• Nombre de visites :
  • 1248
  • 21/6/2012
  • Date :

Çocuklarımıza neden sınır koymalıyız?

çocuklarımıza neden sınır koymalıyız?

“Her çocuğun en önemli ihtiyacı kendini güvende hissetmek ve anne-babası tarafından kabul edildiğini bilmektir. Sınırlar, çocuğa bu limitleri belli ve güvenli alanı sağlar, çocuğun kişilik gelişmine katkıda bulunu.

Güven, içten dışa gelişen bir süreçtir. Çocuk bu güveni içselleştirerek kendine güveni gelişir, kendine ve başkalarına saygı duymayı öğrenir.

Sınırlar, çocuğun sosyal hayata uyumunu kolaylaştırır. Dış dünyada da uyulması gereken kurallar ve sınırlar vardır. Tutarlı ve uygun sınırlamalar, çocukların kendi davranışlarını kontrol etmelerine yardımcı olur. Kurallar çocuğun yaşına uygun basitlikte, kısa ve net olmalıdır.

Sınırlar koyarken bunlara dikkat edin!

• Çocuğunuzu dinleyin,

• Davranışının sonucunu yaşamasına izin verin,

• Rol-model olun,

• Davranışa övgüde bulunun.

Çocuğumuzu nasıl dinliyoruz?

- Çocuğunuz için yaşadığı duygunun anne-babası tarafından anlaşıldığını bilmesi, duygularına değer verildiğini ve kabul edildiğini hissetmesi çok önemlidir. Bu da beden dilimize ve konuşma dilimize odaklanmayı gerektirir.

- Çocuğunuzu başka bir işle uğraşmadan onunla aynı seviyeye inerek ve göz teması kurarak dinlemek, baş sallamak, öne eğilmek, “Hımm”‌, “Yaa”‌, “Anlıyorum”‌ gibi sözler söylemek, çocuğunuzun gerçekten duyulduğunu ve dinlendiğini hissetmesine neden olur.

- Çocuk bir konu hakkında duygu ve düşüncelerini anlatmaya başladığında, “Gerçekten mi?”‌ “Ne kadar ilginç”‌ gibi ifadeler kullanmak anne-babaya güvenmesini sağlar ve onu daha fazla paylaşmaya teşvik eder. Bu noktada anne-babanın kendi duygu ve düşüncelerini anlatmaya başlaması, nasihat etmesi güvenli alanı kırabilir ve iletişimi koparabilir.

- Çocuğunuzun üzgün olduğunu fark ettiğinizde “Şu anda gerçekten çok üzgünsün”‌ diyerek duygusunu kabul edebilirsiniz.

- Park, oyun grubu gibi sevdiği bir yerden ayrılmak zorunda olduğunuzda “Veda etmek gerçekten zor değil mi?”‌ diyerek onu anladığınızı hissettirebilirsiniz.

- Ağladığında “Ağlama, artık yok bir şey, geçti”‌ yerine “Ağlayabilirsin, ben yanındayım”‌ diyerek ya da “Sen ağlarken yanında olup sana sarılmamı ister misin?”‌ diye sorarak ona güven verebilirsiniz.


İslamda Çocuk Eğitimi ve Önemi

Çocuklar ve Ölüm Kavramı -1

Çocuk ve Oyun

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)