirse, gerekli oranda alınmış olur.
Biotin:
Günde 1 adet yumurta yiyerek gereksinim karşılanabilir.
Demir:
Erkekler günde 6 köfte büyüklüğünde et ve ½ kase kuru baklagiller yemeği ile demir gereksinimlerini karşılarken, kadınlar aynı oranla ancak %50’sini karşılayabilirler. Bu nedenle gebe, emziren ve gelişme çağında olan kadınlara hekime danışarak oran belirlemelidir.
Çinko:
3 köfte kadar et ve yanında 1 kase yoğurt tüketilirse, günlük ihtiyaç karşılanır.
Bakır:
Günde !/2 çay bardağı ay çekirdeği bu ihtiyacı karşılayacaktır.
Kalsiyum:
2 su bardağı süt, 1 su bardağı yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar sert peynir ihtiyacı karşılamaktadır.
Vitamin eksikliği
D vitamini için saatlerce güneşte kalmayın