Hz. Ali’nin (a.s) Dilinden Yol Azığı 2
İnsan dünyada zaman tünelinde hızla ahirete doğru hareket eder. Bu yolculuğun çok kısa olduğu düşüncesine sahip olursa önündeki tehlikeli ve uzun yolculuk için daha ciddi ve samimi bir şekilde azık toplayarak kendini öteki taraf için hazırlar. Nitekim bu zaman tüneline hâkim olursa onu kontrol altına alır ve sağlam bir şekilde maksadına ulaşır.
İmam Ali (Aleyhisselam) oğlu İmam Hasan’a (Aleyhisselam) vasiyetinde şöyle buyuruyor: “Ey oğlum! Şunu bilesin, bineği geceyle gündüz olan kişi, duruyor olsa bile gider, oturup dinleniyor olsa da mesafe kat eder. Emeline ulaşamayacağın, ecelinden kaçamayacağın, senden öncekilerin olduğu yolda olduğunu bil.”
Dünyayı kabir evi olarak gören kimseler mutlaka fani dünyadan ebedi yurtlarına ciddiyetle azık toplama gayreti içinde olurlar. Hz. Ali (Aleyhisselam) şöyle buyuruyor: “Dünyadan ahiretinize azık alın!”
Hz. Ali (Aleyhisselam) askerlerine ve dostlarına şöyle nasihatte bulunuyordu: “Allah’ın rahmeti, sizin üzerinize olsun! Hareket için hazırlanın. İşte bir göçe hazırlandığınız, dünyada kalmaya meylinizi azaltın. Hazırladığınız azığın iyilerini yanlarınıza alın! Zorluk geçidi, korkulu ve endişeli konaklar önünüzdedir. Oraya varmaktan ve O’nun katında durmaktan kaçamazsınız!”
İmam Ali’nin (Aleyhisselam) bu buyruklarından da anlaşıldığı gibi azıkların en hayırlısı ve kalcısı takva ve salih ameldir.
Dolayısıyla mukaddes şeriatta sadaka vermek, düşkünlere, ezilmişlere, kimsesizlere ve fakirlere yardım etmek, yetimlere şefkatli davranmak ve hayırlı işler yapma konularına son derece önem verilmiş ve çokça tavsiyelerde bulunulmuştur. Hz. Ali (Aleyhisselam) şöyle buyuruyor: “Yoksul kimselerden kıyamet gününe kadar azığını yüklenecek ve kıyamette ihtiyacın olacağı günde sana geri verecek birini bulduğun zaman bunu ganimet bil, ona yükle, çokça yardımda bulun!”
AHİRET- Gureru’l-Hikem 1
AHİRET- Gureru’l-Hikem 2
AHİRET- Gureru’l-Hikem 3
AHİRET- Gureru’l-Hikem 4