Tebriz
Tebriz şehri doğu azerbaycan eyaletinin başkentidir. Başkent Tahran'a uzaklığı 624 km..dir. Tebriz'in önemli dönemleri İslam’ın İran'a gelişiyle başladığını söylenmektedir. Arkeolojik kazılara göre Tebriz şehrinin 5 bin yıllık bir geçmişi olduğu ortaya çıkarılmıştır. Moğol işgalinin yıkmadığı birkaç şehirden biri olarak da Tebriz şanslı yerlerdendir. Safeviler döneminde Tebriz bir süre için İran'ın başkenti olmuştur. Arg-e Tebriz isimli Tebriz kalesi bu dönemden kalmış eserlerdendir. Tebriz'deki birçok tarihi eser, şehirde yaşanan depremlerle yıkılmıştır. Safeviler döneminden sonra gelen Kacarlar döneminde yine başkent olarak kalmıştır. Son 100 yılda Tebriz'in İran tarihinde önemli rolü olmuştur. 1906 yılındaki Anayasal Hareketlenmede siyasi hareketin merkezi olmuştur. 1950 yılındaki petrolün millileştirilmesi hareketlerinde ve 1978 yılından itibaren yaşanan İran İslam Devrimi sırasında da Tebriz önemli bir merkez olmuştur.
Şairler Mezarlığındaki Şairler anıtı : Tebriz'in özellikleri arasında birçok şair yetiştirmiş olması da vardır. Yetiştirdiği şairler için özel bir Şairler Mezarlığına sahip olan dünyadaki tek şehir Tebriz'dir diyebiliriz. Ünlü şairler arasında Saib Tabrizi, Ohadi Maraghani, Seikh Mahmoud Shabistani sayılabilir Son dönemde yaşamış en ünlü şair ise hiç kuşkusuz Şehriyar'dır. Şehriyar'ın en ünlü eseri Haydar Baba, her zaman Tebrizlilerin dillerinden düşürmediği bir şiir olmuştur.
Turistik Yerler :
Arg-e Tabriz
Tebrizdeki en önemli tarihi eser Tebriz kalesidir. Bu kale, tamamı tuğla ile örülmüşdür. 500 yıl kadar önce yıkılmış olan bir caminin yerine yapılmıştır. Kalenin bir adı da eski caminin adına gönderme yapılarak Mescid-i Alişah - Alişah Camisidir. Kalenin içinde çok yıkık bir haldeki mihrap görülebilir.
Azerbaycan Müzesi
1957 yılında yapılmış ve 1962 yılında yenilenmiştir. Müzede bulunan etnolojik eserler bölümünde bölgede yaşayan çeşitli göçebelerin ve kabilelerin giysilerinden, eşyalarından örnekler vardır. Arkeolojik eserler bölümünde 4 bin yıl öncesine kadar uzanan çeşitli tarihi buluntular sergileniyor. Anayasal Devrim bölümünde ise Tebriz’in yakın tarihine ait siyasi olaylardan fotoğraflar ve belgeler yeralmaktadır.
Mescid-i Kabud (Gok Mescid)
1465 yılında yapılmış olan bu camii, geçirdiği birçok depremden sonra restore edilmiştir. Camiinin içinde ve dışındaki seramikler güzelliğini hala korumakta ve bu camiye “İslam’ın Turkuvazı” adının verilmesini haklı çıkartmaktadır.
Kapalı Çarşı (Bazaar)
İrandaki benzerlerinden çok farkı yoktur. Ama batılılar için (belik de biz Türkler için bile) çok egzotik bir havası vardır. Bu çarşının labirent gibi yollarında kendinizi kaybedin, herhangi sokağa sapıp gezin. Yorulduğunuzda önünüze mutlaka bir çayhane çıkacaktır. Burada İran çayı içerek dinlenin, etrafınızdaki kişilerle Türkçe sohbet edebilirsiniz.
Her türlü ev eşyası, kuruyemişler, antika eşyalar, cam eşyalar, elektronik malzemeler vb... Kapalıçarşının önemli bir bölümü Halı ticaretinin yapıldığı yere ayrılmıştır. Halıcıların bulunduğu bu bölgede dünyaca ünlü, eşsiz Tebriz ipek halılarını görebilirsiniz.
İl Gölü
Tebriz şehrinin görülmeye değer yerlerindendir. Büyük bir havuz ortasında bir binadır. Binanın yapılış tarihi bilinmemektedir. Ancak Abbas Mirza zamanında restore edilmiş ve ş.1309/m. 1931 yılından itibaren genel mesire yeri şekline dönüşmüştür. Bu mesire yeri, ferah yeşil bir alana sahiptir. Kayık yapmak içinde uygundur.
Kandovan - Tebriz
İl Gölü Tebriz
İRAN SANAT GEZİM
Kerimhan Kalesi -Fars
Batı Azerbaycan