Gençlerde Depresyon-3
4. İştahın değişmesi: Depresyona girmiş bazı çocuklar yemek seçiminde çok hassas olur ve yemeğe temayül göstermez. Bir diğer grup ise huzur bulmak için yemeğe sığınır ve sağlık ölçülerini çok aşar düzeyde yemek yer. Her haliyle onların yemek yeme âdeti uzun bir müddet değiştiği zaman, bu depresyon göstergesi olabilir. Rejime girmek özellikle kızlar arasında çok normaldir. Bu depresyonun göstergesi değildir. Yemek yemekten lezzet almayan ve zorla yemek yiyen bir kız, depresyon göstergesi yansıtmaktadır.
5. İntihara niyetlenmek veya girişmek: Şüphesiz bu gösterge, depresyonun en kaygılandırıcı göstergesidir. İntiharı düşünen gençliğe yeni adım atmış tüm bireylerin depresyona maruz kalmadıklarını bilmek gerekir. Hayatın yaşamayı değmediğine dair geçici ve kısa vadeli düşünceler, gençler arasında çok yaygındır. Anne ve babasının herhangi bir televizyon programını izlemesini yasaklaması karşısında çocuk, ayaklarını yere vurmakta ve “ben de kendimi öldüreceğim” demektedir. Onun sadece bir televizyon programında izlediği bir sahneyi taklit etmesi olasıdır ve özellikle eğer bu çocuk yarım saat sonra çok sevinçli bir şekilde hayatta arkadaşıyla oynuyorsa bu gayet normaldir. İntihar niyeti taşıyan veya girişiminde bulunan bazı gençlerin esasen depresyona girmemiş olması imkân dâhilindedir. Onlar sinirli veya anlık meyillerin takipçileri veyahut kendileri için tahammül edilemeyen bir başarısızlığın gerçekleşmesiyle intihara kalkışan yetkinlik taliplileri de olabilir. Elbette depresyonun intiharın önemli nedenlerinden birisi olduğu hususunda şüphe bulunmamaktadır ve gençlerin intihara niyetlenmesini gösteren her alamet çok önemli addedilmelidir. Bir grup çocuk ve genç, sürekli hikâye ve filmlerde gördükleri bazı şahsiyetleri hayal etmekte ve oyunlarında bu hikâyelerden yararlanmaktadır. Böyle bir çocuğun oyununun depresyon göstergesi olmadığından emin olmak için, depresyonun diğer göstergelerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Diğer göstergeler mevcut değilse, bu çocukta depresyon bulunmamaktadır.
6. Kendini kınamak: Bazen depresyona müptela olmuş çocuk ve gençler aile ve arkadaşların problemlerinin mesuliyetini üstlenmektedir. Onlar yetkinlik talibi olup çok yüksek düzeydeki hedeflere odaklanmakta, anne ve babanın kavga etmesi ve ayrılmasında veya kız ile erkek kardeş arasındaki uyuşmazlıkta kendilerini suçlu görmekte ve çevrelerindekilerin bu hadiselerde kendilerinin bir kusuru olmadığına dair söylemlerine kulak asmamaktadırlar. Kendini kınamak, depresyonun yaygın göstergesi değildir. Ama bazen ruhsal baskı görmelerine ve strese girmelerine neden olan konular hakkında konuşurken çocuk ve gençlerin kendilerini kınama halleri aşikâr olur. Daha küçük çocuklarda, oynarlarken veya resim çizerlerken kendi hayatları hakkında kötü duygulara sahip olduklarını ve kendilerini asla işlemedikleri bir günahın cezasına müstahak gördüklerini gözlemleyebiliriz. Daha yaygın olan gösterge ise kendine saygı göstermemektir. Buna müptela olan aşırı bir şekilde kendini alçak görür ve kendi için bir değer gözetmez. Kendine saygı göstermemek ve depresyon bir şey olmamakla ve birbirinden çok farklı olmakla birlikte, biri olmaksızın diğerinin olması çok nadirdir.
Gençlerde Depresyon-2
Gençlerde Depresyon-1
Gençlerde Depresyon
Depresyon 2
Depresyon 1