در واکنش به انتشار قسمتهای مربوط به حضرت ابوالفضل(ع)
یک کارشناس مذهبی:
با پخش صحنههای حذف شدهی «مختارنامه» ذهن مردم آسیب دید
عضو هیات علمی پژوهشکدهی علوم و اندیشه سیاسی در واکنش به انتشار بخشهای حذف شده حضرت ابوالفضل (ع) در سریال «مختارنامه»، گفت: نباید مسائل معنوی را که به عنوان اعتقادات در ذهن مردم وجود دارد، به امری محسوس تبدیل کنیم.
حجتالسلام سجاد نظرزاده در گفتوگو با خبرنگار سرویس تلویزیون ایسنا تاکید کرد: چنین مسائلی هر قدر هم هنرمندانه صورت گیرد، معمولا با سلیقهی بعضی جور درمیآید و با سلیقهی بعضی هماهنگ نیست. حضرت ابوالفضل (ع) در بین همهی مردم چه مذهبی و چه غیرمذهبی، قداست خاصی دارد و وقتی چهره او را به تصویر میکشیم، عدهای میپسندند و عدهای نمیپسندند و باعث شکستن قداست آن میشود.
او تاکید کرد: استفاده از هنر در محسوس کردن معنویات طوری است که ذهن فرد را به سمت دیگری میبرد؛ مثلا اگر بخواهیم شخصیت مختار را در ذهن بیاوریم، ذهنمان ناخودآگاه به سمت چهرهی فریبرز عربنیا میرود و در مورد عمر سعد، مهدی فخیمزاده را به یاد میآوریم.
این کارشناس مذهبی سپس به مسالهی فاجعهزدایی از برخی موارد اشاره کرد و گفت: احساس میکنم بعضی آدمهای خوشنام صداوسیما باعث فاجعهزدایی از برخی موارد میشوند؛ مثلا وقتی به جنایت عاشورا فکر میکنیم، احساس میکنیم عدهای وجود داشتند که مثل گرگ و کفتار برخورد کردند، اما همین حالت وقتی در سریال «مختارنامه» نمایش داده میشود، یک سپاه منظم و شیک را نشان میدهد که همه لباس قشنگ پوشیدهاند و منتظر فرمان هستند. این باعث گندزدایی از فاجعه میشود.
او ادامه داد: هنر مثل تیغ دو لبه است. هم باعث تهییج احساسات میشود و هم عمق برخی از فاجعهها را از ذهن پاک میکند؛ مثلا در روایات هست که در حادثه عاشورا از سم اسبها گوشت شهدای عاشورا تکه تکه پرتاب میشد، اما آیا هنر امروز ما میتواند آن را نشان دهد که مسلما پاسخ منفی است.
نظرزاده بار دیگر به عینی کردن شخصیتهای مذهبی اشاره کرد و توضیح داد: وقتی هنر وارد چنین مقولهای میشود و آن را به یک امر محسوس تبدیل میکند که در خیلی از موارد هم نمیتوانیم آن را خوب از آب در بیاوریم، مردم ممکن است بگویند الحمدالله ما فکر میکردیم این حادثه خیلی بدتر بوده که خدا را شکر نبود. به علاوه در ذهن خیلی از مردم این تقدس شکسته میشود.
او تصریح کرد: پایینترین مسالهای که ممکن است اتفاق بیفتد، صدمه زدن به ذهن کسانی است که چنین تصویری را قبول ندارند. در قضیه مختار و با پخش صحنههای حذف شدهی مربوط به حضرت ابوالفضل (ع) در سریال «مختارنامه» هم ذهن نیمی از مردم آسیب دیده است.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی ادامه داد: به نظر من عرصه هنر، عرصهای است که باید خط قرمزهایش را رعایت کنند. یکی از شبکههای قطری چهره امام حسن (ع)، امام حسین (ع) و خلفا را پخش کرد ولی هدف آنها تقدسشکنی بود و چون هدفمند کار میکنند، سعی میکنند خطاهای انسانی را نیز در آن جا بدهند. ما نباید به بهانه اینکه کارمان اثرگذار است، با آنها همراه شویم.
ایسنا