Allame Muhammed Taki Caferi
Bir Allamenin Yaşamı Böyledir
Devrimin büyük lideri hazreti Ayetullah Hamenei hocanın gençler için yaptığı alimce ve araştırmalara dayalı konuşmalarını ‘unutulmaz’ diye değerlendiriyor ve çok yüksek tabir ile onları açıklıyor: ‘Bu değerli alimin içerikli konuşmaları ülkenin genç kuşağı ve araştırmacıları için çok derin içerikler ve unutulmaz dersler ile dolu idi ve bizim devrimizin bilimsel ve düşünsel büyük eserlerinden sayılmaktadır.’
Üniversitede etkili huzuru:
Allame Muhammed Taki Caferi 50'li yıllardan beri üniversite insanları ile ilişki kurabilen ve onları etkileyen az sayılı din alimlerinden biri idi. Her zaman evinde ve üniversitelerde bilim adamları ve üniversite öğrencileri için ders sınıfları kurup onların sorularını yanıtlardı.
Değerli araştırmacı Ali Devani kendi tanık olduğu bir unutulmaz ve güzel macerayı şöyle naklediyor: ‘üniversite öğrencilerini Hocanın etrafını sarıp onunla konuştuklarını görürdüm. Hoca onların içinde kaybolmuş onların sorularını kendi yumuşak ve sıcak lahnı ile cevaplıyordu. Hatta dışarıda da Hocayı kaldırımda yürürken öğrencilerin sorularına cevap verirken görürdüm.’
Allame ve din alimlerinin varoluş gerekliliği:
Allamenin din okullarına ve din alimlerine duyduğu ilgi ve merak ve aynı halde din okulları ve din alimlerinin varoluş felsefesine derinden inanması onun her zaman dîni bilimler talebelerine yol göstermesi ve şefkatlice tavsiyelerde bulunmasına sebep olurdu. Kendisi din alimlerinin varolması gerekliliği hakkında şöyle sölemiştir: ‘din alimleri topluma baskı ile zorlanmış bir grup değildir. Bunun yüzünden biz din alimlerinin toplumlarda varoluşları ve devamlılıklarının gerçek nedenleri araştırmalıyız. Din alimlerinin gerçek varoluş nedeni insan hayatı için mezhebin gerekliliğidir ve bu ise insaniyetin dört temel sorusuna cevap vermekten ibarettir: 1- Ben kimim? 2- Nereden geldim? 3- Neden geldim? Ve 4- Nereye gideceğim?
Doğa ve doğa ötesi sınırlarda peygamberlerin inanç, düşnce ve pratikle ilgili sorumluluklarını yorumlayıup tefsir eden ve insanları onları takip etmeye hazırlayan kişiler din alimlerinden ibarettir.
Bir gencin Allame için yazdığı yürek sözleri:
Allame Muhammed Taki Caferinin vefatından bir kaç gün sonra hocanın ayrılığından üzülen gençlerin biri şöyle yamıştır: ‘okul çocuklarını sözcüklerine misafir ettiğin sanki dündü. Göç haberini duyunca göz yaşlarımı sessizliğe davet ettim. Bakışını hatırladım: ne kadar sade ve sâdıktı. Bizi ay parçası gibi sözlerine misafir ettiğin geceleri hatırladım.
Muharrem ayı gelince o kadar aşıkça ve alimce İmam Hüseyinin (a.s.) destanını söylerdin ki, açıklama bağında zamanı unuturdum.
Çeviri:Ürün Özedönüş
Bir Allamenin Yaşamı
Allame Caferi Meşhed Şehrinde