• Nombre de visites :
  • 2077
  • 24/5/2010
  • Date :

Günah ruhun yüküdür 1

günah

Ömer Arif

  Günah büyük olsun küçük olsun ruha yüktür. Kime karşı işlendiğine bakılınca hepsi büyüktür. Az günahı, az sanma kime karşı ona bak, kabilinden. Günah ahir ömürde kelime-i şahadeti söyletmemek için dilde büyük bir ağırlıktır. Sahili ölüm olan hayat denizinde ağır basan, hayat gemisini afallatan fazlalıktır. Günah kabir âleminde sahibine zifiri karanlıktır. Kıldan ince kılıçtan keskin sırat üzerinde omuzlara ağırlık veren külfettir. Günah yüktür, ağırlıktır, külfettir…

İsyanın zahiri olanı da batini olanı da günah olarak isimlendirilmiştir. Kalple alakalı olan günahlara batini, diğer azalarla alakalı olan günahlara da zahiri günah denilmiştir. Şeriata muhalif, nefsine muvafık bir kimse için günah kaçınılmaz neticedir.

  Dünya sevgisi, heva ve heves denizinde kulaç atan gafil için günah; dalga dalga gelen bir sondur. Allah´tan yüz çevirip batıla dalan hakka meyletmeyenlerin boğulduğu deniz, günah denizinden başkası değildir. Günah kiri, tertemiz ruh sayfasını nokta nokta kirleten siyah bir lekedir. Manevi sinyallerle Rabb-ül âlemini tanımaya çalışan kalbin irtibatını kesen katmerli bir pas kütlesidir.

  İnsaf penceresinden hakikat âlemini biraz seyretmeye çalışırsak neler görürüz acaba. Nefislerimizin ve heva-heveslerimizin bulandırıp kirlettiği hakikate açılan şu pencereyi istiğfarla silerek hakikat âlemine şöyle bir müşahede edelim ve kendi kendimize soralım.

  Gördüğümüz şu mülkün sahibi, hükümdarı kimdir? Yediğimiz içtiğimiz envai çeşit şu nimetleri bize veren kimdir? Üzerimizdeki yedi kat göğü direksiz tutan güç kimdir? Kâinatta bizim yaşayacağımız bir dünya bahşeden ve sayamayacağımız kadar çok zahiri ve batini nimetleri veren kimdir? Bütün bu sorulara verilecek cevap bütün noksan sıfatlardan münezzeh, kemal sıfatlarla muttasıf Âlemlerin rabbi Allah-u Telâ´dır.

  İşte bütün bu şeylerin neticesi kendisine kulluk edilmeye yegâne layık zatın huzurunda secdeye varıp; Ben nasıl da günah işledim, nasıl da günaha dalmışım demekten kendisini alamaz. Günah mahbubu hakka vasıl olmaya mani bir perdedir. Günahın büyüğü ve küçüğü hususunda çok çeşitli kategoriler yapılmıştır. Bunun üzerinde durmadan her çeşidiyle günahtan kaçınmanın lüzumunda yoğunlaşmamız lazımdır.

  Günahın en çirkin olanı hafife alınarak işlenen günahtır. İşlenen günahla övünmektir. Mesela haktan gafil olmak günahların sebebidir. Gafletten daha tehlikeli olan ise kişinin gafil olduğundan da gafil olmasıdır.

  İnsan ruhlar aleminde verdiği ahdi unuttukça gaflet kalbine sirayet eder. Gaflet yoğunlaştıkça kalbini istila eder. Ve sonuç olarak günah üzerine günah işlemek kişiye dünyadaki bela ve musibet olarak yeterde artar bile. Kişi günaha düşmeme noktasında ne kadar hassas olursa o ölçüde günahtan uzak kalacaktır. Bu hususta Hasan-ı Basri şöyle buyuruyor:

“Kulun günaha düşmemeye özen göstermesi onu terk etmeye davet eder. Günahı işlerse tövbe etmeye sev keder.“


Günaha Düşmemek İçin

Büyük günahlar nelerdir?

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)