İran petrolüne yaptırımdan hangi ülkeler zarar görür?
Tahran, 23 Ocak 2012 – İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İşler Müdürü, Fransız Total ve İtalyan ENI şirketlerinin İran Milli Petrol Şirketi’ne yazdıkları mektuptan hareketle, Avrupa’daki eski petrol alıcılarının İran petrolüne olası yaptırımların AB’ye etkileri ile ilgili kaygılarını ilan ettiklerini belirtti.
MHA- İran petrolünün ihracatına yaptırım uygulanması yollarının inceleneceği Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) AB dışişleri bakanları dönem toplantısı öncesinde Fransız Total ve İtalyan ENI şirketleri İran Milli Petrol Şirketi’ne hitaben bir mektup yazdılar.
İran Milli Petrol Şirketi Uluslararası İşler Müdürü Seyyid Muhsin Gamseri, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, Avrupa’daki eski petrol alıcılarının İran ham petrolüne olası yaptırımların AB’ye etkileri ile ilgili kaygılarını ilan ettiklerini belirtti.
Hali hazırda günde ortalama 700 bin varil İran ham petrolünün Batı Süveyş’e gittiğini belirten Gamseri, günde 200 bin varil İran ham petrolünün de Türkiye ve bakiye Afrika ülkelerine gönderildiğini ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun da değerlendirmelerine göre günde günde 400 bin varil İran ham petrolünün de AB ülkelerine ihraö edildiğine işaret etti.
Dünyadaki ekonomi uzmanları bugün Brüksel’deki AB dışişleri bakanları toplantısındaki her türlü girişimin Avrupalı petrol tüketicilerinin yakıt için daha fazla fiyat ödemesine neden olacağı konusunda tahminlerde bulunuyorlar.
İran petrolü, Fars Körfezi’nde ‘su üzerinde kalmaz’
İran Petrol Endüstrisi Üniversitesi Bilim Kurulu Üyesi ve Enerji Ekonomisi Uzmanı Mensur Muazzami, hali hazırda ABD’nin GDP’sinin 14 trilyon dolar hududuna ulaşmışken, dış borcunun ise 15 trilyon doların üzerine yükseldiğine dikkat çekti.
Amerika’nın ve bazı Avrupa ülkelerinin mevcut ekonomi koşullarda kırılgan duruma geldiklerini belirten Muazzami, Amerikalıların başkanlık seçimleri öncesinde ekonomik başarısızlıklarını kompanse edebilmek için İran petrolüne yaptırım peşinde olduklarını söyledi.
İran petrolüne yaptırımı Amerikalıların ‘bir propaganda show’u olduğunu hatırlatan Muazzami, “İran petrolü, Fars Körfezi’nde ‘su üzerinde kalmaz’ dedi.
Japonya, Çin ve Güney Kore gibi Asya ülkelerinin ABD’nin İran petrolüne yaptırım uygulmasına icabet etmek istemediklerini vurgulayan Muazzami, İran Milli Pertol Şirketi’nin gelişmiş ham petrol pazarlama ve satış yöntemleri olduğunu da hatırlattı.
Petrolün doğal bir siyasi ve ekonomik arz-talep malı olduğunu belirten Muazzami, bugünkü küresel ekonomi koşullarında petrol arzındaki her türlü azalmanın, kırılgan ekonomileri iflasla yüzyüze getireceğinin de altını çizdi.
İran petrolüne yaptırımdan hangi ülkeler zarar görür?
Mehr Haber Ajansı’nın haberine göre; Muazzami hali hazırda dünyadaki depolanabilir ham petrol miktarının üç ya da maksimum dört ay olduğuna dikkat çekerek, bu stratejik rezervlerin dünyadaki bütün ülkelerde mevcut olmadığını söyledi.
Bu stratejik reserve sahip ülkelerin de sadece 60 gün bu rezervleri kullanabileceklerini belirten Muazzami, sınırlı rezervlere sahip olan ülkelerin kesinlikle İran petrolüne yaptırımdan şiddetle zarar göreceklerini belirtti.
Aynı şekilde Uluslararası Enerji Uzmanı Mahmud Hakkani de, Çin, Hindistan ve dünyadaki diğer büyük enerji tüketicisi ülkelerin beyanlarından hareketlee; Hürmüz Boğazı’nın her türlü kapanması durumunun Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Tayvan Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinde petrol şokuna sebep olacağını söyledi.
İran Meclisi’nin Suudi Arabistan Petrol Bakanı Naimi’nin açıklamalarına tepkisi
Mehr Haber Ajansı’nın belirttiğine göre; İran İslami Şura Meclisi Milletvekilleri Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el-Naimi’nin, İran ham petrolü arzının azalması durumunu telafi etmek için ‘sadece muslukları açmalarının kafi olacağı’ yönündeki açıklamalarının acele yapılmış olduğu görüşündedirler.
İran İslami Şura Meclisi Dış Politika ve Milli Güvenlik Komisyonu Üyesi Cevad Cihangirzade, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el-Naimi’nin, İran ham petrolü arzının azalması durumunu telafi etmek için ‘sadece muslukları açmalarının kafi olacağı’ yönündeki acele yapılmış açıklamalarının dayanağı olmadağını söyledi ve Arabistan petrolünün enerji bilimi açısından İran petrolü ile kıyaslanmasının mümkün olmadığına ve ayrıca Arabistan’ın petrol üretim çatısının ne kadar ve ne türlü olduğunun belli olmadığına işaret ederek, Arabistan Petrol Bakanı el-Naimi’nin açıklamalarını İran’a karşı hasmane mevzilenmiş ve de diplomasi aracı bakımından mesnetsiz olduğunu ve bu açıklamalara cevap verilmeyeceğini belirtti.
Mehrnews