• Nombre de visites :
  • 2147
  • 23/5/2013
  • Date :

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri

hz. zeynebin (a.s.) faziletleri

Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri ve Yüksek Ahlakı

Ve en üstün ilim ise direk olarak Cenabı Allah tarafından bir kişiye verilen yani Ledünni ilimdir. Cenabı Allah hazreti Hızır (a.s.) hakkında şöyle buyurur: ‘وعلمناه من لدنا علما’ ‘biz kendi katımızdan ona bir çok ilim öğrettik.’ (1)

Hazreti Zeynep (a.s.) İmam Seccad'ın (a.s.) buyurduğuna göre böyle bir ilime sahiptir. O, halasına hitab edip şöyle söyledi: ‘انت عالمة غير معلمة وفهمة غير مفهمة’ ‘Sen bir öğretmenin olmadan âlim ve bilginsin.’ (2)

1-    İbadet ve Allah'a kulluk etme:

Zeynep (a.s.) Kur’anı Kerimden iyice öğrenmişti ki, insanın yaratılışından güdülen hedef onun Allah'a kulluk etmede olgunluğun zirvesine yetişmektir: ‘ما خلقت الجن والانس الا ليعبدون’ ‘Ben insanı ve cini ibadet etmekten başka bir şey için yaratmadım.’ (3)

O, babası ve annesinin ibadetlerini ve gece namazlarını yakından görmüştü. O, Kerbelada şahitti ki, kardeşi İmam Hüseyin (a.s.) Aşura gecesi Hz. Abbasa şöyle buyurdu: ‘ارجع اليهم واستمهلهم هذه المشية الى غد لقد نصلى لربنا الليلة وندعوه  و نستغفره فهو يعلم انى احب الصلوة له وتلاوة كتابه وكثرة الدعاء والاستغفار’ ‘ Bu geceyi Allah'ımızın karşısında namaz, dua ve istiğfar etmek için onlara doğru dönüp bu gece için fırsat al. Allah kendisi biliyor ki, ben namaz, Kur’an okuma, çok dua etme ve af dilemeyi (istiğfar) çok severim.’ (4) bu cümlelerde söz teklif ve farzdan değil, ibadet ve namaza olan aşktan söz ediliyor.

Gece kalk ki, aşıklar geceler sırlarını maşukla söylerler/Dostun evinin kapısı üzerinde uçarlar/Her yerde kapı varsa gece kapatırlar/Bir tek dostun kapısından başka ki, onu geceler açarlar.

Hazreti Zeynep (a.s.) da ibadete aşık olanlardan ve geceleri sabaha kadar aşıkça ibadet edenlerdendi ve hiç bir zorluk onu ibadetinden uzak tutamadı. İmam Seccad (a.s.) şöyle buyurdu: ‘ان عمتى زينب كانت تۆدى صلواتها، من قيام الفرائض والنوافل عند مسيرنا من الكوفة الى الشام وفى بعض منازل كانت تصلى من جلوس لشدة الجوع والضعف’ ‘halam Zeynep (a.s.) Kufe’den Şama kadar bütün yolda vacib ve müstahap namazların hepsini kılardı ve bazı yerlerde açlık ve zayıflıktan otururken namazını kılardı. (5)

Masum olup Allah'ın bereketine araç olan İmam Hüseyin (a.s.) vedalaşırken çok ibadet eden kardeşine şöyle buyurdu: ‘يا اختاه لا تنسينى فى نافلة الليل’ ‘Ey kardeşim, gece namazında beni de unutma!’ (6) Bu cümle gösteriyor ki, bu kardeş ibadet ve kulluğun yüksek zirvesine ulaşmış ve yaratılışın hikmet ve hedefine ermiştir.

Kehf sûresi, 65

Şeyh Abbas Kumî, Müntehiyul Âmal, Tahran, İlmiyye-yi İslamiyye, eski basım, 1331 hicri, cilt 1, s. 298

Zariyat sûresi, 56

Muhammed ibni Cerir-i Taberî, Tarihi Taberî, cilt 6, s. 238

Reyâhin uş-Şeria, cilt 3, s. 62

Aynı, s. 61 ve 62

Çeviri:Ürün Özedönüş


Hz. Zeynep  (a.s.)

Hz. Zeynep (sa) ve Hüzün

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)