Buşehr Halkı (2)
Buşehr, İran'ın 30 eyaletinden birisidir.
Halk yürürken şiirler söyleyerek köydeki bütün evlere uğrayıp hediyeler alırlar. Daha sonra aldıkları hediyeleri köydeki aksakallıların evine bırakarak, aynı yerde bulunan halkı aş yemeyi için davet ederler, ayrıca toplanan halk "dua kıblesi" adlı yere doğru yola koyulurken, hep birlikte yağmurla ilgili şiirler söylerler. Bu merasimin tekrarı sırasında her evden yiyecekler tekrar toplanarak, yağmurun yağacağı günde topladıkları yiyeceklerden aş yemeği pişirirler. Daha sonra bu yemeği halka dağıtırlar. Yağmurun yağdığı 1. günde "Buşehr" deki birçok evde daha önceden çekirdeksiz hurma, hurma şerbeti, susam ve cevizden yapılmış şerbeti yağmurun yağması münasebetiyle yiyerek, neşeli bir ortamda yağmurla ilgili şiirleri söylerler.
Buşehr ilindeki düğün törenlerine gelince; İran'ın bütün bölgelerinde olduğu gibi Buşehr'de de düğünler coşku içinde düzenlenir.
Düğünden iki gün önce gelin ve damadın ellerine kına konulur. Tabii bu merasim gelin ve damadın evinde ayrı ayrı düzenlenir. Düğün gecesinde gelin ve damat özel bir merasimle kuaföre götürülür.
Köylerde damadın yakınları olan küçük yaştaki gençler damatla birlikte kuaföre giderler. Düğünde gençler "Yezle" olarak bilinen ve ahenkli bir şekilde gelin ve damadı şarkı ve şiir söyleyerek, hep birlikte alkışlamaya başlarlar. Bütün merasimlerde "Yezle" uygulanmakta. Ayrıca düğünde kadınlar neşeli bağrışa benzer ve kulağa hoş gelen düzenli nağmeler söylerler. Bu bağırışların başlangıcı "kel" kelimesiyle başlanır "L" harfi tekrarlanır. Düğün gecesinde ahşaptan yapılmış dörtgen şeklindeki tahtalar üzerinde çeşitli meyveler ve tatlılar konulup, mum ve çiçekle süslenerek, başın üzerine konulacak şekilde damadın evinden gelin evine götürülür.
Burada yeri gelmişken Buşehr musikisine de değinelim:
Buşehr musikisinin tarihini okurken karşılaşacağımız en önemli husus, bu yöredeki nüfusun kaynaşmasıdır. Zira bu bölgede yöre halkından başka çok eskiye dayalı Afrika kökenli göçmenler başta olmak üzere diğer kavimler de yaşamaktalar. Uzmanlara göre Buşehr musikisi, Afrikalı yerlilerin etkisi altında kalmıştır. Yöresel musikinin biçimlerinden biri olan "Sebalo" adlı bu şarkı, def çalmakla beraber eşlik edilip, şarkıcılar tarafından bir halka oluşturarak ve oturularak icra edilir. Şarkıcılar bir taraftan Sebalo icra ederken diğer taraftan da omuzlarını sağ ve sola doğru düzenli olarak hareket ettirirler. Bu bölgede yöresel musikinin yanında dini musiki ve mütedavil olmakta. Buşehr halkı için başta muharrem ayıyla ilgili davul, çalpara, borazanla çalınan dini musikisi de diğer yöresel musikilere göre daha fazla önem taşımaktadır.
Buşehrin yöresel musikisiyle birlikte şarkılar okunur. Bu şiirlere örnek olarak "Şirve" veya yöresel iki beyitli şiirleri gösterebiliriz. "Şirve"nin ana temasında "deşti, deştestan ve tengestan bölgeleri bulunmaktadır. Bu tür musiki Mevlana şiirleriyle başlamakta, ayrıca Buşehr ilinin iki beyitli şiirlerinin bir çoğu duygusal içerikli olmakta.
Buşehr Halkı (1)
Azerbaycan Aşiretleri – İRAN (1)
Azerbaycan Aşiretleri – İRAN (2)
İran Kültüründe Nevruz -1