Mirza Cevad Aga Meliki (ra) 2
MİRZA CEVAD MELİKİ'İNİN (R.A) AHLAK ÖĞRENCİLERİ
Mirza Cevad Meliki'nin (r.a) dersleri insanların ruhunu dindiren, karanlıkları aydınlatan hidayet nuruydu. Ahlak dersleriyle çok sayıda değerli öğrenciler yetiştirdi. Her öğrencisi kendi döneminde topluma yönelik büyük ıslahatlar yapmıştır.
Mirza Cevad Meliki'nin öğrencilerinden bazıları:
1-İmam Humeyni (r.a)
2-Hüseyin Fatimi Kummi (r.a)
3-Ahunt Molla Ali Hemedani (r.a)
4-Şeyh Abbas Tahrani (r.a)
5-Seyyid Mahmud Müderrisi (r.a)
6-Seyyid Mahmud Yezdi (r.a)
7-Mahmud Müctehidi (r.a)
8-Şeyh İsmail b. Hüseyin (r.a)
9-Mirza Abdullah Şalci (r.a)
Büyük arif Mirza Cevad Meliki (r.a) çeşitli konularda değerli eserler kaleme alarak kendisinden sonraki nesillere yadigâr bıraktı.
Eserlerinden bazıları:
1-Esrau's-Salât
2-el-Murakibat
3-Risale-i Likaullah
4-Gayetu'l Kasva eserine haşiyesi
5-Menasiku'l Hac
MİRZA CEVAD MELİKİ'NİN (R.A) PROGRAMLARI Desturü'l Amel: Ahlak üstatlarının nefis tezkiyesi ve ahlaki sıfatlara bürünme konusunda öğrencilerine sunduğu programlara denir.
Merhum Mirza Cevad Meliki (r.a) kendisinden sonra insanı kemale ve büyük manevi değerlere erdirecek bir takım ahlaki direktifler programı bıraktı. Onlardan bazıları:
Nefsi Tanımak: İslah ve terbiye için güzel bir yoldur. Bu emir içinde akıl âlemine varmak gerekir. İnsan bu âleme ulaşmadan ve bu âlemden öteki âleme geçmeden nefsini tanıyamaz.
Bu marifete ulaşmak için merhum Molla Hüseyin Kulu Hemedani şöyle diyor: "İnsan yemek, içmek ve istirahatından biraz kısmalıdır. Hayvani duygularını azaltıp ruhani duygularını çoğaltmalıdır. Yemek yemenin ölçüsü hakkında da şöyle diyor: "Günde iki öğün yemeli, her öğünde de doyana kadar yememelidir. Fazla et yemekten kaçınmalı ve günlük uykusunu da altı saate indirmelidir. Diline sahib olmalı ve gaflet ehli olmaktan kaçınmalıdır."
MİRZA CEVAD MELİKİ'NİN (R.A) VEFATI
Mirza Cevad Meliki Tebrizi'nin (r.a) maneviyat ve irfan dolu bir hayatı sonlarına yaklaşmıştı.
11 Zilhicce hicri 1343 yılında temiz ve pak ruhunu hakka teslim etti.
Bu büyük ahlak üstadın öğrencilerinden olan Ayetullah Hüseyin Fatimi şöyle naklediyor:
"Bir Kurban bayramı sabahı Cemkeran Mescidinden eve döndüm. Eve vardığımda üstadın beni aradığını söylediler. Üstadın hasta olduğunu bildiğim için vakit kaybetmeden hemen yanına gittim. Üstat birini bekler gibi güzel elbiselerini giymiş ve yatağına oturmuştu. Öğlen namazının vakti gelip çattı. Üstad yatağında ezan ve ikameyi okudu. Namaz tekbiri için ellerini kaldırdı. Elleri titremeye başladı. Allah'u Ekber tekbirini getirerek Allah'ın rahmetine kavuştu."
Yakınları ve dostları temiz bedenini teşyi ederek Şeyhler mezarlığında toprağa verdiler.
Mirza Cevad Aga Meliki (ra) 1
İmam Humeyni (r.a) (3)