İslam İnkilâbı Karşıtları (2)
1979 Temmuz'unda da Hasan El Bekir'in iktidardan uzaklaştırılmasıyla birlikte Baas parti genel sekreterliği ve Irak devlet başkanlığı, partinin tanınmış komplocu,maceraperest ve gözünü hırs bürümüş üyesi Saddam Hüseyin'in eline geçmiş oldu. Mevcut delil ve karineler, Saddam'ın yukarı mevkilere yükseltilerek Irak devlet başkanlığına getirilmesiyle sonuçlânan parti içi son değişikliklerin perde gerisinde batı, özellikle de Israil gizli servislerinin yoğun faaliyetleri olduğunu ispatlayıcı niteliktedir.
Halkın Mücahidleri
Halkın Mücahidleri, kelime anlamıyla halk için çalışanlar veya halk için çarpışanlar demektir. Ancak, sözkonusu terim gerçekte İran'ın siyasi tarihiyle ilgili bir isim olup 1344 - yaklaşık 1965'te - şahlık rejimine karşı mücadele gayesiyle kurulan bir gerilla örgütünün adıdır. Bu yeraltı örgütünün liderleri islam ahkâmı ve bu yüce dinin hayatın her boyutuna cevap verebilecek kapasitedeki muazzam öğretisine aşina olmadıklarından karma ve sentez bir ideoloji seçmiş ve İslam İnkılâbı'ndan çok kısa bir süre sonra inkılab ve inkılâb güçlerinirî karşısında yer alarak halka hizmet veren nice mazlum vatandaşları, inancına sadık yiğit dinadamları ve memleketin en mümtaz gençlerini şehid etmiş; ülke çapında giriştiği bombalı saldırılar, sivil halkı taşıyan belediye otobüsleri ve içindeki insanlarla birlikte evleri kundaklayıp ateşe verme... vb. gibi insanlıkdışı eylemlerle ülkede kan seli akıtmışlardır.
İran İslam Cumhuriyeti nizamını yıkabilmek için her yola başvurmaktan çekinmeyen bu örgüt birtakım merhaleleri geride bıraktıktan sonra inkılab güçleri tarafından tamamen çökertildi; bir kısmıysa selameti yurt dışına kaçmakta buldu. Bir zamanlar anti emperyalist olduğunu iddia eden ve her an maskesinin düşeceği korkusuyla yaşayanlar bugün emperyalistlerin yanında, tamamen aşağılık ve rezil bir sıfatla günlerini geçirmekte ve birkaç günlük bir dünya hayatı için müstekbirlerin önünde alçaldıkça alçalmaktadırlar. Halkın Mücahidleri teşkilatı bugün İran'da halk arasında bu isimle değil, "Halkın Münafıkları Teşkilâtı" adıyla anılmaktadır ki, bu yerinde lâkab, sözkonusu örgütün aşağılık çehresini gözler önüne sermeye yetmektedir.
Halkın Fedâileri
"İran Halkının Fedaileri Gerilla Örgütü" İslam İnkılâbı'nın zafere erişinden sonra inkılâb aleyhine siyasi ve terörist eylemlere girişen tanınmış Marxist örgütlerden biriydi. Bu örgütün geçmişi, Marxist üniversite öğrencilerinden bir grubun Ortodoxçu Marxizm'den kayarak Maoizm'e eğilim göstermeye başladığı 1966'lara uzanır.
Şah rejimi makamlarına karşı giriştiği terör eylemlerine rağmen bu örgütün sosyal çevresi İran üniversitelerindeki solcu ve lâik öğrencilerle sınırlı kalarak halk arasında itibar görmeye muvaffak olmadı. Mezkur örgüt, bir an önce İran'da sosyalizmi gerçekleştirme gayesine yönelik çalışıyordu. Ancak, başgösteren siyasî ve ideolojik buhranlar bu örgütte de çatlamalara yol açarak örgütün muhtelif fraksiyonlara ayrılmasına neden oldu. Marxizm ve Sovyetler'in dünyanın dört bir yanında geçirmekte olduğu şiddetli kriz bu örgütü bir hayli etkilemiş ve siyasî inûallere sürüklenerek çıkmaza girmesine neden olmuştur.
İslam İnkılabı'nın Özellikleri
İslam İnkılabı öncesi ve sonrası 3
İran İslam İnkılabı
İran İslam Tarihi
İslam inkılabı ile 30 yıl