Amano: Parçin askeri bölgesine giriş izni istiyoruz
Tahran, 25 Şubat 2012 – UAEK yetkililerinin İran’a yaptıkları son ziyaret sırasında Parçin tesislerine giremediklerini raporlayan UAEK Başkanı, İran’dan, UAEK’nun nükleer programının askeri olma olasığı konusundaki endişelerini gidermesini özellikle de yabancı uzmanların Parçin askeri bölgesine giriş izni verilmesini istedi.
Mehr Haber Ajansı’nın Associated Press’den aktardığı habere göre; Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) Başkanı Yukiya Amano, hazırladığı son raporunda, İran’ın gizli bir şekilde nükleer silah yapma peşinde olmakla itham etti.
Amano bu raporunda, bir kez daha, UAEK’nun ‘çözümlenmemiş meseleler’ diye hatırlatma yaptığı, İran’ın nükleer meselesi konusunda şeffaflık hususuna vurgu yaptı.
Amano raporunda; İran ve UAEK açısından ‘beklemede olan bütün önemli meselelerin hızlı çözümü açısından, özellikle söz konusu meselelerle ilişkili konularda ‘şeffaflık’ zemini sağlamak amacıyla, gerekli bütün istihbarat verilerine, belgelere, sitelere, madde ve şahıslara erişim bağlamında, diyalogların İran’da başlamasının, İran ve UAEK açısından önemine işaret etti.
Amano bu raporunda, UAEK yetkililerinin İran’a yaptıkları son ziyareti ‘sonuçsuz’ olarak niteledi ve İran’ın 15 nükleer tesiste ve bu tesislerin dışındaki 9 bölgedeki nükleer faaliyetlerde bulunduğunun belirtildiği ajans yazısına göre, bazı faaliyetlerin, UAEK Governörler Konseyi ve Güvenlik Konseyi’nin isteklerine aykırı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Raporda, UAEK Governörler Konseyi ve Güvenlik Konseyi’nin karalarına uymasının gereğine vurgu ile, UAEK Governörler Konseyi ve Güvenlik Konseyi’nin isteğine rağmen, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine devam ettiğini bir kez daha belirten Amano, hali hazırda İran’ın deklare ettiği bütün nükleer tesislerinin UAEK’nın kontrolünü altında olduğu belirtti.
UAEK, İran’daki üç tesiste, Natanz Uranyum Tesisi, Natanz Zenginleştirme Araştırmaları Merkezi, Fordo Zenginleştirme Tesisleri’nde İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdürdüğünü söylüyor.
Amano söz konusu bu raporunun sonunda bir kez daha İran’ın UAEK ile işbirliği yapmadığı iddiasında bulunarak; Tahran’ın etik kuralları uygulamaya koymadığını, UAEK olarak İran’ın nükleer programını bütün boyutlarıyla açıkladığına güvenemediklerini belirtti.
UAEK’nun İran’ın nükleer programının askeri boyutu olma olasılığı hakkında ciddi kaygıları bulunduğunu ve İran’dan bir kez daha uluslararası toplumla işbirliği yapmasını ve etik kuralları uygulamasını istediklerini belirtti.
Parçin tesislerine girilememesi UAEK tarafından eleştirilerek, müfettişlerin Parçin tesislerine girişinin sağlanması istendi.
Amano’nun raporunda ayrıca ‘çözüme kavuşmamış’ konuların şeffaflaştırılması, İran’ın koruma önlemleri altında olduğunu deklare ettiği tesisler, uranyum zenginleştirme faaliyetleri, yeniden işleme (reprocessing), Natanz’daki faaliyetler, ağır su projeleri, uranyum dönüştürme ve uranyum yakıtı üretme, askeri olasılık boyutu, dizayn birleşmesi, ilhak protokolü ve değişik maddeler gibi konulara da işaret edilmiştir.
İran’dan tam bir işbirliği isteyen UAEK Başkanı Amano, İran’dan önemli konular üzerinde mutabakat sağlanması için yapıcı bir tutum içinde ve UAEK ile birlikte çalışmasını ve de İran’ın nükleer programının askeri boyutu konusundaki endişeleri gidermesini özellikle de yabancı uzmanların Parçin askeri bölgesine girişi için izin verilmesini istedi.
Mehrnews