• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن قرآن و عترت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
قرآن و عترت (بازدید: 8379)
يکشنبه 15/6/1388 - 17:27 -0 تشکر 149122
روزه و روزه داری در قرآن

به مناسبت ماه رمضان هر روز یک آیه از قرآن را که مربوط به روزه و روزه داری است به همراه تفسیر آن قرار میدهم. در صورتی که شما هم آیه و یا روایتی در خصوص این ماه مبارک به خاطر دارید وارد کنید.

امید است که مفید و موثر واقع شود.

 

اولین آیه، آیه ی 183 سوره بقره است: یا ایها الذین امنوا کتب علیکم الصیام ...

 

(ای کسانی که ایمان آورده اید! روزه بر شما نوشته شده، همانگونه که بر کسانیکه قبل از شما بودند نوشته شد؛ تا پرهیزگار شوید.)   

 

روزه از بزرگترین عبادات اسلامی و به فرموده ی معصومین (ع) یکی از پنج چیزی است که اسلام بر آن بنا شده است. البته این عبادت مخصوص امت اسلامی نیست و امت های پیش از اسلام نیز در روزهای معینی از سال به اشکال گوناگون روزه می گرفتند مانند روزه از گوشت، روزه از شیر، روزه از خوردن و آشامیدن و ... چنانکه قرآن در سوره ی مریم به روزه ی سکوت حضرت مریم  (س) اشاره کرده است. در فضیلت روزه روایات زیادی وارد شده و خود این آیه دلیل روشنی بر فضیلت روزه است زیرا در پایان آیه فایده ی روزه "تقوی" ذکر شده است. این تقوی و پرهیزگاری از راه روزه و خودداری از اشتهای خوردن و آشامیدن و شهوت جنسی به دست می آید. به عبارت دیگر روزه نزدیک ترین و موثرترین راه برای رسیدن به کمال و معنویت است.

 

در حدیثی قدسی چنین می خوانیم: "روزه برای من است و من خود اجر آن را می دهم"  برخی از مفسران بزرگ در توضیح این حدیث گفته اند که روزه تنها عبادتی است که تا انسان آن را اظهار نکند بر دیگران پوشیده است. بر خلاف دیگر عبادات که دیگران آن را می بینند و این ممکن است موجب ریا در آن عبادت شود به همین جهت خداوند فرموده روزه برای خود من است.

 

مراجع:

 

1.       اطیب البیان،ج2،ص326

 

2.       المیزان، ج2، ص8 و 26

دوشنبه 16/6/1388 - 12:28 - 0 تشکر 149243

آیه دیگر در خصوص این ماه مبارک، آیه 185 سوره بقره می باشد: شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن ...

(روزه در چند روز معدود ماه رمضان است، ماهی که قرآن برای راهنمایی مردم، و نشانه های هدایت، و فرق میان حق و باطل، در آن نازل شده است. پس آنکس از شما که در ماه رمضان در حضر باشد، روزه بدارد. و آنکس که بیمار یا در سفر است، روزهای دیگری را به جای آن روزه بگیرد.

خداوند، راحتی شما را می خواهد، نه زحمت شما را. هدف اینست که این روزها را تکمیل کنید؛ و خدا را بر اینکه شما را هدایت کرده بزرگ بشمرید؛ باشد که شکرگذاری کنید.)

ماه رمضان، نهمین ماه از ماه های قمری و تنها ماهی است که نام آن در قرآن ذکر شده است. از مهمترین فضایل ماه مبارک رمضان اینست که کتاب های آسمانی تورات، انجیل، زبور و قرآن در این ماه نازل شده است.نقل شده است که پیامبر اکرم (ص) در آخرین جمعه ماه شعبان یکی از سال ها، به منظور آماده کردن اصحاب خود برای استقبال از ماه رمضان، خطبه ای خواندند و اهمیت این ماه را چنین بیان کردند: "ای مردم، ماه خدا همراه با برکت، آمرزش و رحمت به سوی شما روی آورده. این ماه نزد خدا بهترین ماه هاست. روزهای آن، بهترین روزها و شب های آن، بهترین شب ها و ساعات آن، بهترین ساعات است. ماهی است که به میهمانی خدا دعوت شده اید و از کسانی هستید که مورد اکرام خدا هستند. نفس های شما در این ماه، ثواب تسبیح حق دارد و خوابتان ثواب عبادت. اعمالتان در این ماه مقبول و دعایتان مستجاب است ... بدبخت کسی است که از آمرزش الهی در این ماه بزرگ محروم گردد ... " 

مراجع: نمونه،ج1،ص634

چهارشنبه 18/6/1388 - 14:15 - 0 تشکر 149667

در آیه 187 سوره بقره می خوانیم: احل لکم لیلة الصیام الرفث الی ...

(در شب روزهایی که روزه می گیرید، آمیزش با همسرانتان حلال است. آن ها لباس شما هستند و شما لباس آن ها؛هر دو زینت هم و سبب حفظ یکدیگرید؛ خداوند می دانست که شما به خود خیانت می کردید، پس توبه شما را پذیرفت و شما را بخشید. اکنون با آن ها آمیزش کنید و آنچه را خدا برای شما مقرر داشته طلب نمایید. و بخورید و بیاشامید، تا رشته ی سپید صبح از رشته ی سیاه شب برای شما آشکار گردد؛ سپس روزه را تا شب تکمیل کنید.

و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته اید، با زنان آمیزش نکنید. این، مرزهای الهی است، پس به آن نزدیک نشوید. خداوند، اینچنین آیات خود را برای مردم روشن می سازد، باشد که پرهیزگار گردند.) از روایات چنین استفاده می شود که در آغاز نزول حکم روزه، مسلمانان تنها حق داشتند قبل از خواب شبانه غذا بخورند؛ چنان که اگر کسی در شب به خواب می رفت و سپس بیدار می شد، خوردن و آشامیدن بر او حرام بود. همچنین در آن زمان، آمیزش با همسران در روز و شب ماه رمضان مطلقا تحریم شده بود. شاید این حکم، آزمایشی برای مسلمانان و وسیله ای برای آماده کردن آن ها برای پذیرش احکام روزه بود. یکی از یاران پیامبر (ص) به نام "خوات بن جبیر" که پیرمرد ضعیفی بود، با حال ناتوانی روزه می داشت و روزها در حفر خندق (در آستانه جنگ احزاب) همراه پیامبر (ص) و دیگر مسلمان ها شرکت می کرد. در یکی از روزها هنگام افطار وارد خانه شد. همسرش رفت برای افطار او غذایی حاضر کند که او از شدت خستگی به خواب رفت. وقتی بیدار شد، گفت: من دیگر حق افطار ندارم و با همان حال شب را سپری کرد. صبح در حالی که روزه دار بود، برای حفر خندق در اطراف مدینه حاضر شد. در اثنای تلاش و کوشش، به واسطه ضعف و گرسنگی مفرط، بی هوش به زمین افتاد. پیامبر (ص) بالای سرش آمد و از مشاهده حال او متأثر گشت. از طرف دیگر، برخی از جوانان مسلمان نیز که قدرت مهار خویش را نداشتند، شب های ماه رمضان با همسران خود آمیزش می کردند. در این هنگام آیه نازل شد و به مسلمانان اجازه داد که در شب های ماه رمضان غذا بخورند و با همسران خود آمیزش داشته باشند. مراجع: نمونه،ج1،ص649

يکشنبه 22/6/1388 - 15:30 - 0 تشکر 150837

سلام salaPHDعزیز

فقط همینا بود؟

تموم شد؟

یا علی

پروردگارا آنگونه زنده ام بدار که نشکند دلی از زنده بودنم و آنگونه بمیران که به وجد نیاید کسی از نبودنم

دوشنبه 23/6/1388 - 14:6 - 0 تشکر 151080

در آیه 26 سوره مریم می خوانیم: فکلی واشربی و قری عینا ...(از این غذای لذیذ بخور و از آن آب گوارا بنوش، و چشمت را به این مولود جدید روشن دار! و هرگاه کسی از انسان ها را دیدی، با اشاره بگو: من برای خدای رحمن روزه ای نذر کرده ام؛ بنابراین امروز با هیچ انسانی سخن نمی گویم. و بدان که این نوزاد، خودش از تو دفاع خواهد کرد.)

ظاهر این آیه نشان می دهد که مریم به خاطر مصلحتی مامور به سکوت بود و به فرمان خدا از

سخن گفتن در مدتی خاص خودداری کرد تا نوزادش عیسی لب به سخن بگشاید و از پاکی او دفاع کند که این از هر جهت موثرتر و گیراتر بود؛ اما از تعبیر آیه چنین برمی آید که نذر سکوت برای آن قوم و جمعیت، کار شناخته شده ای بوده و به همین دلیل، برای این کار بر او ایراد نگرفتند؛ هرچند این نوع روزه در اسلام مشروع نیست. از امام زین العابدین (ع) چنین نقل شده که "روزه سکوت حرام است". این به خاطر تفاوت شرایط آن زمان با زمان ظهور اسلام است. البته یکی از آداب روزه ی کامل در اسلام این است که انسان به هنگام روزه گرفتن، زبان خود را از آلودگی به گناه و مکروهات حفظ کند و چشم خود را نیز از هرگونه آلودگی برگیرد؛ چنان که در حدیثی از امام صادق (ع) می خوانیم: "روزه تنها خودداری از خوردنی و نوشیدنی نیست. مریم گفت من برای خدای رحمن روزه نذر کرده ام، و منظورش سکوت بود. بنابراین هنگامی که روزه هستیدزبان خود را حفظ کنید، دیدگان خود را از آنچه گناه است، بربندید، نسبت به یکدیگر حسد نداشته باشید و نزاع نکنید." مراجع: نمونه،ج13،ص45 اگر شما هم آیه دیگری در خصوص روزه سراغ دارید، در بخش نظرات همین پست معرفی نمایید.

جمعه 22/5/1389 - 15:24 - 0 تشکر 220573

به نام خدا

سلام

آداب روزه داری

2243. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله: پنج کار (گناه) روزه و وضو را باطل میکند: دروغ، غیبت، سخنچینی، نگاه شهوت آلود و قسم دروغ.

2244. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله: روزهدار، از صبح تا شب در عبادت است مادامی که غیبت نکند. وقتی که غیبت کرد، روزهاش پاره میشود.

2245. پیامبر خدا صلی الله علیه وآله: روزه سپری در برابر آتش جهنم است؛ هر که روزهدار باشد، آن روز نادانی نمیکند و اگر کسی او را به بند کشد و بر او نادانی کند، نباید به او ناسزا و بدگویی کند بلکه باید بگوید: من روزه دارم.

نهج الفصاحه

 

 وبلاگ من ....وبلاگ پيامبران رحمت

 

امام صادق(ع) فرمود:به دنبال مونسى بودم كه در پناه آن, آرامش پيدا كنم, آن را در قرائت قرآن يافتم.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.