• بر هیچ کس پوشیده نیست که کشور در بعد اقتصاد خانوار روزهای سختی را می¬گذراند. این موضوع باعث شده است تا گفتمان کارآمدی تبدیل به یک محور اصلی در برنامه ها و شعارهای نامزدهای انتخاباتی شود.
• آنچه اینک در قضاوت اقشاری از خواص کمتر مورد توجه قرار می گیرد، چالش جمهوری اسلامی با غرب است که به نوعی بر شکلگیری مساله اول نقش داشته است. جمهوری اسلامی ایران چند سال است که در معرض تحریمهای شدیدی قرار دارد که غربیها نام فلج کننده را بر آن نهادند. گرچه این تحریم ها به تنهایی علت شکل گیری مشکلات اقتصادی و غلبه و سایه انداختن آنها بر فضای انتخابات نیست اما بی شک آنها را می توان بستر و زمینه اصلی بروز و ظهور مشکلات اقتصاد کشور دانست.
• بر اساسِ اثر تحریمها در اقتصاد کشور است که اکثر کاندیداها در کنار توجه به مشکلات اقتصادی، پیرامون مواجهشان با غرب، پرونده هستهای نیز سخنانی را بیان کردهاند که لااقل در دسته های زیر می گنجد:
o عده ای که از اساس مسیر کشور را اشتباه می دانند و معتقدند مساله هستهای ارزش این مقدار هزینه را ندارد.
o عده ای از سوء تدبیر سخن گفته اند و مدعی هستند که در صورت تعامل سازنده با غرب می توانیم هم انرژی هستهای داشته باشیم و هم مورد تحریم واقع نشویم
o عده قلیلی گرچه ممکن است به نحوه مدیریت دولت انتقاداتی داشته باشند اما از بن دندان معتقدند که موضوع هسته ای صرفا بهانه تقابل غرب با ایران است و لذا در بیانات گفتمانی خود هیچ نشانه ای از کوتاه آمدن در برابر غرب ایجاد نکرده اند.
بر این اساس نویسنده با بیان گزاره های زیر معتقد است که سعید جلیلی بهترین گزینه برای انتخابات آتی است.
• اختلاف جمهوری اسلامی با غرب اصولی است. اختلاف ما از جنس ادبیات گفتگو و یا روش مذاکره و… نیست که با سیاستهای تنش زدایی و… اصلاح شود. غرب به شکل اساسی با پیشرفت جمهوری اسلامی ایران و الگو شدنش در جهان مخالف است و هر روش و تاکتیکی در مذاکره و تعامل غرب از مخالفت آنها یا پیشرفت جمهوری اسلامی نخواهد کاست.
• تحریم ها گرچه مشکلاتی در اقتصاد کشور ایجاد کردهاند اما علت وضع نابسامان داخلی کشور تحریمها نیستند. در حقیقت تحریمها زمینه بروز ظهور مشکلات اقتصادی را فراهم کردهاند. به عبارت دیگر اقتصاد کشور ضعفهای درونی دارد که تا کنون از چشم مسئولان پنهان بوده و به آن توجه نشده است. تحریم ها توانسته است از این نقاط ضعف استفاده و برای کشور مشکلاتی را ایجاد نماید.
• راه درمان مسائل اقتصادی کشور کوتاه آمدن در مقابل غرب و تلاش برای رفع تحریم ها نیست. مسیر سازش با غرب در خوشبینانه ترین حالت یک مُسَکِن برای اقتصاد کشور است. در نگاهی واقع بینانه هم وعده به سازش با غرب و اصلاح امور از طریق مذاکره و… ادعایی کاذب و برآمده از توهم است. بر هیچ عنصر سیاسی پوشیده نیست که اگر مسیر سازش برای رفع تحریمها طی شود؛ غرب برای رفع هر بند تحریم، کشور را به دست برداشتن از پیشرفت مجبور خواهد کرد. راه اصولی برون رفت از شرایط فعلی اصلاح ضعف های درونی اقتصاد و بازمهندسی آن بر اساس اقتصاد مقاومتی است.
• طی هر مسیری نیازمند باور عمیق و راسخ به آن است. هر چه آن مسیر دشوارتر، طی آن نیازمند باوری عمیقتر و عزمی راسختر است. از این رو جمهوری اسلامی بیش از هر مولفه دیگری در انتخابات آینده به رئیس جمهوری نیاز دارد که باور و عزم او برای طی مسیر پیشرفت از طریق مقاومت باوری عمیق باشد. به نظر نویسنده بیش از آنکه لازم باشد کاندیداها را بر اساس اصولگرا و یا اصلاح طلب دسته بندی کنیم باید بر این اساس میزان اعتقاد به مقاومت در برابر غرب دسته بندی کرد.
• دکتر سعید جلیلی تنها کاندیدی است که اولا در عرصه نظر معتقد به مقاومت و طی مسیر پیشرفت از طریق مقاومت است. ثانیا بواسطه پرونده هستهای در این عرصه میدان دار بوده و شناخت دقیق و واقعی از لوازم این عرصه دارد. ثالثا به طور دقیق با اثرات تحریم بر کشور آشناست چرا که مجموعه تحت مدیریت وی در سالهای اخیر محور تصمیمگیری برای مقابله با تحریم ها بوده است. بنابر این سعید جلیلی فردی نیست که صرفا در عرصه مذاکره نماد مقاومت باشد، بلکه وی از نزدیک با مسائل و مشکلات ایجاد شده برای کشور از ناحیه تحریم آشنا بوده و مبتنی بر یک شناخت دقیق معتقد به ضرورت پیشرفت از طریق مقاومت است. این موضوع یکی از مهمترین ممیزهای تفاوت ایشان با سایر کسانی است که ممکن است در زبان معتقد به مقاومت باشند اما در آینده با شناخت دقیق تر از تبعات تحریم از این موضوع پشیمان شود.
• بنابراین به نظر می رسد تنها با سعید جلیلی می توان مسیر مقاومت را طی و پیشرفت را از طریق مقاومت محقق کرد. البته طی این مسیر علاوه بر این شرط لازم، شروطی دیگری هم لازم دارد که باید به کمک سربازان و سرداران جبهه انقلاب اسلامی محقق شود.