Nasiruddin Tusi (r.a) -3
NASİRUDDİN TUSİ'NİN (R.A) AHLAKI
Nasiruddin Tusi (r.a), sadece araştırmacı ve telif âlimi değildi. Aksine takvalı, zahit ve arif bir fakihti. Aynı zamanda mütevazı, tedbirli ve büyük bir siyasi düşünürdü. Moğolları hidayet ederek, cinayetlerinin önüne geçmesi bunun açık bir kanıtıdır. O, Şia ve Sünni âlimleri ve muhaddislerinin övgülerine mazhar olmuştur;
1-Nasiruddin Tusi'nin (r.a) meşhur öğrencilerinden olan Allame Hilli (r.a) onu şu cümlelerle övmüştür:
"Nasiruddin Tusi, Şia inancı hakkında akli ve nakli delillere dayalı birçok kitap yazmıştır. Onun gibi izzetli ve şerefli bir âlim görmedim."
2-Nasriddin Tusi'nin (r.a) Hanbelî mezhebine mensup öğrencisi İbni Fevati şöyle der: "Nasiruddin Tusi erdem ve güzel ahlaka sahip biriydi. Kendine uzatılan ellerden rahatsız olmuyordu; ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını gideriyor ve herkese güzel davranıyordu."[5]
3-Ehlisünnet âlimlerinden İbni Şakir Nasiruddin Tusi'nin güzel ahlakını şöyle dile getiriyor: "Nasiruddin Tusi nur yüzlü, güzel ahlaklı, cömert, akıllı, takvalı, halkla iyi geçinen ve döneminin feraset sahibi büyük siyasetçilerinden olan bir âlim ve muhaddisti."
NASİRUDDİN TUSİ'NİN (R.A) ÖĞRENCİLERİ
Nasiruddin Tusi (r.a) birçok şehre yolculuk etmiştir. Her gittiği yerde ilmiyle etrafına bir güneş misali ışık saçıyordu.
İslam âlemine sayısız hizmetler sundu. Bu hizmetlerden en önemlisi yetiştirmiş olduğu öğrencilerdir.
Öğrencilerinden birkaçı:
1-Cemaleddin Hasan b. Yusuf Mutahhar-i Hilli (r.a), (ö.h.726)
2-Kemaleddin Meysem b. Ali Meysem Behrani (r.a)
3-Mahmud b. Mesud b. Muslih Şirazi (r.a), (ö.h.710)
4-Kemaleddin Abdürrezzak Şeybani Bağdadi (r.a), (ö.h.723)
5-Seyyid Rukniddin Esterabadi (r.a), (ö.h.715)
6-İbrahim Hemui Cuyini (r.a)
7-Esiruddin Umani (r.a)
8-Meciyuddin Tusi (r.a)
9-Meciyuddin Meragi (r.a)
NASİRDDİN TUSİ'NİN (R.A) İLMİ
Nasiruddin Tusi (r.a) tüm uğraş ve meşakkatlere rağmen günümüzde de ilmi konularda istifade edilen birçok değerli eserler telif etti. Kaleme aldığı bazı kitaplar:
1-Matematik: Batılı bilginler, onu yazmış olduğu matematik kitabıyla tanımaktadırlar.
2-Felsefe
3-Kelam
4-Ahlak
5-Edebiyat
6-Tecridu'l Akaid
7-Şerh'u İrşad
8-Evsafu'l Eşraf
9-Esasu'l İktibas
10-Şerh'u Usul-i Kâfi
12-İsbatu'l Cevahir
13-Kavaidu'l Akaid
14-Külliyatı Tıb
NASİRUDDİN TUSİ'NİN (R.A) ÖLÜMÜ
17 Zilkade hicri 673'de Bağdat seması büyük bir matem havasına bürünmüştü. Bir ömür ilahi emirler ve sakındırmalar ile yaşamış, takva örneği Nasriddin Tusi (r.a) ölüm yatağına düşmüştü. Dostları ve yakınları etrafına toplanmıştı. Bu sırada onlardan biri yaklaşarak şöyle dedi: "Vasiyet edin de, sizi İmam Ali'nin (a.s) türbesinde bir yere defnetsinler. "Nasiruddin Tusi (r.a), güzel ahlakıyla şöyle cevap verdi: "İmam Kazım'ın (a.s) yanında ölüp, başka bir yere götürülmekten hayâ ederim."
Bu konuşmalardan sonra Nasiruddin Tusi'nin (r.a) yüce ruhu hakkın rahmetine kavuştu. Cenaze merasimi büyük bir kalabalık eşliğinde İmam Kazım'ın (a.s) mukaddes türbesine götürüldü. O mukaddes yerde ona bir mezar kazmak istediler. Ancak görülen manzara herkesi şaşırtmıştı. Orada daha önceden kazılarak hazırlanmış bir mezar gördüler. İlginçtir ki mezarın hazırlandığı tarihle Nasiruddin Tusi'nin doğum tarih aynıydı. Sonra o büyük İslam âlimini hazır mezara defnettiler.
NASİRUDDİN TUSİ'NİN (R.A) ÇOCUKLARI
Nasiruddin Tusi'nin üç çocuğu oldu;
1-Büyük oğlu Sadruddin Ali: O, sürekli babasının yanındaydı. Ondan hiç ayrılmazdı. Felsefe, astroloji ve matematik ilimlerinde âlimdi.
2-İkinci oğlu Asiluddin Hasan: O, âlim olmasına rağmen ömrünün çoğunluğunu siyasetle uğraşarak geçirdi.
3-Küçük oğlu Fahruddin Muhammed: İslam ülkelerinin hac organize sorumluluğunu üstlenmişti.
[5]-Fevatu'l Ayan, c.2, s.149.
Nasiruddin Tusi (r.a) -1
Nasiruddin Tusi (r.a) -2