خوشخوانترین قاری ایران
در اردیبهشت ماه سال 62 در حالی که فقط پنج سال از انقلاب شکوهمند اسلامی ایران نگذشته بود نابغهی قرآنی در جوار ملکوتی حضرت علی بن موسیالرضا (ع) دیده به جهان گشود . حامد شاکر نژاد در همان اوان کودکی از آنجا که پدر و مادرش انس زیادی با قرآن مجید داشتند، گوشش با آواها و نواهای قرآنی در منزل ، نوازش یافت و همین امر موجب آشنایی او و برادرش با آیات قرآن و جذب آنها به سوی تلاوت قرآن شد و از 5 سالگی شروع به قرائت قرآن نمود. حضور او در محافل قرآنی و اجرای برنامههای متعدد در محضر مقام معظم رهبری باعث شد که در سن 11 سالگی به عنوان نمایندهی جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بینالمللی عربستان سعودی حضور یابند و به لطف خداوند متعال توانستند در بین 75 کشور در رده بزرگسالان رتبهی اول را کسب نماید.
حاج حامد شاکر نژاد 11ساله توفیق یافت از طرف پادشاه وقت عربستان به مدت یک ساعت در داخل خانهی کعبه ، جایی که مولای متقیان امیرالمؤمنین (ع) متولد گردید با خدای خود به راز و نیاز بپردازد . او با کمک اساتیدش که در سطوح ابتدایی پدر بزرگوارشان آقای محمد شاکرنژاد بود و سپس استاد فرقانی و حاج مجتبی سادات فاطمی و با پشتکار و تلاش فراوان و فراگیری علوم قرآنی ، آشنایی با تجوید ، وقف و ابتدا و اختلاف قرائت و آشنایی علمی با نغمات و مقامات عرب و با رهنمودها و تأییدات مقام معظم رهبری توانست به عنوان افتخار شیعه و فخر القا ایران ، سبک و مکتب خویش را در 22 سالگی در جهان قرائت ثبت کند و هم اکنون تلاوتهای ایشان که گویی تبلور این حدیث شریف نبوی است که « نزل القرآن بالحزن فقرءوه بالحزن »در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و کشورهای اروپایی و آفریقایی و آسیایی پخش میشود و تشنگان کلام وحی را با صدای ملکوتی خویش سیراب میکند .
از ویژگیهای خاص تلاوتهای ایشان این است که اگر حزن در تلاوت استاد رفعت دیده میشود و اگر تطابق لحن با مفاهیم قرآن در تلاوت استاد مصطفی اسماعیل است و اگر قدرت و رسایی صوت در تلاوت استاد عبدالباسط به گوش میرسد و اگر تحریرهای بدیع و لطیف در تلاوتهای استاد شحات انور دیده میشود و اگر فصاحت لحن الاداء عربی و تحیرهای پیچیده در تلاوتهای استاد غلوش دیده میشود ، تمامی این خصوصیات زیبا و دلنشین که در تلاوتهای اساتید مصری که در عصر طلایی قرائت مصر وجود داشته همه این خصوصیات را میتوان یکجا با نغمات و مقامات و ابتکارات جدید در تلاوتهای استاد حامد شاکر نژاد مشاهده نمود .
حاج حامد شاکر نژاد 11 ساله توفیق یافت از طرف پادشاه وقت عربستان به مدت یک ساعت در داخل خانهی کعبه ، جایی که مولای متقیان امیرالمؤمنین (ع) متولد گردید با خدای خود به راز و نیاز بپردازد .
فیزیک صورت، حرکات دست بدن، طنین صدا و حتی رنگ صورت او در هنگام تلاوت آیات قرآن چنان با هم هماهنگ میشوند که این ترکیب میتواند به خوبی معانی آیات را در ذهن مستمعان جاری سازد. ایشان در این به اره میگوید:"تلاوت قرآن یعنی آرامش دل. منتها اگر همراه با درک معانی نباشد، ارزشی ندارد. در بحث موسیقی تلاوت سنن مختلفی است. مثلاً مواکبه که بر اساس آنچه می گوئید و مشاهده میکنید است. به عبارت بهتر در چنین تلاوتی قاری با توجه به معانی آیات و حتی هر قسمت از آیه، حالات مختلف صوت و لحن و شکلهای مختلفی در صورت و نگاه خود ایجاد کند تا بتواند مفاهیم آیهها به این وسیله به مخاطبانش القاء نماید."
در بطن این روش تلاوت، حضور انواع دستگاههای موسیقی قرآن را به خوبی میتوان احساس کرد و...
سبک تلاوت استاد شاکر نژاد زیباییهای بیشتر و پیچیدگیهای فراوانتر دارد. او که سبک تلاوتش را از 6 سال پیش آغاز کرده است ، مستمع را خیلی تحت تأثیر قرار میدهد و مخاطب، دائماً اصوات و الحان جدیدی میشنود. نحوه تلاوت یکنواخت نیست و ابداع و نوآوری در این سبک بسیار است. تقلید این سبک سخت است. کسانی که میخواهند تقلید کنند، معمولاً از سبک خارج میشوند.
او در تلاوتهایش قبل از این که این آیه را کامل بخواند، آن را دکلمه وار با صوتی شکسته و خطابی و کلمه به کلمه میخواند و آنگاه در آخر، آیه را به طور کامل تلاوت میکند. چنین روشی تاکنون توسط تلاوت کنندگان مورد استفاده قرار نگرفته است.
استاد شاکر نژاد در به ارهی یک قرائت خوب میگوید :" برای یک قرائت خوب، قاری باید با علوم مختلف مرتبط با قرائت آشنا باشد که بعضی از آنها عبارتند از:1- علم وقف و ابتدا 2- علم الحان و موسیقی تلاوت 3- آشنایی با علم صوت4- آشنایی با علم تجوید 5- انطباق همه اینها با معانی عمیق قرآن عظیم."
به نظر ایشان ؛تلاوت قرآن، عمل به قرآن است و در زمینه رسیدن به" فرهنگ قرآن " میگوید : " مهم این است که همه کودکان این سرزمین از کودکی و طفولیت تلاوت قرآن را بشنوند و در محیط خانواده با این طنین آسمانی مأنوس شوند تا قرآن با پوست و گوشت و استخوانشان ارتباط برقرار نماید. این موجب زمینه سازی درونی برای فهم و عمل به قرآن میشود.
و چه خوب است که همه ما، ضمن اینکه آیات متعدد قرآن را تلاوت میکنیم، یادداشتهایی هم از معانی آنها داشته باشیم و سعی کنیم آنها را در معرض دید و نظر خود و دیگران قرار دهیم و به آنها، عمل کنیم. اما مهمتر از اینها نقش بزرگان و الگوهای جامعه ما در این عرصه است.
اگر مردم در زندگی آنها نکاتی را مشاهده کنند که خلاف فرهنگ قرآن باشد، اگر حامد شاکرنژادی صحبت از قرآن کند اما دیگران عملی غیر قرآنی در زندگی او ببینند قطعاً جامعه به سمت و سویی حرکت خواهد کرد که فقط حرف زده شده و عمل در آن نباشد. عمل الگوهای جامعه هم خیلی موثر است."
حامد شاکر نژاد تلاوت و روش جدیدی را که به دست آورده است را از برکات وجودی آقا علی بن موسیالرضا(ع) و تلاوتهایی که در حرم امام هشتم داشته ، میداند. و مهمترین عامل موفقیت خود را در وهله اول: توکل به خداوند متعال،دوم: رضایت پدر و مادرم، سوم: پشتکار خود، نام میبرد .
فخر القراء ایران اثر قرآن در زندگیاش را اینگونه بیان میکند:
"زبانم از بیان آثار قرآن در زندگیام قاصر است. در هر گوشه زندگی من، اثر قرآن نمایان است. هرچه دارم از قرآن دارم و بدون قرآن من نمیتوانم زندگی کنم."
اخیراً بر اثر تلاوتهای زیبا و ماندگار جناب استاد حامد شاکر نژاد یک خانم مسیحی به دین مبین اسلام گرویده است.
شبکه تخصصی قرآن تبیان
مجله قرآنی راه قران