انشگاه صنعتی اصفهان یکی از دو دانشگاه بزرگ دولتی استان اصفهان است. این دانشگاه در حومه شهرخمینیشهر، یکی از شهرهای اطراف اصفهان قرار گرفتهاست.
این دانشگاه دارای پارک جنگلی کوچکی است و کوه سید محمد، کوه صلات و امامزاده سید محمد در اراضی دانشگاه واقع شدهاند.
تاریخچه دانشگاه
رستوران مرکزی دانشجویان دانشگاه صنعتی اصفهان
این دانشگاه پیش از انقلاب ساخته شد و هدف از ساخت آن انتقال دانشگاه صنعتی شریف از تهران به اصفهان بود.[نیازمند منبع]
دانشگاه در سال ۱۳۵۶ رسما شروع به کار کرد. این دانشگاه ابتدا دارای نام «دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان» بود که بعد از انقلاب اسلامی به «دانشگاه صنعتی اصفهان» تغییر نام داده شد. و همانند «دانشگاه صنعتی آریامهر در تهران» (دانشگاه صنعتی شریف فعلی)، این دانشگاه مستقیما بر اساس الگوی دانشگاه ام آی تی در آمریکا الگوبرداری گردید.
طراحان اصلی و اولیه دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان هم از نظر ساختار درسی و هم از نظر شالوده سازمانی عبارت بودند ا: شرکت آمریکایی آرتور دی لیت (که یک شرکت مشاوره آکادمیک بود)، دکتر گوردون براون که ریاست کل دانشکدههای مهندسی و از مدیران اصلی دانشگاه ام آی تی بود دکتر جرج بوگلیارلو ریاست دانشکده فنی-مهندسی دانشگاه ایلینوی در شیکاگو، و دکتر مهدی ضرغامی معاونت دانشگاه صنعتی آریامهر در تهران.
دکتر براون بود که شش دانشکده اولیه دانشگاه صنعتی اصفهان را تأسیس نمود در گزارش نهایی ایشان از طرح جامع دانشگاه صنعتی آریامهر در اصفهان آمده:
«هدف اصلی این موسسه آموزشی اجتناب از ساختار رایج و کلاسیک دانشگاهی، و در عوض، سازماندهی و تمرکز دادن فعالیتهای آکادمیک این دانشگاه بر روی مسائل فناوری مهم کشور ایران است. حقیقت نیازهای امروزی برای توسعه سریع ایران مستلزم این است که سیستم آموزشی این کشور صرفاً یک نسخه کپی از موسسات آموزشی غربی نباشد. بجای الگو برداری از سیستم های غربی و آنهم الگو های بیست سالهای که در غرب از رده خارج شده اند، سیستم آموزشی ایران باید بر اساس فرهنگ ایرانی و ویژگی های جامعهٔ ایرانی باشد.» | » |
و این همان سیاستی بود که دکتر سید حسین نصر که در آن زمان ریاست دانشگاه آریامهر تهران را بر عهده داشت دنبال میکند] نصر کمک به بنیانگذاری دانشگاه صنعتی اصفهان را «از دستاوردهای بزرگ زندگی خود» میداند.انشگاههای دیگر، همانند دانشگاه شیراز (و در زمینه پزشکی دانشگاه ارومیه[) در آن دوره بر اساس شیوههای مدرن آمریکایی الگو برداری گردیده بودند.
دانشگاه صنعتی آریامهر اصفهان از موسساتی بود که برنامههای وسیع و گستردهای برای آن قبل از انقلاب در نظر گرفته شده بود بطوریکه برای ساخت دانشگاه اراضی وسیعی در حدود ۲۳۰۰ هکتار در نظر گرفته شده بود. ولی در سالهای جنگ تحمیلی بعد از انقلاب، با اختصاص نیافتن بودجهٔ لازم، ساختمانهای دانشگاه تکمیل نگردید و اکثر این اراضی که قرار بود مراکز تحقیقاتی باشند بایر ماند. در سالهای اخیر ساخت و ساز در دانشگاه سرعت بیشتری گرفتهاست.
رشتههای ارائه شده در دانشگاه
دانشگاه صنعتی اصفهان رشتههای زیر را ارائه مینماید:
علوم پایه
- دورهٔ کارشناسی شامل گرایشهای:
-
- فیزیک حالت جامد
- فیزیک هستهای
- دورهٔ تحصیلات تکمیلی شامل گرایشهای:
-
- فیزیک ذرات بنیادی
- فیزیک ماده چگال
- فیزیک هستهای
مهندسی
-
-
- مهندسی آب
- مهندسی باغبانی
- مهندسی خاکشناسی
- مهندسی زراعت و اصلاح نباتات
- مهندسی علوم دامی
- مهندسی علوم و صنایع غذایی (بیوسیستم)
- مهندسی گیاه پزشکی
- مهندسی مکانیک ماشینهای کشاورزی (بیوسیستم)
دورهٔ کارشناسی شامل گرایشهای:
-
- مهندسی مواد - متالورژی استخراجی
- مهندسی مواد - متالورژی صنعتی
دورهٔ کارشناسی ارشد شامل گرایشهای:
-
- شناسایی و انتخاب مواد
- استخراج فلزات
- ریخته گری
- خوردگی و حفاظت از مواد
دورهٔ دکتری شامل گرایشهای:
-
- دکتری مهندسی مواد
- دکتری تخصصی بیومواد
- دکتری نانومواد
-
- مهندسی نساجی - تکنولوژی نساجی
- مهندسی نساجی - علوم الیاف
آمفی تئاتر دانشگاه صنعتی اصفهان
همکاری با سایر مراکز
- دانشگاه صنعتی اصفهان در حال حاضر همکاری علمی و فنی با سایر دانشگاهها و مراکز دولتی ایران دارد که از آن جمله همکاری با وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و دانشکده وابسته به آن یعنی دانشکده پست و مخابرات ایران (واحد تهران و اصفهان) و مرکز رشد ICT این دانشکده در اصفهان دارد . 1
- همچنین چندین تفاهمنامه همکاری بین این دانشگاه و دانشگاههای تاجیکستان با همکاری سفارت جمهوری اسلامی ایران در سال 88 منعقد گردیده است 2
- دانشگاه در سالهای اخیر همکاریهایی با ستاد توسعه زیستفناوری کشور جهت دستاوردها، توانمندیها و فعالیتهای علمی، صنعتی، تجاری و خدماتی زیستفناوری کشور داشته است .3
تشکلهای دانشجویی فعال در دانشگاه صنعتی اصفهان
-