• Nombre de visites :
  • 2158
  • 4/3/2012
  • Date :

Gençlerde Depresyon-4

gençlerde depresyon

7. Çocuk ve gencin davranışının değişmesi: Baştan beri münzevi olan ve sürekli arkadaşlarıyla birlikte olmaya ilgi duymayan ve onları sadece değişik periyotlarla görmeyi tercih eden bir çocuk ile çok sosyal olan, ama zamanla münzevileşen ve arkadaşlarını görmekten sakınan bir çocuk arasında fark vardır. İkincisinin hayat gidişatında başka ne gibi değişikler gözlendiğine dikkat etmek gerekir. Böyle bir çocuğun arkadaşlarıyla görüşmeye ilgi duymama dışında ev ödevlerini yapmama, zayıflama ve artık okul aktivitelerine katılmama gibi diğer günlük faaliyetlerini de yerine getirmemesi olasıdır. Onun depresyona girmesi, yeni kaybedilen bir yakının yokluğuna bir tepki midir diye bakmak lazımdır. Örneğin, eğer baba evi terk etmişse veya çocuk arkadaşından yolculuk sebebiyle ayrı kalmışsa, birkaç haftalığına yukarıdaki tepkilerin belirmesi tamamıyla doğaldır. Ama bu depresyon hali daimi olur ve daha uzun bir müddet sürerse, daha fazla bir özen ve dikkati talep eder. Depresyon ile perişan halde bulunmayı birbirinden ayırarak teşhis etmek her zaman anlaşılır ve kolay değildir. Ama bu teşhisin bir önemi yoktur ve adını ne koyarsak koyalım her ne zaman depresyon veya perişan halde bulunmak birkaç haftadan daha çok sürerse, kaygılı olmak için bir neden vardır ve bir takım girişimlerde bulunmamız gerekir.

8. Depresyona girmiş bir çocuk, depresyona girmemiş çocuklara nazaran yalnızken daha çok vakit geçirir ve yaşıtlarıyla diyalogda daha az bir zaman harcar. Enteresan olan, depresyona girmiş çocukların kendi yaşıtlarıyla beraberken depresyonda olmayan çocuklara karşı daha agresif ve menfi olmalardır. Bu, depresyonda olan çocukların toplumsal münzeviliğinin, yaşıtlarının dışlaması ve toplumsal soyutlanmadan kaynaklandığı manasına muhtemelen gelmektedir.[1]

Depresyonu Tedavi Etme Yolları

1. Anne ve babanın uygulayacağı tedavi: Anne ve babanın uygulayacağı tedavi, çocuğu stres yaratan koşullardan çıkarmanın en iyi yoludur. Aile içindeki sağlıklı ilişki, gençlerdeki depresyon göstergelerini zamanında teşhis etmede faydalı olabilir. Bu kritik devrede gençleriyle irtibat kuramayan anne ve babalar, kendi korku ve kaygılarını beyan etmekten çekinen evlatlarının kaçışına neden olurlar. Bu tavır, onların depresyona maruz gençlere dönüşmesine yol açar. Aynı şekilde anne ve babanın derslerde birinci ve en iyi olması için gence baskı uygulaması ve onun ilgi duyduğu program dışı aktivitelere tamamıyla itinasız kalması, bu hastalığa sebep olabilir veya onun dozunu artırabilir. Bunun karşısında, akıllıca gençleri için vakit ve enerji harcayan ve gerektiğinde belirli bir meblağı sarf eden anne ve babalar, geleceklerini inşa etmeleri ve hızlı bir şekilde gençlik döneminin kaygılarına galebe çalmaları için kendi gençlerine yardımcı olabilirler. Çocukluk döneminden gençlik dönemine geçerken bu yolculuk esnasında yeni gençlere dayanak olmak, sonraları onların ruhsal sağlığına kavuşması için anne ve babanın kedere boğulmasından çok daha kolayıdır. Bu nedenle onurlarını yeniden yapılandırmak için evlatlarımıza yardımcı olmalıyız. Sanat, spor veya ders okumak gibi değişik alanlarda gerçekleşebilecek kendilerinin başarılarını ödüllendirmeliyiz. Yersiz önyargı ve öngörülerden sakınmalıyız.


[1] Richard, Hareyngetn, Reveşhay-ı Derman-i Der Kudekan Ve Nocivanan, müterciman: Hasan Tuzende Cani, Nesrin Kemal Pur, Pik-i Ferhengi, 1380.

Gençlerde Depresyon-3

Gençlerde Depresyon-2

Gençlerde Depresyon-1

Depresyon 2

Depresyon 1

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)