• Nombre de visites :
  • 1860
  • 3/4/2012
  • Date :

Bölge Devrimlerini Hangi Olaylar Etkiledi? -1

bölge devrimlerini hangi olaylar etkiledi?

İran İslam Devrimi önderi Tahran Cuma namazı hutbesinde bölgedeki İslami uyanışın üç aktörü olduğunu belirtti.

Birincisi; Amerika, NATO, Siyonist rejim ve bunlara bağlı bazı Arap ülkelerindeki işbirlikçileri, ikincisi; milletler ve gençler, üçüncüsü ise; İslami ve İslami olmayan siyasi aktörler ve partilerdi. Devrim önderi ikinci grup hakkında şunları söyledi:

“Milletler ne istiyorlar? Amerikalıların defalarca Mısır’da ve diğer İslam ülkelerinde yaptıkları kamu yoklamaları onlara gerçekleri söylemiştir. 2003’ten 2008’e kadar Mısır’dan ve Ürdün’den Türkiye ve Malezya’ya kadar Müslüman halklar arasında camilere, İslami söylemlere ve kadınların İslami örtüye yönelmelerinde % 40 ile % 75 arasında bir artış gözlenmiştir. Amerika’ya olan nefret İslam ve Arap ülkelerinde ortalama % 85 artmıştır. Özellikle Hizbullah ve Hamas’ın 33 ve 22 günlük savaştaki zaferlerini, ayrıca hiçbir kazanım elde etmeden Amerikalıların Irak’tan çekildiklerini görmeleri Arap gençlerinin geleceğe ve zafere olan ümitlerini iki kat artmıştır.”

‌ Yemenli düşünür ve araştırmacı Dr. Usam İmad bizimle yaptığı bu söyleşide İslami uyanışta gençlerin ve halkların İslami uyanıştaki konumlarını irdeleyerek bu devrimlerin oluşmasında etkili olan unsurları ele aldı.

  ”” Bölge devrimlerinin açık özelliklerinden biri de halk yığınlarının yaratıcı etkisidir. Halk arasındaki en etkili kesim ise gençlerdir. Gençlerin bu alandaki etkin katılımlarının nedeni hakkındaki düşünceleriniz neler?

  ”” Tunus, Mısır ve Libya’daki ilk devrimci hareketleri öğrenci grupları başlattılar. Yani devrim hareketinin ilk ateşini gençler yaktı ve diğer halk grupları da bunların ardı sıra sahneye çıkarak bunlara katıldılar. Hatta Fehmi Hüveyda veya Muhammed Haseneyn Heykel gibi düşünürler bile biz gençlerin hareket etmesiyle harekete geçtik, demektedirler. Yani önce gençler ortaya çıktı ve ardından yazarlar, düşünürler, âlimler, sanatçılar ve toplumun diğer kesimleri sahneye indiler. Nitekim gençler fiili mücadele sahasına ilave olarak internette ve sosyal paylaşım sitelerinde de etkin bir şekilde faaliyette bulundular.

 Gençlerin bugünkü Arap toplumuna bakışı ile geçmişteki bakışları arasında farkın olduğu açıktır. Günümüz gençlerinin siyasi ve ekonomik meseleler hakkındaki bilinç ve algıları geçmişe oranla daha derindir. Günümüz gençleri ülkelerinin siyasi hareketlerinde etkin bir şekilde yer almaları gerektiğini bilmektedir. Tunus devriminin ilk ateşi Ebu Zeyd adlı bölgede gençler tarafında yakıldı. Aynı şekilde bedenini tutuşturarak Tunus’taki itiraz ateşini alevlendiren Ebu Azizi de 24 yaşında bir gençti.

 Seyyid Hasan Nasrallah’ın son yıllardaki konuşmalarının da yayınlanması aşamalı bir şekilde Arap gençlerini etkiledi. Onlar Allah Resulü’nün (s.a.a) soyundan gelen bir âlimin Amerika ve Batılı güçler karşısında tek başına direndiğini görüyorlardı. Böyle bir şahsiyet zaman içinde gençlerin bilinçaltında bir olguya dönüşmüştü.

 Bir genç için izzet ve keramet duyguları çok önemlidir. Bölge gençleri yöneticilerinin insani kerametlerini ayaklar altına aldıklarını hissediyorlardı.


Gençlerin İslami Uyanış Sürecindeki Rolü - 3

Gençlerin İslami Uyanış Sürecindeki Rolü - 2

Gençlerin İslami Uyanış Sürecindeki Rolü -1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)