Mutlak Velayet-i Fakih(2.Bölüm)
Ayetullah Necabet Bakış Açısından Mutlak Velayet-i Fakih
Velayeti fakihe inanmak meselesi imamet konusu gibi akıl açısından istidlal edilebilir çünkü faskihlerin genel tayini de Allah’ın lutüf fiillerindendir ve buna göre bu konuyu kelâm ilmi konuları sırasında sayabiliriz. Ancak Velayeti fakih, fakih için kifâyi bir vacib olup ümmet için de buna itaat etme şer’i bir vacib sayıldığına göre ve diğer taraftan ise bu Velayet fakih ile ümmet arasında karşılıklı bazı hükümler, görevler ve hukuk konularını gerektirdiği bakımından bu konu fıkhî bır konu sayılmaktadır.
Velayet-i fakihin nedenleri ve Mutlak oluşu:
Rahmetli Ayetullah Necabet bu bölümde Velayet-i fakihin aslını ispat etmek, veliyyi fakihin elini açık bırakmak ve bu Velayetin mutlaklığını ispat etmek için on naklî kanıt (altı ayet ve dört hadis) getirmiştir ki, burada onları özet olarak kitapta geldiği sıra ile naklediyoruz:
1- İ’tisam Ayeti: ‘واعتصموا بحبل الله جميعا ولاتفرقوا واИرو نعمه الله عليکم’ ‘Hepiniz Allah’ın ipine sımsıkı sarılın ve parçalanıp ayrılmayın’
Kitapta ayet tefsir edilmiş ve iki anlam ‘i’tisam’ (sımsıkı sarılmak) ve ‘Hablullah’ (Allah’ın ipi) araştırılmıştır ve ilkinin bütün işlerde hatta siyaset ve hükümet, düşman ile uzlaşma yada karşısında direnme ve hükümet kurmakla Tağutu inkar edip Allah kelimesini kaldırmak ile Hablullah anlamını gerçekleştirme eserlerini tartıştıktan sonra şöyle yazıyor: ‘Büyük kayıp döneminde ip sorumlu ve taahhütlü fakihten ibarettir ve habl (ip) konusunda ismet gerekmiyor’ (1) çünkü İmamların (a.s.) da masum olmayan temsilcileri vardı.
Ondan sonra Allah’ın ipi’nin fakih olduğunu ispat etmek için bazı kanıtlar sunulmuştur. Örneğin, İmamlar (a.s.) fakih knusundaki sözlerinde bu kelime hakkında ‘Resulullah’ın (s.a.a.) halifesi’, ‘Hüccetim’ (nişane ve kanıt), ‘Allah’ın güvendiği’, ‘Muhyeddin’, ‘Allaha doğru davet eden’ ve ‘Dini koruyanlar’ unvanları söylenmiştir. Bu konu gerektirmeli çıkarım olarak fakihlerin Allah’ın İpi ile eşit oldukları anlamına gelir (2). Bu ayetin Velayeti fakihin mutlaklığını göstermesi konusunda da ‘sımsıkı sarılın’ sözünden sonra ‘parçalanmayın’ sözünün gelmesini neden olarak göstermiştir.
2-Ulul-Emre itaat ayeti: ‘اطيعوا الله واطيعوا الرسول واولي الامر منکم’ ‘Allah!a itaat edin. Peygamber’e itaat edin ve sizden olan Ulul-Emre itaat edin’ (3)
Ayetullah Necabet bu ayetin tefsirinde Resulullah (s.a.a.) ve İmamlar’ın (a.s.) makamları konusunda bir önemli noktaya işaret etmiştir.
Çeviri:Ürün Özedönüş
Notlar:
1- Mutlak Velayet-i Fakih, ikinci basım, 1992, s.4
2- Mutlak Velayet-i Fakih, ikinci basım, 1992,, s.6
3- Nisa sûresi/59
Mutlak Velayet-i Fakih(1.Bölüm)
Velayet ve Merciiyet