شبکه پایگاه های قرآنی
Quran.tebyan.net
  • تعداد بازديد :
  • 3360
  • چهارشنبه 1391/7/26
  • تاريخ :

6 موردی که غیبت جایز است

در قرآن می‌خوانیم:

یَآ أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اجْتَنِبُواْ كَثِیراً مِّنَ الظَّنِ‏ّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِ‏ّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُواْ وَلَا یَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضاً أَیُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن یَأْكُلَ لَحْمَ أَخِیهِ مَیْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِیمٌ‏(حجرات/12)

اى كسانى كه ایمان آورده‏اید! از بسیارى گمان‏ها دورى كنید، زیرا بعضى گمان‏ها گناه است. و (در كار دیگران) تجسّس نكنید و بعضى از شما دیگرى را غیبت نكند، آیا هیچ یك از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده خود را بخورد؟ (هرگز) بلكه آن را ناپسند مى‏دانید و از خدا پروا كنید، همانا خداوند بسیار توبه‏پذیر مهربان است.

غیبت

 

غیبت و پیامدهاى آن‏:

غیبت آن است كه انسان در غیاب شخصى چیزى بگوید كه مردم از آن خبر نداشته باشند و اگر آن شخص بشنود، ناراحت شود.(1)

رسول خداصلى الله علیه وآله فرمود: دست از سر مرده‏ها بردارید و بدى‏هاى آنان را بازگو نكنید، كسى كه مُرد، خوبى‏هایش را بیان كند.(2) امام صادق‏علیه السلام فرمود:

غیبت كننده اگر توبه كند، آخرین كسى است كه وارد بهشت مى‏شود و اگر توبه نكند، اوّلین كسى است كه به دوزخ برده مى‏شود.(3)

امام رضا علیه السلام از امام سجاد علیه السلام نقل مى‏كند كه هر كس از ریختن آبروى مسلمانان خود را حفظ كند، خداوند در قیامت لغزشهاى او را نادیده مى‏گیرد.(4)

در روایتى، غیبت كردن؛ كفر و شنیدن و راضى بودن به آن، شرك دانسته شده است

پیامبر اكرم‏صلى الله علیه وآله فرمودند:

هر كس زن یا مردى را غیبت كند، تا چهل روز نماز و روزه‏اش پذیرفته نمى‏شود.(5)

پیامبرصلى الله علیه وآله فرمودند:

در قیامت هنگامى كه نامه‏ى اعمال انسان به دست او داده مى‏شود، عدّه‏اى مى‏گویند: چرا كارهاى خوب ما در آن ثبت نشده است؟ به آنها گفته مى‏شود: خداوند، نه چیزى را كم و نه چیزى را فراموش مى‏كند، بلكه كارهاى خوب شما به خاطر غیبتى كه كرده‏اید از بین رفته است. در مقابل افراد دیگرى، كارهاى نیك فراوانى در نامه‏ى عمل خود مى‏بینند و گمان مى‏كنند كه این پرونده از آنان نیست، به آنها مى‏گویند: به‏واسطه‏ى غیبت‏شدن، نیكى‏هاى كسى كه شما را غیبت كرده، براى شما ثبت شده است.(6)

سۆال:

چرا در روایات كیفر یك لحظه غیبت كردن، محور نابودى عبادات چند ساله‏ى انسان بیان شده است؟

آیا این نوع كیفر عادلانه است؟ پاسخ: همان گونه كه غیبت كننده در یك لحظه، آبرویى را كه مۆمن سال‏ها به دست آمده مى‏ریزد، خداوند هم عباداتى را كه او سال‏ها بدست آورده از بین مى‏برد. بنابراین محو عبادات چندساله، یك كیفر عادلانه است. 

رسول خداصلى الله علیه وآله در آخرین سفر خود به مكّه فرمودند: خون و مال و آبروى مسلمان، محترم است، همان گونه كه این ماه ذى‏الحجة و این ایام حج محترم است.(7)

در روایات، نام غیبت كننده در كنار كسى آمده كه دائماً شراب مى‏خورد. «تحرم الجَنّة على المغتاب و مُدمِن الخمر»(8)

كسى كه غیبت مى‏كند و شراب مى‏نوشد، از بهشت محروم است. بر اساس روایات، كسى كه عیوب برادر دینى خود را پى‏گیرى (و براى دیگران نقل) كند، خداوند زشتى‏هاى او را آشكار مى‏كند.(9)

پیامبرصلى الله علیه وآله فرمودند: یك درهم ربا، از سى و شش زنا بدتر است و بزرگ‏ترین ربا، معامله با آبروى مسلمان است.(10)

در حدیث مى‏خوانیم: نشستن در مسجد به انتظار نمازِ جماعت، عبادت است البتّه مادامى كه منجر به غیبت نشود.(11)

پیامبرصلى الله علیه وآله در آخرین خطبه خود در مدینه فرمودند: اگر كسى غیبت كند، روزه‏ى او باطل است.(12)

یعنى از بركات وآثار معنویى كه یك روزه‏دار برخوردار است، محروم مى‏شود. اگر از بدن انسان زنده قطعه‏اى جدا شود، امكان پر شدن جاى آن هست، ولى اگر از مرده چیزى كنده شود، جاى آن همچنان خالى مى‏ماند. غیبت، بردن آبروى مردم است و آبرو كه رفت دیگر جبران نمى‏شود. «لحم اخیه میتاً» جبران غیبت‏ براى جبران غیبت‏هایى كه در گذشته مرتكب شده‏ایم، در صورتى كه غیبت‏شونده زنده و در قید حیات است؛ اگر به او بگوییم كه ما غیبت تو را كرده‏ایم ناراحت مى‏شود، به گفته بعضى مراجع تقلید(13)، نباید به او گفت، بلكه باید بین خود و خداوند توبه كرد و اگر امكان دسترسى به شنوندگان غیبت است، به گونه‏اى با ذكر خیر و تكریم آن فرد، تحقیر گذشته را جبران كنیم و اگر غیبت‏شونده ناراحت نمى‏شود، از خود او حلالیّت بخواهیم؛ اما اگر غیبت شونده از دنیا رفته است، باید توبه كرده و از درگاه خداوند عذرخواهى كنیم كه البتّه خداوند توبه‏پذیر و بخشنده است. شیخ طوسى در شرح تجرید، بر اساس حدیثى از پیامبرصلى الله علیه وآله مى‏فرماید: اگر غیبت شونده، غیبت را شنیده است، جبران آن به این است كه نزد او برویم و عذرخواهى كرده و حلالیّت بخواهیم، امّا اگر نشنیده است، باید هرگاه یادى از غیبت شونده كردیم، براى او استغفار نماییم. «انّ كفّارة الغیبة أن تستغفر لمَن اغتبتَه كلّما ذكرتَه»(14)

موارد جواز غیبت‏:

در مواردى، غیبت كردن جایز است كه به بعضى از آنها اشاره مى‏كنیم:

1. در مقام مشورت در كارهاى مهم؛ یعنى اگر شخصى درباره‏ى دیگرى در مورد ازدواج و گزینش و مسئولیت دادن و... مشورت خواست، ما مى‏توانیم عیب‏هاى آن فرد را به مشورت كننده بگوییم.

2. براى ردّ سخن و عقیده‏ى باطلِ اشخاصى كه داراى چنین اعتقاداتى هستند، نقل سخن و عیب سخن آنها جایز است، تا مبادا مردم دنباله‏رو آنها شوند.

3. براى گواهى دادن نزد قاضى، باید حقیقت را گفت گرچه غیبت باشد.

4. براى اظهار مظلومیّت، بیان كردن ظلم ظالم مانعى ندارد.

5. كسى‏كه بدون حیا و آشكارا گناه مى‏كند، غیبت او مانعى ندارد ندارد.

6. براى ردّ ادعاهاى پوچ، غیبت مانعى ندارد. كسى كه مى‏گوید: من مجتهدم، دكترم، سیّدم، و ما مى‏دانیم كه او اهل این صفات نیست، جایز است به مردم آگاهى دهیم تا فریب نخورند. شنیدن غیبت‏ وظیفه شنونده، گوش ندادن به غیبت ودفاع از مۆمن است.

در حدیث مى‏خوانیم:

«السّاكتُ شَریكُ القائل»(15) كسى كه غیبت را بشنود و سكوت كند، شریكِ جرم گوینده است.

پیامبرصلى الله علیه وآله فرمود: هر كس غیبتى را بشنود و آن را ردّ كند، خداوند هزار باب شرّ را در دنیا و آخرت بر او مى‏بندد، ولى اگر ساكت بود و گوش داد، گناه گوینده نیز براى او ثبت مى‏شود. و اگر بتواند غیبت‏شونده را یارى كند، ولى یارى نكند، در دو دنیا خوار و ذلیل مى‏شود.(16)

در روایتى، غیبت كردن؛ كفر و شنیدن و راضى بودن به آن، شرك دانسته شده است.(17)

در آیه‏ى 36 سوره اسراء مى‏خوانیم:

«انّ السّمع و البصر والفۆاد كلّ اولئك كان عنه مسئولا» هر یك از گوش و چشم و دل انسان، در قیامت مورد بازخواست قرار مى‏گیرند. بنابراین ما حق شنیدن هر حرفى را نداریم.

 

شبکه تخصصی قرآن تبیان

برگرفته از: تفسیر نور، محسن قرائتی


1) وسائل، ج‏8، ص‏600 و 604.

2) نهج‏الفصاحه، حدیث‏264.

3) مستدرك، ج‏9، ص‏117.

4) بحار، ج‏72، ص‏256.

5) بحار، ج‏72، ص‏258.

6) بحار، ج‏72، ص‏259.

7) شرح نهج‏البلاغه، ابن‏ابى‏الحدید، ج‏9، ص‏62.

8) بحار، ج‏72، ص‏260.

9) محجّة البیضاء، ج‏5، ص‏252 از سنن ابى‏داود ج‏2، ص‏568.

10) بحار، ج‏72، ص‏222.

11) كافى، ج‏2، ص‏357.

12) محجّةالبیضاء، ج‏5،ص‏254.

13) از حضرت آیةاللَّه گلپایگانى‏قدس سره پرسیدم: آیا لازم است به دیگران بگوییم كه ما غیبت شما را كرده‏ایم تا ما را حلال كنند؟ فرمود: نه، زیرا او ناراحت مى‏شود و ناراحت كردن مسلمان، خود گناه دیگرى است. پس جبران غیبت، استغفار است و حلالیّت خواستن در همه جا لازم نیست.

14) وسائل، ج‏8 ، ص‏605.

15) غررالحكم.

16) وسائل، ج‏8، ص‏606.

17) بحار، ج‏72، ص‏226.

UserName