• Nombre de visites :
  • 1403
  • 16/2/2013
  • Date :

Peygamber’in (s.a.a.) Sabrı [2]

peygamber’in (s.a.a.) sabrı

Resulullah (s.a.a.) çaresiz kalıp kederlendi. Ben o anda yanına gidip dedim: Ey Allahın Resulu (s.a.a.) istersen ben seninle peşin muamele yapayım. Şimdi bu parayı sana veriyorum ancak ürün döneminde onun değeri kadar hurma bana ver. O hazret benim önerimi kabul edip muameleyi yaptı. Parayı benden alıp o Arap kişiye verdi.

Ben beklemekteydim ve hurma toplama zamanına yedi gün kalmıştı. O günlerde bir gün şehrin dışına çıktım. Orada Muhammedi (s.a.a.) bir ağaç gölgesinde sahabeleri ile otururken gördüm. Ben çok küstahcasına onun yanın gidip yakasına yapıştım ve şöyle dedim: ben sizi iyi tanıyorum. Halkın malını alıp onu geri vermeyi ciddiye almıyorsunuz. Bir kaç gün daha fırsatın bitmesine kaldığını biliyormusun?

Ben o hazret ile çok cesurca ve cahilce davrandım halbuki bir kaç gün fırsatın bitmesine kalmıştı. Birdenbire o hazretin arkasından bir kaba ses duydum. Ömer ibni Hattab’ı kılıcını kınından çekmiş halde gördüm. Bana yüzünü tutup bir kötü kelime kullanarak uzak durmamı söyledi ve kılıcı ile bana saldırmak istedi.

‘وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ’ ‘Gerçekten sen büyük bir ahlak üzerindesin’

Ancak Muhammed (s.a.a.) onu engelledi ve şöyle buyurdu: ‘böyle küfretmeye gerek yoktur onu (Zeydi) sabır ve tahammüle davet etmek gerekiyor.’ Sonra Ömer’e bir çeşir hurmadan bir miktar bana vermesini söyledi. Ömer beni kendisi ile götürdü ve hakkımı verdi ve artı yirmi ölçek de hakkımdan fazla bana hurma verdi. Bu fazlalığın ne olduğunu sordum. Şöyle cevap verdi: ne yapayım Muhammed’in (s.a.a.) sabrı böyledir. Sen benim bağırtı ve kaba konuşmamdan rahatsız olduğun için seni razı edip yüreğini almak için bu kadar fazla vermemi istedi.

Muhammed’in (s.a.a.) o güzel huyunu ve muazzam sabrını görünce İslama ve Peygamber’in (s.a.a.) güzel ahlakına aşık oldum. Sonra Allah’ın birliğine ve Muhammed’in (s.a.a.) peygamberliğine itiraf edip müslümanlara kavuştum.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.a.) yaşamında buna benzer yüzlerce güzel ve iyi ahlakından örnekler mevcuttur. Bunları her biri O hazretin (s.a.a.) iyi ahlakının büyük okyanusundan bir damladır nitekim Allah-u Teala bu konuya ‘Gerçekten sen büyük bir ahlak üzerindesin’ ayeti ile işaret etmiştir. Bu iyi ahlaktan tarihi örnekler İslamın yayılmasında en büyük rol oynayan sırların birini bizim için açıklamaktadır.

Kaynak: Mehcet ul-Beyza, Feyz-i Kaşâni


1-    ‘وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ’ ‘Gerçekten sen büyük bir ahlak üzerindesin’ Kalem sûresi/Ayet 4

2-    Bu kitabın Farsça tercümesi ‘Aydın Yol’ adı ile yayınlanmıştır.

Peygamber’in (s.a.a.) Sabrı [1]

Hz. Peygamberin(s.a.a) Görevleri

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)