İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları(3.Bölüm)
İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları ve Ehli Beyt’i (a.s.) Savunması
O zaman, Hz. İmam Rıza (a.s.) Peygamber Efendimiz (s.a.a.), Ehli beyti ve ümmetinin adını ona okudu ve dedi: Ey Hristiyan! Şimdi ne diyorsun? Caslık dedi: Ben İncilde varlığı açıklanan hiç bir şeyi inkar etmem ve ona itiraf ediyorum.
Yukarıdaki sözlerde, Hz. İmam Rıza (a.s.) Peygamber Efendimiz’in (s.a.a.) peygamberliğinin hak olduğunu ispat etmenin yanı sıra İmamlar’ın ve Ehli beytin de imamet ve hilafetlerini ispat etmiştir.
1. Yahya ibni Zahhak-i Semerkandi ile tartışma:
Birgün Me’mun fakihler ve alimlerden bir grubu Hz. İmam Rıza (a.s.) ile tartışmak için topladı. Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: Siz aranızdan birini seçin ve o, ne diyorsa siz de kabul edin! Herkes Horasan vilayetinde eşi bulunmayan Yahya ibni Zahhak-i Semerkandi’nin seçilmesine oy verdiler. Sonra, hazret Me’mun’a şöyle dedi: Yahya kendi büyüklerinden bana haber vermelidir: onlar kendileri hakkında yalan mı dediler yoksa doğru mu?
Eğer Yahya’nın inancına göre onlar yalan söyledilerse, o zaman yalancıdırlar ve imamet ile hilafet için yetenekleri yoktur ve onu haketmiyorlardı ve eğer Yahya’nın inancına göre onların kendi haklarında söyledikleri doğruysa, o zaman onlardan ilki (Ebubekir) şöyle söyledi: اَقيلُوني وَلِيَّتَکُمْ وَ لَسْتُ بِخَيْرِکُمْ hilafeti benden geri alın çünkü sizin en iyiniz değilim. İkincisi ise dedi: کانَتْ بَيْعَةُ اَبِي بَکْرٍ فَلْتَةً وَقَي اللَّهُ شَرَّها فَمَنْ عادَ لِمِثْلِها فَاقْتُلُوهُ Ebubekir’in bey’ati bir fitneydi ki, Allah onun kötülüğünden korusun. Bu yüzden bir başkası öyle bir bey’ate kalkışırsa onu öldürün!
Katli vacib olanın nasıl başkası hakkında tavsiye (Ömerin seçilmesi) etmesi kabuledilebilir ki? Oysaki kendisi şöyle dedi: Şeytan benim için bir saptırıcıdır. Ne zaman bana doğru meyil ederse beni tutun! Ve hata yaparsam beni düzeltin! O yüzden, doğru söylüyorlarsa imam ve lider değillerdir ve eğer yalan söylüyorlarsa, Yahya’nın cevabı nedir?
Irak ve Horasan alimlerinden bir grup ile tartışma:
Irak ve Horasan alimlerinden bir grup Me’mun’un emri ile bir yere toplandılar. Hz. İmam Rıza (a.s.)’ı da davet ettiler.
Hz. İmam Rıza (a.s.) o toplantıya katılınca, Me’mun oradakilere dedi: bu ayetin anlamını bana söyleyin: ‘ثُمَّ اَوْرَثْنَا الْکِتابَ الَّذينَ اصْطَفَيْنا مِنْ عِبادِنا’ ‘Sonra biz kitabı kullarımızdan seçtiğimiz kimselere miras verdik’
Alimler şöyle cevap verdiler: Allah burada bütün (İslam) Ümmetini kastetmiştir.
Sonra, Me’mun Hz. İmam Rıza (a.s.)’a dedi: siz bu konuda ne diyorsunuz? Hz. İmam Rıza (a.s.) buyurdu: Ben alimlerin söylediği gibi değil, şöyle söylüyorum: اَرَادَ اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَ بِذَلِکَ الْعِتْرَةَ الطَّاهِرَةَ Allah’ın bu kelimeden (seçtiğimiz) kastettiği anlam (Allah’ın Resulü’nün) pak İtreti (Ehli beyti)dir.
İmam Rıza (a.s.)’ın Tartışmaları(2.Bölüm)
İmam Rıza (as)’ın Kur’anî Yaşamı