• Nombre de visites :
  • 4124
  • 29/11/2010
  • Date :

İran Ziyaret Mekanları

iran ziyaret mekanları

      İran Ziyaret Mekanları

   İslâm dininin İran’da yayılmasıyla birlikte İmamların ve İmamzadelerin yatırları zamanla Müslümanların ziyaret ettiği mekanlar haline dönüşmüştür. Bu süreç içinde dönemin dini önderleri büyük dini şahsiyetlerin kabirlerinin bulunduğu her yerde kabir mahallinde zengin mimari özellikle zarif, görkemli türbeler yaptırmışlardır. Gerçekte ise bu tür mimari yapılar halkın büyük dini şahsiyetlere verdiği önemin dışı yansıması halidir.  Zamanın tanınmış mimar ve sanat ustaları günün mevcut olanaklarını kullanarak üstün deha ve ince zevk anlayışlarının kendisinde toplandığı bütün marifetlerini bu türbelerin yapımında göstermişlerdir. Bu gün İran’daki birçok ziyaret mekanlarında bu üstün sanat inceliklerini görmek mümkündür.

İran’daki ziyaret mekanlarını iki bölümde inceleyebiliriz:

   A. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan türbeler: Bu türbelerin başında Meşhed kentindeki İmam Rıza Hazretleri’nin türbesi ile Kum kentindeki Hz. Masume’nin türbesi gelmektedir. Bu iki türbenin varlığı ve ziyaretçi toplaması Meşhed ve Kum kentlerindeki sosyal ve ekonomik  canlılığın asıl etkenini oluşturmuştur.

    B. Daha çok milli ve bölgesel çapta değer taşıyan türbeler: Ülkenin çeşitli bölgelerinde yer alan bu türbelerin başlıcaları; Şiraz kentinde  Şahçerag olarak bilinen Ahmed bin Musa bin Cafer Hazretlerinin türbesi; Rey şehrinde Abdolazim ve Hamza bin Musa al Kazım Hazretlerinin türbeleri; Astane-i Aşratiye’e   Beka Seyed  Celaleddin  Aşraf   Bin   Musa   al Kazım Hazretlerinin türbesi olup İran’ın Müslüman ve inançlı halkının yoğun ilgisine mahzardır. Yukarda saydığımız türbelerin yanısıra ülkenin değişik bölgelerinde yer alan ve halkın kutsal bildiği tarihi kestane, selvi ve çınar ağaçları da yerli ve yabancı turist çeken diğer yerlerdendir.

iran ziyaret mekanları

   Genelde kubbe şeklinde boy gösteren türbeler özellikle de haftanın Perşembe ve Cuma günleri şehir halkı ve ülkenin diğer bölgelerinden gelen ziyaretçi akınına uğramaktadır. Elverişli iklim koşullarında kurulu bazı türbeler halkın dinlenme yeri olarak da işlev görmektedir. Bununla beraber İran’daki   birçok türbe  bu türbelere yönelik halk ziyaretlerinin   gelişmesi   sonucu bu bölgelerde  zamanla   şehirlerin oluşmasına neden olmuştur.  Genelde İmamzade türbelerinin haremlerinin etrafında toplanan bazı hizmet ve ticari faaliyetler ziyaretçi sayısının artmasıyla bağımsız birer ticaret merkezine dönüşmüşlerdir. 

  Kısaca söylemek gerekirse İran’daki dini ziyaret mekanları oluşturan   iç turizmin gelişmesinde etkili bir faktörlerden biridir. 

  İran’da yaşayan Şiilerin dışında, Ehli tesennün, Zerdüştiler, Hıristiyanlar ve Museviler gibi diğer din ve mezhep mensuplarının da kendine has türbeleri ve mukaddes mekanları bulunmaktadır. İşte bunlardan bazıları:

   Ehli Sünnetin en önemli ziyaret yerleri ve dini mekanlarından biri Horasan’da Şeyh Cam Türbesi ve diğeri Senendec’deki  Büyük Camî’dir

   Daha çok Yezd ve Tahran kentlerinde yaşayan Zerdüştiler kendi ayin ve törenlerini düzenlemek üzere her yıl Taht-ı Cemşid, Nakş-ı Rustem, Tak-ı Bostan ve Bistun’a gitmektedirler. Taht-ı Suleyman’daki eski Ateşgede, Horasan’daki Kaşmer Kulesi ve Urumiye gölü Zerdüştilerin ilgiyle yöneldiği mukaddes yerlerdir.

  İran’daki Ermeni Hıristiyanlar her yıl yaz aylarında Siyahçeşme’de ve Maku yakınlarında bulunan Tatavus Kilisesi’ni ziyaret etmektedirler. Ermenilerin İran’daki dini mekanları sayılan İsfahan’daki 13..... .. Kilisesi’nin yanısıra Azberbaycan’daki kiliseleri (bu kiliselerden en güzel olanı Sonetostupanustur) Selmas Kilisesi ve Maku’deki eski kiliseyi de ekleyebiliriz.

    İran’daki Musevilerin en önemli ziyaret mekanları ise Hamedan’daki Asktar Makberi ile Şuş bölgesindeki Danyal Nebi kabridir.

Kaynak: İran Kültürevi


İranı Tanıyalım

İRAN: HEM UZAK HEM DE YAKIN

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)