• Nombre de visites :
  • 1577
  • 30/1/2013
  • Date :

Velayet-i Fakihe Dayalı Siyasal Düzen [2]

velayet-i fakihe dayalı siyasal düzen

Bu konuya bir az derin bakılırsa, geniş çapta liderlik anlamında ve büyük İslami devrimin yapısal ve kuramsal yayması için bir çeşit yeni diyalog olabilir. Bu önemli bir konudur ki, bunu unutmak Doğu yada Batılı karmaşık ve laîk idare sistemlerinin İslami ülkelerde yerinde oturtulması ve bölge ülkelerinin İslami devrimlerinin yabancı ülkeler tarafından durdurulması ile sonuçlanabilir.

Büyük liderin emirlerinin dinî toplumsal velî emri olarak gerçekleşmesi için dinî okullar ve sayın fakihlerimiz yeni öğretim yılında hükümet fıkhı ve dinin gelişimde olan rolü konularına daha çok önem vermeleri gerekmektedir. Elbette bununla ilgili detaylı fıkıh ve genel fıkıh farklarını ve bu yolda gelişmeyi gözönünde bulundurmalıyız. İslami düzenin kurulmasından önce dinî düşünürlerin zihninde olan fıkıh kavramı genellikle detaylı bireysel ilişkiler üzerinde kuruluydu. Ancak Şii tarihinin en büyük fakihlerinden birinin liderliği ile İslami Devrimin zafere ulaşması ile birlikte fıkıhtan başka bir düzey herkesin gözü önünde serildi ve bu ikame fıkıhî yada İslam toplumsal pratik konumundan ibaretti. İslam dünyasının dinî marifet olgunluğu tarihinin bu merhalesinde Şii mektebi okullarında fıkıhta yeni bir ufuklar açıldı. Bu ise hükümet fıkhı ve bütün bireysel, toplumsal ve uluslararası insan yaşamının bütün alanlarında dinin kapsayıcı biçimde gelişiminden ibaretti.

Bellidir ki, hükümet ve gelişim fıkhı geleneksel detaylı fıkıh ile hem konubiliminde, hem değerlendirme sisteminde ve hem de açıklama sistemi bakımından göze çarpıcı farkları vardır. Özellikle iki öğe olarak zaman ve mekanın bu metodik ictihadın olgunlaşma gidişinde bıraktığı etkiyi gözönünde bulundurduğumuz zaman, günden güne inançsal yönlendirmenin korunması ve Şii fıkhının dinamik gelişimciliğinin yanı sıra bireysel aşamadan geçerek hükümet fıkhının da alanı genişleyecektir.

Başka bir deyişle, hükümet fıkhı da gerçi bireysel fıkıh gibi dinî değerler, açıklama ve oluşum kaynaklarına bağlıdır; ancak toplumsal gelişim uğrunda hükümet düzeni ve yapısı konuları üstesinde olduğu için bireysel fıkıh ile farklanıyor. Geleneksel bireysel fıkıhta, fakih kendisini toplumsal gelişmeden sorumlu bilmiyor ama hükümet fıkhında fakih kendisinin en temel görevini dinî-toplumsal gelişime katılmak, dünya çapında tevhid kelimesinin yükselmesi ve küfür ile uluslararası nifak  cephesinin günden güne geri çekilmesi uğrunda toplumsal olaylar ve yeni çıkan olayların yöneticiliği olarak saymaktadır. Bireysel fıkıh hiç bir zaman düzen kurmaya bir ciddi bakışı yoktur ancak hükümet fıkhı en temel hedefini bütün İslam dünyasında dine dayalı etkin ve akılcı düzen kurma ve İslami ümmetin kurtarıcısı olarak dinî demokrasinin kuramsallaştırılması kavramı üzerine koymuştur.

İslam dünyasına şimdiki ortamda doğru bakılırsa, İmam Hameneyi’nin stratejik sözlerinin derinliği daha çok anlaşılacaktır. Kaynakları Cuma namazları ve dinî topluluklar olan bu kıyamların gerçeğini gözönünde bulundurmalıyız. O zaman, bu gerçek açıkça ortaya çıkacaktır ki, bugün her günden daha artık İslam dünyasının dinci düşünürlerinin gözü Şii mektebi okullaradır. Bugün, bu kutlu toprakların dinî okulları üstesinde tarîhi bir görev vardır.

Çünkü eğer dünyanın çeşitli yerlerinde mazlumların dinî ve halka dayalı devrimleri kuramlaştırılıp düzenlenmezse ve halkın sloganlarının gerçekleşmesi doğrultusunda kararlı toplumsal bilinç üretilmezse, kesinlikle devrimlerin duygusal durumunun oturması ile birlikte bütün elde edilenler mahvolacaktır yada İslamın yeminli düşmanlarının eline fırsat düşerse bu hedefler, ilkeler ve sloganların tersi yapılacaktır. İnşaallah böyle olmaz, inşaallah...

www.kayhannews.ir

Ali Meysemi


Velayet-i Fakihe Dayalı Siyasal Düzen [1]

Velyet-i Fakih(1.Bölüm)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)