Peygamber Efendimiz (saa)’ın Doğumu
Peygamber efendimiz, Yemen hükümdarı Ebrehe’nin Mekke’ye gelişi yani Fil senesi bilinen yılda dünyaya gelmişti. Peygamber efendimizin babası Abdulmuttalib’in oğlu Abdullah’tır. Annesi Vehb’in kızı Amine’dir. Peygamber efendimizin doğumundan bir kaç ay sonra babası hz.Abdullah vefat etmişti. Babasının vefatından sonra onun bakımını dedesi hz.Abdulmuttalib üstlenmişti. Hz.Abdulmuttalib vefat ettiğinde peygamber efendimizin terbiyesi ve bakımı ile amcası hz.Ebu Talib ilgilenmisti. Hz.Ebu Talib, peygamber efendimizi kendi çocuklarından daha fazla seviyor ve onun terbiyesi ile yakından ilgileniyordu.Hz.Ebu Talib gittiği yolculuğuna yeğeni olan peygamber efendimizin beraberinde alıyordu. Hz.Ebu Talib, peygamber efendimiz ile özel bir şekilde ilgileniyordu. Peygamber efendimiz gençlik çağına geldiğinde Kureyş toplumu içinde saygın bir yere sahib oluyor.Güvenirliği ve doğruluğu sebebinden dolayı toplum onu takdir ederek ona “ Emin “ lakabını vermişti. Böylece emin olan Muhammed diye biliniyordu. Hz.Ebu Talib, peygamber efendimizi ticaret seyahatine Şam’a beraberinde götürmüstü. Şam’ın etrafında bulunan Busra yerleşim yerine geldiklerinde orada yaşayan Buhayr’a adında bir rahip ile karşılaşırlar. Rahip Buhayra, hz.Ebu Talib’in kervanının gelişini uzaktan takib etmişti.Bu kervanın üzerinde bir bulutun devamlı onlar ile seyir halinde olduğunu fark etmisti.Bu bulut parçası yerleşim yerine gelen kervana gölge yapıyordu. Bunu gören rahip Buhayra kervanın içinde seçilmis bir kisinin bulunduğunu anlamıstı. Hz.Ebu Talib ve peygamber efendimiz yerleşim yerinne girdiklerinde rahip Buhayra onların huzuruna gider. Buhayra, peygamber efendimizi görür görmez onun bir peygamber olduğunu bilir. Rahip Buhayra, hz.Ebu Talib’in ve peygamber efendimizin kimliğini sorup öğrediğinde şöyle dedi :
" Hiç süphesiz bu ümmetin peygamberi bu sahıstır.Sakın yahudiler onu görmesinler ! Şayet onu görürlerse , kitaplarında zikredilen son peygamberin sıfatını onda görecekler ve onu öldürmeye kalkışacaklardır !"
Bunları duyan hz.Ebu Talib peygamber efendimiz ile Mekke’ye geri döner. Peygamber efendimiz 25 yaşlarına geldiğinde toplumun içinde daha da saygınlık kazanır. Dürüstlüğü ve örnek ahlakı ile herkesin beğenini kazanmıştı. Hz.Ebu Talib peygamber efendimizi hz.Hadice ile evlendirir. Hz.Hadice anamız, Kureyş toplumu içinde tanınmış bir kadındı. Hz.Hadice “ Tahire “ yani temiz ve “ Kureyş’in hanım efendisi “ lakabları ile tanınmıştı.Hz.Hadice , peygamber efendimiz ile ilk evliliğini yapmıstı. Peygamber efendimizden önce ne evli ne de çocuk sahibiydi. Hz.Hadice ile evlenmek için Kureyş’in bütün esrafı önceden talip olmuslardı. Fakat hz. Hadice Kureyş’in esrafını reddetmişti.Ta ki peygamber efendimiz için hz.Ebu Talib onu isteyene kadar. Hz.Hadice, peygamber efendimizin yüce ahlakını ve şahsiyetini biliyordu.
Allah"ın âlemlere rahmet olarak gönderdiği ve kâinatı uğruna yarattığı yüce sevgiliye selâm olsun!
Resul-i Ekrem ve Tebliğ Metodu Allah Resulü’nün Güzel Ahlâkı
Resul-i Ekrem ve Nübüvvet
Resulullah (saa)’in Ümmetine Şefkati
HZ. MUHAMMED"İN (S.A.A) DOĞUMU