مردار خوار
يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيراً مِنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَ لا تَجَسَّسُوا وَ لا يَغْتَبْ بَعْضُكُمْ بَعْضاً أَ يُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَنْ يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتاً فَكَرِهْتُمُوهُ وَ اتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَحِيمٌ
قرآن كريم سوره مباركه حجرات (49)، آيه 12
تلاوت آيه
اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از بسيارى از گمانها بپرهيزيد كه پارهاى از گمانها گناه است، و جاسوسى مكنيد، و بعضى از شما غيبت بعضى نكند، آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مردهاش را بخورد؟ از آن كراهت داريد. « پس » از خدا بترسيد، كه خدا توبه پذير مهربان است.
قرآن كريم سوره مباركه حجرات (49)، آيه 12
ترجمه صوتي آيه به نثر
چشمان قرمز:
اشاره به
تجسس كه رنگ شيطانى به نگاه انسان مي دهد.
قطرات خون در
گوشه دهان:
اشاره به
غيبت كه همچون خوردن گوشت برادر مرده مي باشد.
فضاى سياه و
خاكسترى:
اشاره به
ظلمات و سياهى گناه تجسس و غيبت.
شرح صوتي نقاشي
برهوت آتشين:
اشاره به باطن
گناهان.
شخصي كه از سرش آتشي برافروخته است:
اشاره به بعضي از
گمانها كه گناه است و ذهن انسان را دوزخي ميكند.
شخصي كه از چشمانش آتشي برافروخته است:
اشاره به باطن
دوزخي تجسس.
شخصي كه در حال خوردن گوشت برادر مردهي خود ميباشد:
اشاره به باطن
زشت غيبت.
نمايش فيلم ( 33k - 56k - 128k )
مشبه: غيبت كردن.
مشبه به: خوردن گوشت جسد برادر.
وجه شبه و توضيح: بشر بنابر حكم ضرورت و فطرت خود از همان ابتدا متمايل به تشكيل اجتماع بود تا در پرتو اين گرد هم آمدن و معاشرت با ديگران همه افراد جامعه همچون پيكري واحد بتوانند از يكديگر بهرهمند شوند و به سمت هدف و جهت معيني حركت نمايند. نتيجه يك چنين ارتباط و انتفاع همگاني ، شكلگيري و ايجاد شخصيت اجتماعي مشخص بري تك تك افراد جامعه بشري بود.
حفظ و احترام به اين شخصيت اجتماعي كه به "آبرو" معروف است، از جمله مسائلي است كه اسلام تاكيد فراواني بر آن داشته و هر عملي كه آبروي افراد جامعه را مورد آسيب و خدشه قرار دهد- همچون غيبت كردن- به شدت نهي كرده و مورد نكوهش قرار داده است. چرا كه در اثر غيبت و بدگويي از ديگران به تدريج همه نسبت به عيوب پوشيده يكديگر مطلع مي شوند و هويت اجتماعي و منزلت افراد از بين خواهد رفت. در چنين جامعهي همه از يكديگر واهمه دارند و در كمال بي اعتمادي و بيزاري نسبت به يكديگر و به اجبار در كنار هم زندگي مي كنند و پر واضح است كه استفاده و بهرهمندي از ديگران در چنين جامعهي جايي نخواهد داشت. فرد غيبتكننده در حالي كه دوست و برادرش حضور ندارد و در بي خبري كامل و فاقد هر نوع وسيلهي بري حفظ و حراست از آبروي خود است، از او بدگويي مي كند و صفات و اعمال ناپسند پنهاني او را به اطلاع ديگران مي رساند و اعتماد ديگران را نسبت به برادر مؤمنش از بين مي برد. حال اگر اين كردار زشت و ناپسند همچون خورهي در بين افراد جامعه شايع شود، تمام جامعه از فعاليتهي اجتماعي تهي مي شود. از همين رو قرآن كريم در قالب مثالي تكاندهنده، نهايت زشتي و پليدي غيبت كردن را كه موجب عقاب و كيفر الهي است به تصوير مي كشد. شخصي جسد بي جان و بي دفاع برادر خود را در پيش رو دارد و در كمال قباحت و زشتي شروع به خوردن گوشت بدن او مي كند و چنين عملي يقيناً عذاب الهي را به دنبال خواهد داشت.
شرح صوتي مثل