Mutlak Velayet-i Fakih(5.Bölüm)
Ayetullah Necabet Bakış Açısından Mutlak Velayet-i Fakih
1- Hz. Ali (a.s.)’in ümmet arasında ihtilaf olduğu zaman Ulul-Emr’in sonuç çıkarma gücüne sahip olması gerekliliği hakkında yazdığı mektup. Bu mektupta Nisa sûresinin 183. ayetine işaret edilmiştir: ‘ولو ردوه الي الرسول والي اولوالامر منهم لعلمه الذين يستنبطونه منهم’ ‘halbuki onu peygambere ve onlardan olan ulul emre arz etselerdi, elbette onlardan iyi düşünenler ve sonuç çıkaranlar onu anlardı’ bu kanıttan Ulul-Emr’de ismet değil bilim şarttır (1).
2- Sâdıklar ile birlikte olma ayeti: ‘ياايها الذين آمنوا اتقواالله وکونوا مع الصادقين’ ‘Ey iman edenler, Allah’tan sakının ve sâdıklar ile beraber olun.’ (2) Şöyle ki, taahhütlü fakih sâdıklar sırasındadır ve onunla beraber olmak şeriat ve dîni hükümlerde ona tâbi olmayı gerektirmektedir (çünkü onun işi fetva verip hüküm çıkarmaktır) ve beraber olmanın şartsız olması Velayetinde mutlak ve şartsız olmasını göstermektedir (3). Sâdıkların masum İmamlar (a.s.) olduğunu gösteren rivayetler ise en mükemmel ve olgun örnekleri gösteriyorlar ancak kavramın onlarla sınırlı olduğunu söylemiyorlar (4). Fakihi kabul etme emri irşâdi bir emirdir ve bu konuda asıl hüküm akılladır ve sözkonusu hükme karşı çıkmak ise karşı çıkana zarar ve yoksunluk getirir (5).
3- Hakka hidayet etme ayeti: ‘افمن يهدي الي الحق احق ان يتبع امن لايهدي الا ان يهدي فمالکم کيف تحکمون’ (6) ‘Hakka, hidayete ediren kimse mi tâbi olunmaya daha layıktır? Yoksa hidayet olunmadıkça hidayet yolunu bulamayan kimse mi? Peki, size ne oluyor da nasıl hüküm veriyorsunuz?’ Bu yüzden bir kişiye tâbi olmak için onun bireyler ve toplumun haklarını bilmesi ve ona doğru yol gösterebilmesi şarttır ve bu ise fakihin vasfıdır (7).
4- İslama girme ayeti: ‘يا ايهاالذين آمنوا ادخلوا في السلم کافه ولاتتبعوا خطوات الشيطان انه لکم عدو مبين’ ‘Ey iman edenler! Hepiniz toplu halde İslama giriniz ve şeytanın adımlarına tâbi olmayınız. Muhakkak ki o sizin apaçık düşmanınızdır.’ Ayetin hakkında gelen rivayetler yardımıyla (8).
Çeviri:Ürün Özedönüş
1- Ayetullah Necabetten ‘Dua-yi Recebiyyenin açıklaması , s. 22 ve 23
2- Tevbe sûresi/ 119
3- Ayetullah Necabetten ‘Dua-yi Recebiyyenin açıklaması ,s. 25
4- Ayetullah Necabetten ‘Dua-yi Recebiyyenin açıklaması ,s. 26
5- Ayetullah Necabetten ‘Dua-yi Recebiyyenin açıklaması ,s. 27
6- Yûnus sûresi/ 35
7- Mutlak Velayeti fakih, s. 27
8- Mutlak Velayeti fakih s. 30
Mutlak Velayet-i Fakih(4.Bölüm)
Mutlak Velayet-i Fakih(3.Bölüm)