Amel Defteri (1)
Amel Defterinin Arkadan Verilmesi
Amel defteri ilgili makalemizin devamında, sağ ya da sol elden verilmesi ve her ümmetin zaman ve şartlarına uygun amel defterleri konusunu ele alacağız.
Bir önceki makalemizde amel defterlerinin kendi hafızamızdan alınan bölümlerden veya bir kısmını içeren şeylerden ibaret olabileceği ihtimalinden bahsetmişdik. Makalemizin bu bölümünde amel defterlerinin verilmesi konusunu ele alacağız.
فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتابَهُ بِيَمينِهِ
(O zaman) Kimin Kitabı sağından verilirse
فَسَوْفَ يُحاسَبُ حِساباً يَسيراً
O, kolay bir hesaba çekilecek,
وَ يَنْقَلِبُ إِلي أَهْلِهِ مَسْرُوراً
Ve sevinçli olarak âilesine dönecektir.
وَ أَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتابَهُ وَراءَ ظَهْرِهِ
Kimin Kitabı arka tarafından verilirse.
فَسَوْفَ يَدْعُوا ثُبُوراً
O, ölümü çağıracak,
وَ يَصْلي سَعيراً
Ve alevli ateşe girecektir. (İnşikak suresi, 7-12. ayetler)
Bu ayetlerden okuyucunun aklına şu sorular gelebilir: Öncelikle buradaki sağ ve soldan elden kasdedilen nedir? Amel defterlerinin bu şekilde verilmesinin ne gibi bir mana vardır? Gerçekten insanlar amel defteri denilen bir defter alacaklar mı? Alacaklarsa eğer sağ ve sol elden verilmesi konusu nedir? Bu şekilde verilmesinden ne anlamalıyız. Bu belki de kıyamette amellerimizin hesabındaki ceza ve mükafatın göstergesidir?
Allah-u Teala Kur’an’da şöyle buyuruyor:
يدالله فوق ايديهم
Allâh'ın eli, onların ellerinin üzerindedir. Yani Allah’ın kudreti bütün kudretlerin üstündedir. Buarada elden maksat taraf olabilir, yani sağ el zafer, sol el yenilgi. اصحاب اليمين ‘yemin’ sağ manasındadır. اصحاب الشمال ‘şemal’ yani sol. Vakıa suresinde de bu konu beyan edilmektedir. Buna göre amel defteri kisinin saadet ehli ya da ziyan ehlinden oluduğunu göstermektedir.
Amel defterlerinin verilmesinde sağ eline verilenlerden bahsederken sadece sağ eline verilenler denilmiştir. Ama sol eline verilenler konusunda ‘amel defteri arkasından sol eline verilenler’ " وَ أَمَّا مَنْ أُوتِيَ کِتابَهُ وَراءَ ظَهْرِهِ" diyerek beyan ediyor. Asıl mesele amel defterinin kişiye normal yollardan verilemesidir. Ashâb-ı meymene yani sağ eline verilenlere olması gereken bir şekilde veriliyor. Ama ashâb-ı meş'eme arkalarından veriliyor. Yukarıdaki ayette ashâb-ı meş'eme normal ve tabii olamayan yollardan verilmesine işaret edilmektedir. Çünkü ashâb-ı meş'eme günahlarından dolayı tabiat ve fıtratları değişen kimselerdir.
Günah insanın kalbini fasit eder!
İmam Bakır (as) şöyle buyurmuştur:
Kalp için hiçbir şey günah kadar zararlı değildir. Kalp günah ile birleşince günah işlemeye ısrar eder. Nihayet günah kalbe galip gelir ve onu tersine çevirir... İşte bu ‘rîn’ dedikleridir, Allah-u Teala’nın Muttaffîfin suresi 14. ayette şöyle buyurmuştur: " کَلَّا بَلْ رانَ عَلي قُلُوبِهِمْ ما کانُوا يَکْسِبُونَ" Hayır hayır, öyle değil. Aksine onların kazandığı günahlar kalplerinin üzerine pas olmuştur. (1)
(1)- El-Mizan Tecümesi, c. 20, s.390
Amel Defteri
ÖLÜMDEN SONRAKİ ŞAŞIRTICI HAYAT
Kıyamette Buluşma -2
Allah ve Zer Alemi Hakkında 2
Mahşerdeki Hesap 3