• Nombre de visites :
  • 1156
  • 27/6/2012
  • Date :

Nasiruddin Tusi (r.a) -1

nasiruddin tusi (r.a)

Muhammed b. Vecihuddin Muhammed b. Hasan [Ö. H/673, M/1252]

DOĞUM YERİ

Tus, büyük Horasan'ın bir bölgesidir. Tarihte birçok olaylara şahit olmuştur. Tus, çok eskilerde Nukan, Taberan ve Erdakan gibi eyaletlerden teşkil olmaktaydı. Ayrıca o zamanlarda İmam Rıza'nın (a.s) mübarek mezarı Nukan'ın Senabad köyündeydi. Zamanla şehrin büyümesiyle o bölgenin tamamı günümüzde Meşhed şehrinin birer mahallesi haline geldi.

Şöyle nakledilir: "Vaktiyle Şeyh Vecihuddin Muhammed b. Hasan Kum şehrinin büyük âlim ve fakihlerindendi. Kum'un etraf köylerinden Cahrud'ta ikamet etmekteydi.[1] Ailesi ile birlikte İmam Rıza'nın (a.s) ziyareti için Meşhed'e gider. Ziyaret dönüşü Tus mahallelerinin birinde hanımı hastalığa yakalanır. Bu yüzden orada ikamet etmek zorunda kalır. Mahalle ahalisinin isteği üzerine, mahalle mescidine imamlık görevine başlar. Orada medrese kurarak talebe yetiştirmeye başlar.

11 Camadiuevvel hicri 597'de seher vakti Şeyh'in üçüncü çocuğu dünyaya geldi. Babası ona Muhammed ismini verdi. Daha sonralar ona Ebu Cafer, Nasiruddin Tusi, Muhakkik Tusi ve Üstadu'l Beşer lakapları verildi.

NASİRUDDİN TUSİ'NİN (R.A) EĞİTİMİ

Muhammed çocukluk dönemini Tus'ta geçirdi. Okuma ve yazmayı öğrendikten sonra, Arap ve Fars edebiyatı, Maani-Beyan ve hadis ilimlerini babasının yanında öğrendi.

Babasının tavsiyesi üzerine matematik, hikmet ve mantık ilimlerinde meşhur olan dayısı Nureddin Ali b. Muhammed'in yanında eğitime başladı.

Muhammed'in ilme olan alaka ve merakı onu o dönemin en meşhur matematik üstadı ve âlimi olarak tanınan Kemaleddin Muhammed Hasib'in derslerine yönlendirdi. Bir müddet sonra üstadı bu diyardan hicret etmek zorunda kaldı. Üstadı Muhammed'in babasının yanına gelerek şöyle dedi: "Bildiğim her şeyi ona öğrettim. Bazen öyle sorular soruyordu ki cevap vermekte güçlük çekiyordum." Muhammed, daha sonraları anne tarafından dedesi olan Nasiruddin Abdullah b. Hamza'nın huzurunda Rical, Diraye ve Hadis ilimlerini tahsil etmeye başladı. Tus'da üstadı Nasiruddin Abdullah b. Hamza'nın eliyle âlimlik elbisesi giyerek Nasiruddin lakabını aldı.

Muhammed (r.a), üstadının tavsiyesiyle Nişabur'-daki Siraciyye Medresesine gitti. Bir yıl boyunca Sirac Laledi Kameri'nin usul ve fıkıh derslerinden yararlandı.

Daha sonra Nişabur'da birçok büyük üstadın dersinden yararlandı. Muhammed İbni Sina'nın Kanun kitabını Kutbuddin Mısr-i Şafii'nin huzurunda okudu. Ardından da meşhur arif Attar-i Nişaburi'nin öğrencisi oldu.

Nasiruddin Tusi (r.a) son derece ilim tahsiline düşkündü. Bu yolda daha da ilerlemek için Nişabur'-dan Rey şehrine hicret etti. Orada büyük muhaddis Burhaneddin Muhammed b. Muhammed b. Ali el-Hamdani Kazvin ile tanıştı.

Oradan da Esed b. Abdülkadir b. Esed-i İsfahani'-den istifade etmek için, mukaddes Kum şehrine hicret etti. Kum şehrinden de Irak'a gitti.

Hicri 619'da üstadından hadis nakletme izni aldı. Uzun bir müddet Allame Hilli'den fıkıh dersi aldı. Allame Hilli'de (r.a) ondan hikmet dersleri aldı.

Nasriddin Tusi (r.a), astronomi ilmini Irak'ta büyük astrolog olarak tanınan Kemaleddin Musuli'den öğrendikten sonra eğitim dönemini başarıyla bitirdi ve vatanı olan Horasan'a geri döndü.[2]


[1]-Fevaidu'r-Razeviye, s.603.

[2]-Ravzatu'l Cennat, c.6, s.582.

Suhreverdinin Hayatı ve Eserleri -1

Tanınmış Simalar (1)

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)