• Nombre de visites :
  • 1471
  • 28/7/2010
  • Date :

İmam Rıza’ya (a.s) Göre Gençlerin Yetiştirilmesi  2

imam riza

3-Kur’an ile Dostluk

  Yeni kuşağı Kur’an ile tanıştırmalıyız. Ayetleri, anlamlarıyla birlikte akıcı düşünceler olarak çocuklarımızın zihinlerine aktarırsak; gelecekte, dindar, temiz, düşünür ve geleceğe ümitle bakan bir kuşak sahibi oluruz. Çalışanları ve bireyleri, böyle bir kuşak ile oluşan bir toplum, yaşamın bütün aşamalarında başarılı olacaktır.

Çünkü, bir toplumun bağımsızlığı, kalkınması ve ilerlemesi, ancak Kur’an mektebinde eğitim görmüş dindar ve güvenilir kişiler sayesinde mümkündür.

  Kur’an ile dost olan gençler; ülkenin kaderini belirleyen önemli noktalarda, onun gönül ferahlatan ayetlerini okuyarak can-ı gönülden teslim olurlar. Dolayısıyla huzurlu, mutlu ve başarılı bir yaşama kavuşacaklardır. Ruhsal sıkıntılardan başı dik bir şekilde çıkacaklardır.

  İmam Ali Rıza’nın (a.s) Kur’an ile dostluğu konusunda İbrahim b. Abbas şöyle söylemektedir:

“İmam’ın bütün sözleri, cevapları ve örnekleri Kur’an idi. Üç günde bir defa Kur’an’ı hatim ederek şöyle buyuruyordu: “İstersem üç günden daha az bir zamanda da onu hatim edebilirim. Ancak, ben hiçbir zaman, anlamı, iniş nedeni ve iniş dönemi hakkında düşünmeksizin, ayeti okumuyorum.”[1]

Kur’an Ayetlerinin bir Gencin Yaşamındaki Etkileri

imam riza

  Fazıl b. Ayaz, gençlik çağında hırsız ve çok günahkar bir kişi idi. O işi konusunda Ebiverd ve Serahis bölgeleri arasını, emniyetsiz bölge olarak anılmasına neden olacak kadar ileri gitmişti. Ancak bütün bu kötülüklere rağmen, içinden gelen bir sesin etkisiyle bütün günahları terk ederek tövbe etmiş ve ariflerin ileri gelenlerinden biri olmuştur. Bir çok salih ve seçkin insan yetiştirmiştir. Onun, tövbe etmesinin nedeni konusunda şöyle yazmışlardır:

O, gençlik günlerinde genç bir kıza aşık olur. Gece yarısı, kızı kaçırmak niyetiyle evine gider. Kızın, evinin duvarının üzerine çıkar. Duvarın üzerinde iken, yandaki evin sahibinin okuduğu cezp edici Kur’an sesi kulağına gelir. O ayetlerde şöyle buyurulmakta idi: “Acaba iman edenlerin kalplerinin, Allah’ın zikri ile ürpermesinin zamanı gelmedi mi?”[2]

  Bu cümleyi duvarın üstünde duyunca, sanki kendisine vahiy geliyormuş gibi hissetti ve şöyle dedi: “Allah’ım! Kuşkusuz zamanı gelmiştir İşte şimdi onun zamanıdır.”

  Duvardan aşağı iner, ondan sonra içkiyi, kumarı ve çirkin davranışları terk eder. Bütün günahları için tövbe dileyerek, Allah’a yönelir. Bütün kötülüklerden uzaklaşır. Gücünün yettiği kadar insanların mallarını geri verir. İlahi hakları yerine getirir. Sonunda da “şeyh’ul-azm” lakabını alır.

Ahlaksal Özelliklerin Yetiştirilmesi

  Gençler, kendi kişiliklerine aşıktırlar. Çünkü bütün insanların içinde bulunan “kendini sevme duygusu” onları, kendi kişiliklerini sevmeye yönlendirmektedir.

  Ancak, bu içgüdüsel duygular eğitilmeli ve yüce ahlaksal özelliklere çevirilmelidir.


[1] Bihar’ul-Envar, c. 49, s. 90, Uyun-i Ahbar’ir-Rıza, c. 2, s. 179

[2] Hadid suresi, 16. ayet

İmam Rıza’ya (a.s) Göre Gençlerin Yetiştirilmesi 1

Gençlik nedir? Biz ne kadar genciz? 3

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)