• Nombre de visites :
  • 5964
  • 4/6/2013
  • Date :

Harikalar Adasına Seyahat

harikalar adasına seyahat

Çabehar değerlidir; sadece İran’ın en üretken alanlarından birisi olmasıyla değil, sadece okyanusa limanı olan ülke olması ile değil, sadece dünyanın en iyi manzarasına sahip olması ile de değil... Çabehar önemlidir çünkü tanınmamış cennetlerden biri olarak  her turisti güzelliği ile büyülemektedir.

Bu bahar günlerinde güneyde hava sıcak ve nemli değil iken İran’ın bu en güzel limanını ziyaret etmek için iyi bir fırsattır. Çabehar İran’ın en uzak noktası Sistan Belucistan şehrinde yer almakta ve okyanusu aşan gemilerin yanaştığı bir limana sahiptir.

Çabehar yaklaşık 17155 km alanı ile İran’nın güneydoğusunda Hint okyanusu ve Umman denizinin sıcak sularının yanında yer almaktadır. İranşehr ve Nikşehr ilçeleri ile kuzeyde, Umman denizi ile güneyde, doğuda Pakistan ve batıda Kirman ve Hurmuzgan şehirleriyle sınırlıdır.

Çabehar bölgesinin etrafı deniz ve dönenceye yakınlığı ile ve Hint yarım adasının Muson rüzgarlarının yolunda olması ve tropikal hava cepheleri ve tropikal iklim kuşağıyla, nemli ve ılımlı bir hava meydana gelmesine sebep olmuştur. İlginçtir ki Çabehar kışın ülkenin en sıcak bölgesi ve yazın da İran’ın en serin limanıdır!

Çabehar’ın Görülmeye Değer Yerleri

Eğer yolunuz Çabehar’dan geçerse tüm bu güzellikler karşısında eliniz ayağınız birbirine dolaşır ve hangisinin en çok görmeye değer olduğunu bilemezsiniz.  Çabehar sahili gündoğumu ve günbatımının çok hoş olduğu İran’ın en güzel sahillerinden birisidir. Sahilin kıyısındaki büyük kayalar deniz suyunun çarpması nedeni ile tortul kayaçların erezyonu ile kesilmiş ve gözünüzün önüne çok güzel bir manzara çizmiştir.

Denizden ayrıldığınızda ise Gil Efşan (çamur püskürten volkanlar) sizi beklemektedir. Gil Efşan Çabehar’da görülebilecek benzersiz bir olgudur. Düz ve dar bir körfezin arasında Kehir köyünden 20 km uzaklıkta ve Galek dar yolunda 10-20 m yüksekliğinde üç küçük Gil Efşan tepesi mevcuttur. Bir kaç yıl önce ikisi kapanmış üçüncüsü ise şu anda aktif volkanlardandır. Ağzında gri renkli serin bir çamur kaynamaktadır. Gil Efşan tepesinin bir benzerinin  dünyanın üç diğer noktasında mevcut olduğunu bilmeniz kötü değidir.

Çabehar kentinden 15 km uzaklıkta Talab Laypar’ı (Laypar göleti) görebilirsiniz. Remin köyünden sonra-cadde yolunda- Guvatir sahilinde yeşil bir yerde bulunmaktadır. Bu gölet su sızdırmayarak iki dağ arasında meydana gelmiştir. Etrafta akan tüm suları kendinde toplamıştır. Bu havza 14 km uzunluğundadır. Orada çeşitli bitki ve Claire ve Ilgın tipi çalılar göze çarpmaktadır. Laypar göleti flamenko, flamingo, keklik, tavus, düz balıkçıl çeşitleri, çöl kartalı gibi kuşların ziyaret mekanıdır.

Kesinlikle Görülmeye Değer Ağaç

Bütün bunlar bir yana Çabehar’ın tapınak incirine  bir göz atmak gerekir. Yerel halk bu ağaca kurt demektedir.Tapınak inciri büyük bir ağaçtır ve Çabehar kıyı şeridende yer almaktadır. Beyaz özsuyu akışına sahip koyu kaucuk ağaçlarından sayılabilir. Ağacın taç kısmı büyük ve geniştir ve dallarından dış köklere doğru gitmektedir. Meyveleri fındık büyüklüğünde turuncu renkli ve yenilebilirdir. Bu ağaçların genellikle yüz yılı aşkın tarihleri vardır. Çoğunlukla türbelerin yakınında bulunmakta veya adak ağacı gibi idiler. Bu ağaçların örnekleri şu anda Remini, Tis Kupan, Maşi, Lipar ve Kupan Ser köylerinde görebilirsiniz.

Ama eğer Çabehar’ın yeşil doğasına bakmak isterseniz Guvatir körfezi sahiline gitmenizi öneririz. Bahu nehri Umman denizine akar ve Çabeharın Hera ormanlarına bakınız. Hera çalıları bataklığın sıcak bölgelerinde yetişir. Bu ağacın tohumu ana ağaç üzerinde ilk evrelerini geçirir ve sonra genç fidanlar ağaçtan ayrılarak bataklığa düşer ve orda kök salırlar.

Timsahtan Mars’a kadar!

Bahu nehrinin yanına gittiyseniz Çabehar’ın doğusunda 90 km uzaklıkta Bahu Kelat nehrinide görebilirsiniz. Bu nehir Guvatir körfezine dökülmektedir ve İran timsahlarının yaşam alanıdır. Gandu veya kısa burunlu timsah bu alanda doğal olarak yaşamaktadır.Dünyadaki en değerli timsah örneklerindendir.

Çabehar’ın Mars dağları bu bölgedeki en ünlü turistik yerlerden birisidir. Bad-Land olarak tanınmaktadır. İran dağlarının en güzel manzaralarından birine sahiptir. Keçu bölgesinden Guvatir kıyısına kadar sahile paralel olarak durmaktadır.


Geşm, İranın en büyük adası -1

Bandar Abbas

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)