Buşehr Halkı (1)
Buşehr, İran'ın 30 eyaletinden birisidir.
Ülkenin güneybatısında yer alır. Basra Körfezi kıyısı boyunca uzanan eyalet Huzistan, Kohkiluye ve Buyer Ahmed , Fars ve Hürmüzgan eyaletleriyle komşudur. Eyalet merkezi Buşehr şehridir. 22.743 km² yüzölçümündeki eyaletin nüfusu 816.115'dir.
Eyalet, Basra Körfezi kıyısında olması ve bugün uluslararası bir krize neden olan İran'ın nükleer faaliyetlerinin merkezinde bulunması (Buşehr Nükleer Reaktörü) nedeniyle ülkenin en önemli bölgelerinden birisidir. İdari merkezi Buşehr, Bandar Abbas'tan sonra ülkenin en büyük 2. limanına sahiptir.Asaluye şehri yakınlarında ise İran'ın en büyük petrol ve doğalgaz tesisi kurulmaktadır.Ayrıca eyalet dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip olan, Güney Fars doğalgaz bölgesi'nin yakınında bulunmaktadır.
Buşehr ilinde yaşayan halkın gelenekleri :
İran'ın güney bölgeleri denize yakınlığı nedeniyle, farklı ırkların yaşadığı ve geçit amacıyla kullandıkları bir bölge haline gelmiştir. Nitekim bu bölgelerde değişik geleneklerin bulunduğunu görebiliriz. Buşehr ilinde Arap, Lor ve Behbahanilerden oluşan aşiretler yaşamakta olup, bu aşiretlerin kaynaşması sonucu kendine has bir aşiret meydana gelmektedir. Bu ilde yaşayan halkın hemen hemen yöresel şiveyle konuşmakta. Köylerdeki şiveler ise daha farklıdır, ve onların arasında bile farklılıklar gözlenmektedir. Bu bölge halkının Fars körfezinin güney sahilleri ve Arabistan yarımadasındaki Araplar, Hindistan, Afrika ve doğu sahil bölgeleriyle eskiye dayalı ve geniş bir bağlantının bulunması nedeniyle, Fars körfezinin sahili ve adalardaki halkın konuştuğu dilde bazı Arapça, Hintçe, Zengbarca, Habeşice ve ayrıca Afrika dillerine ait kelimeler de görülmektedir.
Buşehr ilindeki halkın kavim ve ırk açısından kaynaşması sonucunda bu bölgede bir kültür farklılığı ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu durumu törenler, kutlama ve şenlik merasimleri ve ayrıca özel dini ve yöresel merasimlerde görmek mümkün.
İran'ın diğer bölgelerde olduğu gibi Buşehr ilinde de bütün milli ve dini bayramlar kutlanmaktadır. Bu arada İran'ın diğer bölgelerde mütedavil olan törelerde olduğu gibi, bu yörede de Kurban bayramı, Şeker bayramı, Kadir bayramı ve ayrıca Nevruz bayramı da kutlanmakta. Buşehr ilinin törelerine has düzenlenen merasimlerden biri, "Gilin" veya "Dua Kıblesi" olmakta ve bu merasim benzer isimlerle İran'ın diğer bölgelerinde de düzenlenmekte. Bu merasimin düzenleniş nedeninin kuraklıkla ilgili olup, bazı durumlarda tarım ve ekili arazi alanları susuzluk ve kuraklıktan dolayı köylüleri yoksullukla karşı karşıya getirmekte. Öte yandan bu merasim Azeriler, Kaşkayi ve İran'ın diğer bölgelerinde de farklı bir biçimde düzenlenmekte.
Buşehr köylerinde düzenlenen merasimlerin yapılış biçimi şöyledir:
Kışın yağmurun geç yağdığı ve kuraklık tehlikesinin bulunduğu zamanlarda, Buşehr halkı, aksakallıların yönetiminde Cuma gecelerinde bir araya gelerek, "gelin birlikte dua etmeye gidelim" derler.
Azerbaycan Aşiretleri – İRAN (1)
Azerbaycan Aşiretleri – İRAN (2)
Eski Hanedanlar ve İran Gelenek-Görenekleri
Azerbaycanın örf ve gelenekleri