• Nombre de visites :
  • 10553
  • 15/6/2013
  • Date :

El Sanatları ve Çeşitleri

el sanatları ve çeşitleri

14- İnce ahşap doğrama; ağaç ve keresteden ürünler yapmak için bir yöntem olup testere, rende, törpü gibi marangozluk aletleriyle hazırlanan ahşap küçük parçalar ahşap kaplama gövde üzerine yapıştırılır ve basınçla şekiller çıkar. Bu yolla çeşitli çikolata kapları, küllük, çerçeve gibi ürünler üretilerek sunulur.

15- Ağaç oyma işi; oyma ve ağaç kafes işi, ağaç ve kereste üretiminden  üretilen diğer bir yöntemdir. Geleneksel tasarımlar fırça, kalem ve çekiç gibi marangozculuk aletlerini kullanarak kaliteli ve dayanıklı  ahşap üzerine şekillendirilir.

16- Hasır dokuma; bambu dokuma, ince dal ve çubuklarla dokuma, neyle dokuma, kızıl söğüt ağacından dokuma, sepet dokumayı içerir. Bu dokuma selüloz(bitki) doku liflerinin yardımıyla ve basit el aletleriyle farklı ürünler örneğin kilimler, hasır sofralar, sepet çeşitleri ve tabak çeşitlerini ve buna benzer şeyler üreterek sunmaktaydılar. Ney ile yapılan dokuma hakkında şunu söylememiz gerekir ki dokuma anında doku liflerine ilave olarak renkli yün ipliklerde geleneksel motif ve tasarımlarda kullanılır.

17- Hatem yapmak; tahtadan ürünler üretmek için bir yöntem olup küçük metal, kemik ve ağaç türleri parçalarının birbirine yapıştırılmasıyla ortaya çıkan ürünün üstünü farklı araçlar kullanarak geleneksel şekiller ve tasarımlarla( daha çok geometri) meydana getirilir. Örneğin; çerçeveler, sigaralıklar, çikolata tabakları, sandalye, masa ve buna benzer...

18- Mozaik işleme; tahta veye seramik zemin üzerine geleneksel motif ve tasrımların çizilmesiyle tasarımların hatlarının içinin boşaltılması ve boşalan yerlerin sedef, taş, metal, seramik ve tahta gibi maddelerle doldurularak yapılmasına mozaik denir.

19-Çini seramik işçiliği; çeşitli fayanslarla geleneksel tasarımlar ve desenler dini ve tarihi binalarda kullanılarak kil’in kalıplar şeklinde fırında pişirilmesiyle yapılır.

20- Melile kari**; çeşitli nesneleri örneğin çay takımları, süs eşyaları gümüş, altın ve bakır kullanılarak pense, makas gibi metal işçiliğinde kullanılan basit araçlarla özel fırınlarda üretilir.

21-Çini işçiliği***; metalden yapılmış gövde emaye işçiliğiyle resimler boyanarak özel fırınlarda pişirilir. Tüm bu aşamalar sade araçlarla geleneksel ve asil tasarımların kullanılmasıyla resimleme aşamasıyla tamamlanır.

22-Sanatsal eşyaların yapımı; nesnenin ve kullanılacak eşyanın yapımında sanatın üretim teknikleri daha fazla yer alır. Minyatür, sedef ve deri üzerine resim, ve altın işleme yapmayı kapsar.

23-Takı yapma sanatı; yerel mücevherlerle süslerin yapılması ve üretimi aynı halde takı çeşitleri altın, gümüş ve çeşitli alaşımların kullanılmasıyla  yapılır.

24- Diğer el sanatları ürünlerinin imalatı; el sanatı ürünlerini oluşturmak için örneğin turkuaz kakma, çelik üzerine altın kakma, yerel oyuncak bebek çeşitleri, bitkiyle yapılan dikimler ve maskeler, dekoratif uçurtma ve şemsiyeler el aletleri ile geleneksel tasarımların kullanılmasıyla üretilir.


Elsanatları

İran Elsanatları

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)