Behbahan
Peşker
Bu köy Behbahanın kuzeyinde ve Marun Barajının yanında ve Teng tekab sıradağlarından birinin eteğinde dağ ve 40 metre derinliği olan ve Marun nehrinin geçtiği derededir. Bu köyün doğu ve batısında limon, hurma ve turunc bağları vardır. Aynı halde köy ve batı bağları arasında iki metre mesafesinde bir sıra tepeler vardır ve yılın yağışlı dönemlerinde bu tepeler çimenlik ve çiçekler ile dolu olur. Köyün evleri eski ve topraktandır. Eski evlerin üslubu basamak biçiminde ve çok güzeldir ve sakinleri olmadığına rağmen hala kullanılabilir durumdadır.
Beşir nezir kervansarayı
Behbahanın maruf ve tarihi Hayrabad kervansarayı (Hayrabad okulu) ulusal eserler listesinde kayedilmiştir ve Behbahanın 25 kilometreliğinde Hayrabad Köyünde (Kale Medrese) düzelmiştir. Bu bina dört yüz yıl ömrü vardır ve 1089 hicri yılında Şah Süleyman Safevi’nin tahta oturması ile birlikte Hüseyin Ali han Zengene (Behbahan ve Kohgiluye Vilayetlerinin hakimi) emri ile düzelmiştir.
Tamamen pişmiş kerpiç ve kireç ile düzelen bu binanın genişliği ilk zamanlar 9943 metre kare imiş ve çeşitli mescid, öğretmenler için odalar, mutfak, hamam ve Pazar gibi bölümleri varmış. Şu anda sadece okulun asıl bölümü ayaktadır ve yaklaşık 2500 metre kare alanı vardır. Başka binalar ise hepsi yıkılmıştır.
Yıl 1135 hicriden sonra İhbari alimler burada kalmış ve burası onların Ayetullah Vahit Behbahanı ile tartışmaları için bir bilimsel kale gibi kullanılmıştır. Bu zamandan sonra Hayrabad okulu Medrese Kalesi diye adlandırılmış. Bu bina Behbahan halkının bilim severliğini göstermektedir.
Behabahanın tarihi Bekan Hamamı:
Bu hamam Sasani devrine aittir ve eski Ercan şehir ile ilgilidir. Marun nehrinin kenarında ve İmam Rıza (a.s.) köyünün yakınlığındadır. Bu binanın mimarlığı dört sundurma biçimindedir ve şu anda onun zemini tavanlar ve derenin kenarının dökülmesi yüzünden dolduğuna göre planı iyice görülmüyor. Hamamın binası dört yanında dört sundurma olan bir dörtgen şeklinde imiş. Sundurmalar dört sütun üzerinde ve arklarla bir birine bağlanmış ve merkez kısmı ise kubbe şeklinde imiş ki şu anda dökülmüş vaziyettedir.
Tarihi Ercan köprüsü:
Bu köprü Marun nehrinin kenarında ve İmam Rıza (a.s.) köyünün yakınlığındadır ve İmam Rıza (a.s.) oradan geçmiştir. Köprü Sasani devrine aittir. Bu köprüden nehrin sağ tarafında bir ark şeklinde ağzı kalmıştır ve onun aşağı ve yukarısında bir kaç başka köprü ve köprü için dizilmiş taşlar görülmektedir. Köprüden kalan bütün eserler Sasani devrine aittir ve taş ile kireçten düzelmiştir. Bu köprüden aşağıya doğru başka bir küçük köprünün de kalıntıları varıdr.
Behbahanın el işleri:
Behbahanda eski zamanlardan beri çeşitli el işleri yapılıyormuş. Bunların en önemlisi bakır işleri, metal işleri, nargile düzeltme, toprak işleri, cüppe dokumu, abacılık, yorgan dikme, aba külah düzeltme, çarık ve bz.den ibarettir. Bunların arasından şu anda yalnız cüppe dokuma, abacılık, yorgan dikme ve çarık düzeltme kalmıştır.
Çeviri:Ürün Özedönüş
Behbahan, Güneyin En İyi Ovası
Huzistan Vilayetinin Doğal Cazibeleri