Haram Lokma (3)
Haram Lokmanın Hakikati ve Etkisi
Haram lokma mercek altında-6
Ama eğer basiret gözüyle ona baktıklarında gerçekte halkın kanını emen bir sülük ve ağzı kanlı bir kurtun Lebbeyk dediğini Allah’ı çağırdığını görürler. (1)
Elbette ki Allah-u Teala bu gibi insanların Lebbeyk’lerine olumsuz cevap verecekt ve kan emici bu hayvanların ibadetlerini kabul etmeyecektir.
Ebu Basir şöyle anlatmaktadır: Mekke’de İmam Bakır (as)’ın huzurundaydım. Tavaflarını tamamladıkyan sonra yanına giderek arzettim: Ey Allah Resulu’nun oğlu bakın ne kadar hacı tavaf yapıyorlar ve ne kadar ağlayıp, yalvarıp yakarıyorlar. Ama hazreti İmam bana dönerek: «مَا أَكْثَرَ الضَّجِيجَ وَ أَقَلَّ الْحَجِيجَ» yani yalvarıp yakaran ne kadar çok, ama hacı olanlar parmakla sayılacak kadar bile yok. Sonra hazreti İmam hakikati görmem için ellerini gözüme sürdü ve büyük bir şaşkınlıkla yırtıcı hayvanların Allah’ın evinin etrafında döndüklerini ve çok az sayıda mu’minin tavaf halinde olduklarını gördüm (2) Her ne kadar bu kimselerin rivayetlerde Ehli Beyt alehisselamların velayetlerini inkar edenler olduğu yeralmakta olsalar da;(3) ama bu rivayet, mutlak rivayetlerin tahliline engel teşkil etmez ve bu kimselerin haram yiyemediklerini göstermez.
İnsan ruhu asla haramla uyuşmaz
Allah-u Teala Şems suresinin yedinci ayetinde and içmekte ve şöyle buyurmaktadır: : «وَ نَفْسٍ وَ ما سَوَّاها» Nefse ve onu biçimlendirene. İnsan benliğini nefsini düşün ve onun nasıl (yaratılış) amacına uygun şekillendirildiğini düşün.
Nefis tasfiyesi yani, nefis öyle yaratılmıştır ki her şeyle uyum sağlamaz. Yani, hem hak ve helalle uyum içinde olurken, hem batıl ve haramla olamaz, çünkü yaratılışı hakladır.(4) Neticede eğer nefis zarar görmezse ve hastalanmazsa yani tam anlamıyla helalle uyum içinde yüzde yüz haramdan uzaktır. Aynı salim ve sağlıklı bir beden gibi temiz havayla içiçe, sigara dumanından uzaktır.
Elbette açıktır ki insan ruhunun haramla uyuşmaması, zahiri ve fiziki yapısıyla alakası yoktur. İnsan ruhunun haramdan uzak ve ayrı olması tamamen batınidir.
Umed Pişgar
Çeviri: Tebyan
(1)- Ayetullah Mezahiri’nin Ahlak ve Gen. adlı kitabından alıntıdır. C. 2 , 1. Bölüm.
(2)- Menagib Al-i Ebu Talip (as), c. 4, s.184
(3)- Besair-ul Derecat, c. 1, s. 358
(4)- ما خَلَقَ اللَّهُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ وَ ما بَيْنَهُما إِلاَّ بِالْحَقِّ Kendi içlerinde hiç düşünmediler mi ki Allâh, göklerde, yerde ve bu ikisi arasında bulunan her şeyi ancak hak olarak ve belirtilmiş bir süre ile yaratmıştır? İnsanlardan çoğu, Rabblerine kavuşmayı inkâr etmektedirler. (Rum suresi, 8. ayet)
Haram Lokma (2)
Haram Lokma (1)