• Nombre de visites :
  • 4607
  • 5/2/2012
  • Date :

TAHRAN

tahran

Asyanın Parisi Büyükşehir Tahran

Yaklaşık 18.956 kilometre kare yüzölçümü ile Tahran 34 ila 36,5 derece kuzey enleminde ve 50 ila 53 derece doğu boylamında yer alır. Tahran eyaleti, kuzeyde Mazenderan, güneyde Kum, doğuda Simnan ve batıda Kazvin eyaletleri ile komşudur. Merkezi Tahran şehridir. En son idarî bölümlemelere göre Tahran eyaleti, dokuz büyükşehir, yirmi iki şehir, yirmi ilçe, altmış iki köy ve bin dokuz yüz kırk yedi bucaktan oluşur. Tahran eyaletinin büyükşehirleri şunlardır: Demavend, Rey, Savecbulağ, Şemiranât, Şehriyar, Kerec, Veramin ve İslâmşehr.  

Görülecek Yerler:  

* Azadî (Özgürlük) Meydanı: 

tahran

   Hş. 1350/m. 1972 yılında yapılan bu bina Tahran’ın kuzeyinde, Tahran-Kerec özel otobanının başında yer alır. 50 bin m2’lik bir alan üzerine kurulmuştur. Aynı zamanda, içinde bir müze de yapılmıştır. Burcun alt yüzeyi 400 m2, yerden yüksekliği 45 metredir.    

 * Bağ-ı Milli Giriş Kapısı: 

    H. ş.1300/m. 1922 yılının eski Mekş Meydanı’nın girişinde başlarında yüksek ve o zamana göre görkemli bir giriş kapısı yapıldı. Sonraları Meşk Meydanı’nın topraklarının büyük bölümü Bağ-ı Milli’ye tahsis edildiğinden bu isimle ünlendi. 

* Hazret-i Abdulazim Asitanesi:  

    Hazret-i Abdulazim Asitanesi, şiilerin büyük ve muteber ziyaretgâhlarından birisidir. Rey şehrindedir. Hazret-i Abdulazim, Hazret-i Hasan (a.)’ın çocuklarındandır. Hicri üçüncü yüzyılda şehit olmuş ve şimdiki yerine defnedilmiştir.  

 * Demavend:

Elburz sıra dağlarının en yükseği Demavend dağıdır. Mazenderan deniz seviyesinden 5636 metre ve özgür deniz seviyesinden 5671 metre yüksektir.  

* Şehit Mutahhari Medrese ve Camii:  

  Şu anki Şehit Mustafa Hümeynî caddesinde yer alan bu bina hicri kameri on üçüncü yüzyıla ait medreselerdendir. Bu büyük yapının bânileri ve yaptıranları, Kaçar hükümdarı Nasireddin Şah’ın komutanlarından Hacı Mirza Hasan Han ve kardeşi Meşirü’d-Devle’dir.    

   * İran Halı Müzesi:

İran halısı, İran kavminin en değerli sanat miraslarındandır. Halının ne zamandan itibaren İran’da var olduğu tam olarak bilinmemektedir. 1949 yılında Sibirya’nın güneyinde, Ahamenişler dönemi İran halısı olarak tanınan 2500 yıllık bir halı bulunmuştur.

* İmam Hümeynî Anıt-mezarı: 

  Tahran’ın en kalabalık ziyaret merkezlerinden biri olan İran İslâm İnkılabı Rehberi İmam Hümeynî (r.a.)’nin kabri çok geniş bir alan üzerine kurulmuştur. Anıt-mezarın etrafında üniversite, otel, ticaret merkezi... kurulması anıt-mezarı kalkındırma projesi içinde yer verilmiştir.

 El Sanatları ve Hediyelik:

Tahran eyaletinin el sanatları sosyal yapı ve etnik çeşitlilik açısından üçe ayrılır: Kentsel, köysel ve oymak. Eyaletin önde gelen el sanatları, maden üzerine resim yapmak (kalem-zenî), sepet örmeciliği, kakmacılık, camcılık, vitray, deri işlemeciliği, halı dokumacılığı ve çanak-çömlekçiliktir .


İran'a Gezi - Tahran

Şehit Mutahhari Medrese ve Camii

Demavend Dağı

Gülistan Sarayı

Hz. Abdul Azim Asitanesi

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)