شبکه پایگاه های قرآنی
Quran.tebyan.net
  • تعداد بازديد :
  • 2308
  • دوشنبه 1390/10/19
  • تاريخ :

اگر قصد خرید خانه دارید بخوانید

خانواده

اگر پس‌اندازه‌ای بانکیتان را روی هم گذاشتید و وام مسکن هم جور کردین و حالا قصد دارین یه خونه دنج و راحت بخرین حتماً به نکات زیر توجه فرمایید تا سرمایه چند ساله‌ی زندگیتون هدر نره ! 

اگر ما اصرار داریم که قبل از خرید خانه به فکر همسایه باشید، دلیلش سفارش پروردگار و حق و حقوقی است که شما نسبت به آن‌ها دارید. چنانچه پروردگار متعال می‌فرماید: «..وَ الْجارِ ذی القُرْبی و الجارِ الجُنُبِ...»

هر بنگاه املاک که سر بزنین نکاتی رو به شما خواهند گفت که در انتخاب شما خیلی تأثیر داره ،از جمله این نکات اینه که نمای ظاهری خونه خوب باشه ، نورگیر باشه ، طبقه اول یا همکف نباش، ضد زلزله باشه، بالکن داشته باشه و ....... . اما یه نکته، خیلی مهم است که کسی به شما نخواهد گفت و اگر شما ندونین خانه دلخواهتان را پیدا نخواهید کرد.

خانه‌ای که می‌خرید باید یک شرط مهم داشته باشد تا در آن احساس رضایت کنید و آن شرط مهم همسایه شماست .

اگر همسایه شما در اخلاق اجتماعی و رعایت حسن هم‌جواری سهل‌انگار باشد، بی‌تردید شما با مشکل مواجه خواهید شد.برای همین به شما توصیه می‌کنیم ؛پیش از خریدن خانه سعی کنید اطلاعات مفیدی درباره محله و به خصوص همسایه‌ها بدست آورید .ما سعی داریم مهم‌ترین اصل را هنگام خرید خانه از نگاه نوع دوستانه دین اسلام برای شما بیان کنیم و بگوییم اگر می‌خواهید در خانه جدیدتان احساس آرامش کنید چه نکاتی را باید رعایت نمایید.

اصل الجار ثم الدار: اول همسایه بعد خانه

رسول اکرم (ص):«پیش از خریدن خانه همسایه را پیدا کنید و پیش از مسافرت، رفیق سفر را بیابید»1

اصل احسان : ارسالی از پروردگار

اگر ما اصرار داریم که قبل از خرید خانه به فکر همسایه باشید، دلیلش سفارش پروردگار و حق و حقوقی است که شما نسبت به آن‌ها دارید. چنانچه پروردگار متعال می‌فرماید:

«..وَ الْجارِ ذی القُرْبی و الجارِ الجُنُبِ...»(نساء/36)

«و همسایه نزدیک و همسایه دور را مورد احسان خویش قرار ده.»

نیکی به همسایه در ردیف نیکی به پدر و مادر قرار دارد !

در نگاه کلی به آیه درمی‌یابیم که خداوند نیکی با همسایه را، خواه فامیل باشد و یا بیگانه، سفارش کرده و نیکی به همسایه را در ردیف نیکی به پدر و مادر، یتیمان و... قرار داده است. ،چنانچه پروردگار متعال می‌فرماید:

"و خدا را بپرستید، و چیزی شریک او مگیرید، و به پدر و مادر احسان کنید، و همچنین به خویشاوندان ، و یتیمان ، و مسکینان و همسایه نزدیک و همسایه دور، و رفیق مصاحب ، و در راه مانده و بردگان که مملوک شمایند، که خدا افرادی که خود  را بزرگ بینند، و به دیگران فخر می‌فروشند دوست ندارد" (نساء/36)

هشدار: یادمان باشد برای خدا انفاق کنیم نه برای خلق خدا ،تا آلوده به شرک نشویم .

کلمات (و اعبدوا اللّه ) ، (و لا تشرکوا به شیئا...) و (انّ اللّه لایحب من کان مختالا فخورا) زمانی که  در کنار همدیگر قرار می‌گیرند به ما خواهند گفت : مختال فخور، بخیل و کسی است که مال خود را به عنوان ریاکاری در انظار مردم انفاق می‌کند،این‌ها کسانی هستند که به خدای تعالی شرک می‌ورزند، چون تنها او را نمی‌پرستند، هوای نفسشان را نیز پرستش می‌کنند.2

سفارش به احسان با همسایگان دور و نزدیک

منظور از  (جار ذی القربی ) و (الجار الجنب ) ، همسایه نزدیک و همسایه دور است و جمله (الصاحب بالجنب ) به معنای کسی است که هم‌نشین آدمی باشد، یا در سفر از سایر رفقا به انسان نزدیکتر باشد، یا خانه‌اش دیوار به دیوار آدمی باشد، و یا در جای دیگر مصاحب آدمی باشد.3

به خاطر داشته باشیم: برای احسان به همسایه شرطی ذکر نشده مگر اینکه همراه با تواضع باشد، فکر نکنیم اگر همسایه ما در بعضی عقاید یا همه عقاید، مخالف ما بود،یا در لباس اسلام نبود دیگر حقی ندارد و می‌توانیم حقوقش را نادیده بگیریم. اگر خداپرست واقعی هستیم باید مسئولیت پذیر باشیم، اگر چنین نبودیم مبتلا به بیماری تکبر و فخرفروشی شده‌ایم .4

نیکی به همسایه در ردیف نیکی به پدر و مادر قرار دارد!

اصل حدود همسایگی

هیچ فرقی نمی‌کند شما در یک آپارتمان زندگی کنین یا دریک خانه ویلایی ،قانون برای همه یکسان است .

از حضرت رسول (ص)سوال شد؛ رعایت حقوق در مورد چند همسایه است ؟آن حضرت فرمودند:

چهل خانه از چپ و راست و جلو و عقب همسایه محسوب می‌شود.5

اصل وصیت در مورد همسایه

مولای مهربان ؛علی علیه‌السلام در آخرین وصیت‌های خود چنین می‌فرماید:

اللّه َ اللّه َ فی جیرانِکُمْ فَإِنَّهُمْ وَصِیَّةُ نَبِیِّکُمْ، مازالَ یُوصی بِهْمِ حَتّی ظَنَنّا اَنَّهُ سَیُورِّثُهُمْ.

از خدا بترسید! از خدا بترسید! درباره همسایگان که همواره مورد سفارش پیامبرتان بوده‌اند. (آن حضرت) به قدری درباره آنان سفارش می کرد که گمان می‌بردیم برای ایشان میراثی قرار خواهد داد.6

کاربر عزیز تبیان

اگر قصد خرید خانه دارید به شما پیشنهاد می‌کنیم  قبل از اینکه به خانه جدید بروید با چند شاخه گل یاهدیه ای مناسب به دیدن همسایه‌های قبلی بروید و یک خاطره خوش از خودتون به یادگاربگذارید .


نویسنده: مهدیه خانی

شبکه تخصصی قرآن تبیان

1. نهج الفصاحه، ح ۴۸۰

2 .تفسیر المیزان،سید محمد حسین طباطبایی،ج4،ص562

3. تفسیر المیزان،سید محمد حسین طباطبایی،ج4،ص564

4. تفسیر نور، محسن قرائتی،ج2/ص 289

5. بحار: ج 74، ص 152.

6.محمد دشتی، شرح نهج البلاغه، نشر مشرقین، ص 559.

 

UserName