Ortadoğu ülkeleri silahlanma yarışında
Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki hükümetler, 'Arap Baharı' gibi toplum hareketlerine karşı hazırlıklı olmak amacıyla askeri ekipman ve silaha 2015'e kadar toplam 118.2 milyar dolar harcayacak.
El Masah Sermaye tarafından yayınlanan rapora göre, tüm bölge ülkeleri 2010'da silah alımları için 91 milyar dolar harcadı. Fakat bu rakamın, Arap hükümetlerinin çabalarıyla önümüzdeki 3 sene içerisinde ciddi oranda artmasının beklendiği kaydedildi. 2010'daki toplam harcamaların yarısına yakınını 45.2 milyar dolar ile Suudi Arabistan gerçekleştirdi. Ardından 16.1 milyar dolar ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) geldi.
Raporda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki askeri harcamaların gayri safi milli gelire oranının diğer bölgelere kıyasla daha yüksek olduğu vurgulandı. Araştırmaya göre, 2001 ve 2010 yılları arasında bu oran yüzde 5.5'i buldu. Küresel ortalama ise yüzde 2.5'ta kaldı. Askeri harcamaların yüzde 83'ü uçak, füze ve zırhlı araçlara yapıldı. Bu harcamalarda ilk sırayı BAE, Cezayir ve Suudi Arabistan aldı. Küresel çapta askeri ekipmana en çok para harcayan ülkeler ise ABD, Hindistan ve Çin oldu.
İRİB