Hz. Zeynep (a.s.)
Hz. Zeyneb’in (a.s.) Faziletleri ve Yüksek Ahlakı
Zeynep (a.s.), hazreti Ali ve hazreti Fatıma’nın kızı, 5 ya 6.cı Hicri yılı Cemâdiyul Ûla ayının beşinde Medine-yi Münevverede dünyaya gözünü açtı. Beş yaşında iken annesini kaybetti ve zaten çocukluk döneminden beri hayatın trajedileri ile tanıştı. Bereketli ömrü boyunca bir çok zorluklar ve acılar çekti. Babası ve annesinin şehâdetinden kardeşleri ve çocuklarının şehâdetine kadar ve esir düşme gibi acı olayların hepsini tehammül etti. Bu zorluklar ondan bir sabırlı ve dayanıklı insan ortaya çıkardı. (1)
Ona Ümmi Külsüm-i Kübra ve Sıddîke-yi Suğrâ derlerdi. O hazretin lakaplarından Muhaddise, Alime ve Fehime adlarını sayabiliriz. O, bir âbide (çok ibadet eden), zâhide (çok zühtlü), hatîbe (iyi konuşan) ve afîfe (çok hayalı) bir kadındı. Peygamber Efendimizin (s.a.a.) hanedanından olması, hazreti Ali’nin (a.s.) terbiyesi ve Allah'ın lutüfü onu bir belirgin özellikler ve vasıflara sahip olan bir insan olarak büyütmüştü; nitekim ona Beni Haşim’in Akilesi (çok akıllı insan) derlerdi. O, amcası oğlu Abdullah ibni Cafer ile evlendi ve be evliliğin sonucunda dört çocuğa sahip oldu. Onlardan ikisi yani Muhammed ve Avn Kerbelada Eba Ebdillah Hüseyin (a.s.)'ın yanında şehit oldular. (2)
O büyük kadın sonunda hicri 62. yılı Recep ayının 15’nde büyük bir gam, keder ve acılar içinde fâni dünyaya veda etti. Bu makalede o hazretin faziletleri ve yüksek ahlakından bir azını inceleyip söylemek istiyoruz.
1- Babasının süsü
Genelde çocuğun adını babası ve annesi koyarlar ancak hazreti Zeynebin doğumunda onun ebeveyni bu işi onun değerli dedesi Resulüllaha (s.a.a.) bıraktılar. Peygamber (s.a.a.) seferdeydi ve döndüğü zaman doğum haberini duyunca hemen hazreti Ali'nin (a.s.) evine koştu. Bebeği koynuna alıp öptü ve sonra adını Zeynep koydu (Zeyn:Süs, Eb:baba) yani babasının süsü. (3)
2- İlâhi ilim:
İnsanın başka varlıklara ve hatta meleklere göre en büyük üstünlüğü bilgi ve bakışıdır. ‘وعلم آدم الاسماء كلها ثم عرضهم على الملائكة فقال انبئونى باسماء هۆلاء ان كنتم صادقين. قالوا سبحانك لا علم لنا الا ما علمتنا انك انت العليم الحكيم’ ‘ve Âdeme bütün isimleri öğretti. Sonra onları melklere arz ederek:Eğer bu konuda doğru söyleyenlerseniz, şunların isimlerini bana haber verin, dedi. Seni tenzih ederiz ancak senin öğrettiğinden başka bizim ilmimiz yoktur, dediler. Şüphesiz sen her şeyi bilen hikmet sahibisin.’ (4)
Notlar:
1. Şeyh Zebihullah Mahellâti, Reyâhin uş-Şeria, Tahran, Dar ul-Kutub il-İslamiyye, cilt 3, s. 46
2. Aynı, cilt 3, s. 210
3. Aynı, cilt 3, s. 39
4. Bakara Sûresi, 31 ve 32
Çeviri:Ürün Özedönüş
Hz. Zeynep Ve Annesinin Üstünlükleri
Yürüyen Ayet Zeynep (s.a)