İranın En Yüksek Dağları -2
Taht-i Süleymanın yüksekliği 4650 metredir. Alemkûh ise 4850 metre yükseklik ile Savalanın yanında ve Demavendden sonra Savalan ile birlikte İranın en yüksek zirvesi sayılmaktadır. Alemkuhun duvar gibi kayasının yokuşluğu ve dikkat çekici yüksekliği (yaklaşık 800 metre) onu dünyanın en önemli kayaları sırasında yerleştirmiştir. Çeşitli buzullar, kar dolu dereler ve zor geçilen duvarlarına göre bu dağlar İranın en ünlü dağları sırasındadır ve bir çok dağcı ve kaya tırmananların ilgisini çekmektedir.
Dena:
Yöre halkı arasında Kel Kidvis (yüksek ve temiz tepe) diye adlanılan Dena zirvesi Semirom şehrinin 30 derece kuzeydoğusunda ve Abmeleh köyünün 10 derece kuzeydoğusunda ve Boyerahmet bölgesinin güneyindedir. Dena 4409 metre yüksekliği ile Zagros sıradağlarının en yüksek tepesidir. Denaya tırmanmak için Abmeleh köyüne gitmelisiniz bu köy yol üzerinde en son köy sayılır. Bu köyden Denanın zirvesine tırmanmak 7 saat sürer.
Dena dağının yanındaki derelerde büyük ve küçük olan bir sürü pınarlar vardır. Uygun iklim koşulları ve yıllık 600 ila 1200 milimetre yağışlar bu bölgeyi bitkilerin gelişmesi için en istidatlı bölgelerden birine çevirmiştir. Çeşitli bitki ve hayvan türleri Denayı bir hayat birikimi haline getirmiş ve korunmuş bölgenin büyüklüğü yaklaşık 94 bin hektardır.
Ğaliyekûh
Eliguderz şehrinin 80 kilometre güneybatısında olan Ğaliyekûh İranın güneybatısında en yüksek zirvelerden biri sayılır. Bu dağın deniz düzeyinden yüksekliği 4110 metredir ve Eliguderz ile Dezful şehirlerinin doğal sınırını oluşturmaktadıri.
Bu dağa tırmanmak için araba ile Eliguderz şehrinin 48 kilometre güneybatısında olan Çeşmepor köyüne gidebilirsiniz. Adıgeçen köy bölgenin en son köyüdür ve yürüyüş buradan başlar. Bu dağın yamaçları havayı hoşlandıran ve manzarayı göz okşatıcı eden hoş kokulu bitkiler ve çiçekler ile doludur. Bu dağda çeşitli avcı kuşlar, ayı, domuz ve kurt onda yaşayan hayvan çeşitlerinden sayılmaktadır.
Oştorankûh
Uzunluğu yaklaşık 50 kilometre olan bu sıradağ Lorestan Vilayetindeki Ezna şehrinin yakınındadır. Oştorankûh İranın en güzel dağlarından biri sayılır. Doğal ve daimi buzulları vardır ve yılın bütün dönemlerinde kar ve buz ile kaplıdır. Oştorankuhun en yüksek tepesi Çalkebud (Senberan) denen zirvedir ki, yüksekliği 4100 metredir.
Bu sıradasğın doğal cazibeleri çoktur ve bitki ile hayvan türlerinin çeşitliliğine göre, 1340 (1961) yılında korunmuş bölge olarak kaydedildi. Bu bölgenin en önemli bitki türlerinden ravent, süt fiği, dağ fıstığı ve çeşitli dağ bitkileri vardır. Kahve renkli Ayı, tilki, Kaytani yılan, ağaç sincabı, kartal, şahin ve baykuş ise Oştorankuhun en ünlü hayvan türeleri arasındadır. Bir sıra fosil taşların bu bölgede bulunması yüzünden Oştorankuh jeoturızm bakımından da değerli bir bölge sayılır.
İranın En Yüksek Dağları -1