Hz. Zeyneb’in (a.s.) Yüksek Ahlakı
Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri ve Yüksek Ahlakı
O, bir taraftan vilayeti tanıttırmak için Ehli Beyte doğru yapılan suçlamaları reddedip onların unutulmuş haklarını hatırlatmaya çalıştı. Örneğin, Kufe şehrinde yaptığı hitabede şöyle buyurdu: ‘وانى ترحضون قتل سليل خاتم النبوة ومعدن الرسالة وسيد شباب اهل الجنة’ ‘Allah'ın son peygamberi ve peygamberlik kaynağının oğlu ve cennet gençlerinin büyüğü olan İmam Hüseyini öldürmek gibi bir rezalet lekesini nasıl çıkaracaksınız?’ (1)
Aynı halde o, İbni Ziyad meclisinde (2), Şam şehrinde ve Yezidin meclisinde vilayet ve İmameti iyice tanıttırdı.
Öbür taraftan ise, İmam Hüseyin (a.s.) zamanında olsun yada İmam Seccad (a.s.)ın zamanında tamamen İmamete teslimdi. Hatta çadırları yakyıkları zaman bile yani İmam Seccadın (a.s.) imamete yetişdi zaman, o hazretin yanına gelip dedi: Ey geçmişlerin yadigârı ... çadırları yaktılar, ne yapalım? O, ise buyurdu ki: Kaçınız. (3)
Bundan daha önemlisi bir kaç defa Zeynep (a.s.) İmam Seccadın (a.s.) canını savundu ve kendi canı pahasına onu himayet etti:
A) Aşûra gününde; İmam Hüseyin (a.s.) son olarak yardım istediği zaman, hasta oğlu İmam Seccad (a.s.) savaş alanına doğru hareket etti. Zeynep (a.s.) hızla onun savaşa gitmesini engellemek için ona doğru hareket etti. İmam Hüseyin (a.s.) kardeşini şöyle buyurdu: onu geri götür çünkü o ölürse Peygamberin (s.a.a.) nesli yeryüzünden kesilir. (4)
B) Aşûradan sonra düşmanın çadırlara saldırdıkları zaman Şimr İmam Seccadı (a.s.) öldürmek istedi ama Zeynep (a.s.) şöyle bağırdı: Ben varken Zey ul-Abidinin canının tehlikeye düşmesine izin vermem. Onu öldürmek istiyorsanız önce beni öldürmelisiniz. Düşman bunu görünce İmam Seccadı (a.s.) öldürmekten vaz geçti. (5)
C) İbni Ziyad İmam Seccad (a.s.)ın katline emrettiği zaman, Zeynep (a.s.) onu kucağına alıp öfke ile şöyle söyledi: Ey Ziyadın oğlu! Kan dökmek artık yeter. Bizim hanedanımızı öldürmeyi bırak artık ve şöyle devam etti: ‘والله لا افارقه فان قتلته فاقتلنى معه’ ‘Allah'a yemin ederim ki, onu bırakmayacağım. Onu öldürmek istersen beni de onunla birlikte öldür.’ İbni Ziyad Zeynebe (a.s.) baktı ve dedi: böyle bir akrabalık bağı çok şaşırtıcıdır, kendini Ali ibni Hüseyin ile birlikte öldürmemi istiyor. onu bırakın.
Elbette, İbni Ziyad anlayamazdı ki, bu himayet sadece akrabalık için değil imamet ve vilayeti savunmak içindi. Eğer konu sadece akrabalık ve kan bağlılığı olsaydı o zaman Zeynep (a.s.) kendi çocuklarının da canını savunup onları savaş alanına göndermemeliydi.
Bihar ul-Envar, cilt 45, s. 110 ve 111
Aynı, cilt 45, s. 133
Aynı, cilt 45, s. 58 ve Meâli us-Sibteyn, cilt 2, s. 88
Bihar ul-Envar, cilt 45, s. 46
Aynı, cilt 45, s. 61
Çeviri:Ürün Özedönüş
Hz. Zeynep (a.s.)
Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri