Geşm, İran'ın en büyük adası -1
Geşm belki İran şehirlerinin cenneti lakabını kendisine kazandırmış en güzel şehirlerinden biridir. Bu adada her şey inanışmaz şekilde güzel, düzenli, temiz ve sevimlidir.
Geşm Hormoz Boğazının yanındadır. Adanın dış görünüşü kuru ve kayalık gibi gözüküyor ancak bu kuru görülen ada sır, gizem ve efsane ile doludur. Bu ada ilginç hikayeleri, ucuz pazarları ve doğal cazibelerinden başka İranın en büyük adası ve Fars Körfezinin de en büyük adası lakabına sahiptir.
Geşmın büyüklüğü 1500 kilometre karedir ve uzunluğu ise 136 kilometredir. Uzun olduğu için ‘uzun ada’ da adlandırılmıştır. Ancak bu uzun adanın bir uzun da tarihi vardır ve onun tarihi İslamdan önceye kadar uzuyor. Portakallıların eski kaleleri, tarihi mescidler, Seyyid Muzaffer ve Bibi Meryem türbeleri ve bz. hepsi bu adanın tarihi kalıntılarıdır ve siz Geşma doğru yola çıkmakla onları görebilirisiniz. Elbette Geşmın doğal cazibeleri de başkadır. Hera ormanları, haliçler, kireç kayalar, tuz kubbeleri, Harbes mağaraları ve Şibderaz köyündeki kaplumbağların yumurtlama yerleri Geşmı daha da çok turistik bir yer yapmaktadır.
Geşmın halkı en eski zamanlardan balıkçılık ile meşgüllermiş ve bir az sayıda da küçük ziraat edilebilir yerlerde hurma, kavun ve karpuz ekiyorlardı. Ancak şimdi bu iki işten ilave, idari, ticari, el işleri ve alış veriş yapma da bu adada yaygın olmuştur.
Geşma yolunuz düşerse, aşağıdaki yerleri gezi listenize dahil ediniz:
Tarihi Harbes Mağaraları:
Tarihi Harbes mağaraları girdapların etkisi ve kumun taşların içinde çıkması sonucunda ortaya çıkmıştır. Mağaraların ömrü çok eskidir ve söylendiğine göre Madların zamanına kadar uzuyor. İslam öncesi devirde insanlar mağaraları büyütmek ve fazla salonlar ve alan artırmakla muhtemelen düşmanların saldırdığı zaman bu mağaraları çocuklar, kadınlar ve ihtiyarları korumak için kullanıyorlarmış.
Bazılarına göre de Harbes sözcüğü önce Hurbes imiş ve Güneşe tapanların toplantı yeri imiş. Her nasılsa, büyük Geşm adasının tırizm cazibelerinden olan bu mağaralar geçmiş yıllarda çok bozulmuş ve bir taraftan da aşıntıya maruz kalırken şimdiki biçimine düşmüştür.
Harbes mağaraları Geşm şehrinden 11 kilometre mesafede ve sahil caddesinin kenarında denize doğru olan bir dağın içindedir.
Yıldızlar Deresi:
Yerel halkın düşmüş yıldız yada Estare Kefte dedikleri Yıldızlar Deresi Geşm adasında aşınmanın ortaya öıkardığı en güzel manzaralardandır. Yerel halka göre, buraya bir yıldız düşmüş ve ağır bir darbe ile toprak yerden kalkıp olduğu gibi kurumuş ve bu biçine düşmüştür. Görüldüğü kadar bu şekiller rüzgar, yağmur ve dönem sağanakları etkisi sonucu ortaya çımıştır. Elbette, Yıldızlar Deresini aylı gecelerde görmek başka bir lezzeti vardır. Özellikle sessizlik her yeri kapladığı zaman yıldızlar yer ile çok yakınmış gibi hissediliyor.
İran Sahil Bölgeleri -1
Keşm Adası