• Nombre de visites :
  • 4308
  • 13/4/2013
  • Date :

Velayet-i Fakih Şehid Mutahhari’nin Bakış Açısından(5.Bölüm)

velayet-i fakih şehid mutahhari’nin bakış açısından

1-    Rivayetlerden kanıt gösterme: Bazı yerlerde Şehid Mutahhari dolaylı olarak rivayetlerden kanıt göstermiştir. Örneğin İbni Hanzele rivayetine işaret ederek şöyle diyor:

A)    İmam genel temsilci seçiyor ve şöyle diyor: ‘انظروا إلي من روي حديثنا و نظر في حلالنا و حرامنا فقد جعلته عليکم حاکماً’

‘bizim hadisimizi rivayet eden ve helal ile haramımız hakkında dikkatli olan, adaletli ve dürüst olanı ben size hâkim olarak seçtim.’ (1)

B)    İmam Mehdi (a.f.)’in şerif yazısına işaret ediyor: ‘واما الحوادث الواقعه فارجعوا فيها إلي رواة حديثنا فإنّهم حجتي عليکم و أنا حجةالله’ ‘yeni çıkan olaylarda ise onların hakkında bizim hadislerimizi rivayet edenlere başvurun. Onlar benim size olan belli nişanlarımdırlar ve ben ise Allah’ın nişanıyım.’

Şehid Mutahhari yeni çıkan olaylar hakkında şöyle yazıyor:

Bellidir ki, insan toplumunun problemleri hep yenileniyor ve yeni problemlere yeni çözüm yolları lazım. İmam’ın (a.s.) kastettiği yeni olaylar yeni çıkan olgulardır ki onların çözümü İslami maarifi taşıyanlar üstesindedir.

Sonra şöyle ekliyor: Her dönemde müctehidin varoluş gerekliliği ve hayatta olan müctehide başvurup ondan taklid etme gerekliliğinin sırrı budur. (2)

2-    Akılcı nedenler: Belki Şehid Mutahhari’nin fakihin genel tayinine ileri sürdüğü en önemli neden İslam hükümlerinin kaç boyutluluk ve kapsayıcılığını gösteren akılcı nedendir. Şehid Mutahhari bu nedenin açıklamasında çeşitli sözleri vardır ve bu konunun önemine göre onlardan bir kaçını naklediyoruz:

A)    Peygamber vefat edince yargılama işi iptal olmuyor çünkü halkın ona ihtiyaçları vardır. Peygamber’den sonra da halk arasında tartışmalar çıkabilir ve onları çözen bir makamın olması gereklidir. Bu yüzden peygamber kendisinden sonra yargılama işinin akibetini ve ondan sonra yargıcın kim olacağını belirlemelidir.

Biz Şiiler diyoruz ki, bu İmamet makamıdır. Hükümet makamıdır. Peygamberin vefatı ile hükümet iptal olmamalı çünkü ondan sonra da halkın ona ihtiyaçları vardır ve bir kişi onu üstlenmelidir. (3)

B)    Şehid Mutahhari yukarıdaki konudan Peygamber’den sonra bir kişinin onun yerinde oturup yargılama ve liderlik işlerini yapması gerekliliğini çıkarıyor ve Şiilere göre Resulullah’ın (s.a.a.) siyasal ve yargılama halefi masum İmamlar’dan başkası olamaz. Sonra devamında şöyle ilave ediyor: Peygamber’den (s.a.a.) sonra İmam’dır ancak imamet zamanı bittikten sonra halkın toplumsal ihtiyaçları gidermek için başvurabileceği başka bir imam çıkmayacaktır. Peki ne yapmalılar? İmam genel temsilci seçiyor. (4)

Çeviri:Ürün Özedönüş


1-         İslam ve Zamanın Gereksnimleri/ s.98

2-         İslami Kalkınmalar/s. 93, Mercilik ve Din Alimliği hakkında bir tartışma/ s.57

3-         İslam ve Zamanın Gereksnimleri/ cilt1, s.97

4-         İslam ve Zamanın Gereksnimleri/ s.98

Velayet-i Fakih Şehid Mutahhari’nin Bakış Açısından(4.Bölüm)

Velayet-i Fakih Şehid Mutahhari’nin Bakış Açısından(3.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)