• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 42209
تعداد نظرات : 4513
زمان آخرین مطلب : 4242روز قبل
خواص خوراکی ها

 

نویسنده: جواد صدیق




 
گردو درختی زیبا و سایه افکن است که در مناطق معتدل دنیا رشد و پرورش می یابد. گل های نر و ماده ی آن روی یک پایه قرار دارند. سنبله ی گل های نر به صورت آویخته و گل های ماده ی آن به شکل قایم روی شاخه قرار می گیرند.
میوه ی گرده مغز مانند و در فاصله هیا پره های نازکی قرار گرفته است.
درخت گردو هنگامی که به سن بیست سالگی می رسد، شروع به میوه دادن می کند و بالاترین باروری خود را در سن پنچاه سالگی دارد.
از تمام قسمت های درخت گردو استفاده ی طبی به عمل می آید.

ترکیبات شیمیایی:
 

مغز گردو دارای چند اسید آلی، مقدار کمی اسانس، اگزالات آهک و ویتامین های A,B,D,E است وبرگ درخت آن نیز سه درصد اینوژیت و اسید الاژیک، مواد چرب و املاح معدنی مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، باریوم و همچنین کاروتن دارد.
پوسته ی گوشت دار میوه ی سبز گردو نیز دارای قند و اسیدهای آلی مانند اسیدسیتریک، اسید مالیک، فسفات ها و اگزالات کلسیم است.
درصد گرم مغز گردوی خام و خشک مواد زیر موجود است:
آب: 3/5 گرم
پروتئین: 14/8 گرم
مواد چربی: 65 گرم
مواد نشاسته یی: 13 گرم
کلسیم: 100 میلی گرم
فسفر: 380 میلی گرم
آهن: 3 میلی گرم
سدیم: 2 میلی گرم
پتاسیم: 50 میلی گرم
ویتامین A : سی واحد
ویتامین35B1/. میلی گرم
ویتامین 35B2/. میلی گرم
ویتامین 1B3میلی گرم
ویتامین 2C میلی گرم

خواص دارویی:
 

گردو از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و روغن آن از قدیم برای پختن غذاها استفاده می شده است.
گردو خون ساز و تصفیه کننده ی خون است.
درمان کننده ی بیماری های ریوی است.
مسکن دل پیچه است.
اگر از گردو، عسل و مربا درست کنید، برای اشخاص لاغر مفید است.
مربای گردو ملین است و آپاندیس را تقویت می کند.
خوردن گردو از تشکیل سنگ کلیه و کیسه ی صفرا جلوگیری می کند.
پوست سبز گردو قابض است.
در تقویت نیروی جنسی مؤثر است.
اگر پوست تازه ی گردو را به دندان و لثه بمالید، لثه و دندان را تقویت می کند.
دم کرده ی برگ درخت گردو، برای درمان ورم مفاصل مفید است.
پنجاه گرم برگ گردو را در یک لیتر آب جوش بریزید و به مدت چند دقیقه بجوشانید. این جوشانده برای شست و شوی زخم ها و التیام آنها بسیار مفید است.
دم کرده ی برگ درخت گردو در درمان ترشحات زنانه و بیماری سل تأثیر دارد.
چون گردو دارای مس است، بنابراین به جذب آهن در بدن کمک می کند.
شیره ی قسمت سبز گردو را اگر چند بار روی زگیل بمالید، آن را از بین می برد.
گردوی تازه به رنگ سفید با پوست زرد روشن است. مغز گردو را در ظرف سربسته در داخل فریزر نگهداری کنید تا کهنه نشود.

مضرات:
 

گردو با داشتن مواد مغذی زیاد غذای بسیار خوبی است، ولی زیاده روی در خوردن آن باعث ورم لوزه و زخم دهان می شود. گردو برای گرم مزاج ها خوب نیست و بهتر است این گونه افراد بعد از خوردن گردو دهان خود را بشویند و کمی سکنجبین و سرکه بخورند. مغز گردو لطیف است و در اثر ماندن کهنه، رنگ آن زرد یا قهوه یی و طعمش تند می شود و باعث مسمومیت خواهد شد.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123

 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:48
سلامت و بهداشت جامعه
آن چیست که در هر شکل، رنگ و اندازه ای می تواند از بروز چاقی، بیماری های قلبی و سرطان جلوگیری نماید؟ پاسخ این پرسش یک قرص رژیمی عجیب و غریب نیست. ساده است؛ پاسخ ان چیزی نیست جز "سبزیجات" ! در این مقاله دلایلی را دال بر استفاده مکرر و دائمی از سبزیجات برایتان ذکر می کنیم.
1) سبزیجات ازکالری پایینی برخوردار هستند.
می توان گفت که تقریبا در حدود یک سوم مردم دنیا از بیماری چاقی رنج می برند. به منظور کاهش وزن، فرد باید از غذاهایی با کالری پایین استفاده کرده و تحرک خود را نیز افزایش دهد. استفاده از سبزیجات در غذاهای اصلی و میان وعده ها از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
2) چربی سبزیجات بسیار پایین بوده و همچنین فاقد کلسترول می باشند.
بیشتر مردم به خوردن غذاهایی با چربی بالا ازخود تمایل زیادی نشان می دهند. رژیم غذایی چرب، امکان ابتلا به بیماری های قلبی و انواع خاصی از سرطان ها را افزایش می دهد. از سوی دیگر چربی هایی که باعث ایجاد ناراحتی قلبی می شوند در سبزیجات در پایین ترین حد خود قرار دارند. بسیاری ازخوراک های حیوانی مقادیر زیادی کلسترول در خود جای می دهند. مصرف این گونه غذاها، کلسترول موجود در خون را افزایش داده و موجب بالا رفتن خطر ابتلای بیماری های قلبی نیز می شوند. از آنجایی که سبزیجات فاقد کلسترول می باشند می توانند از بروز این بیماری کشنده در افراد جلوگیری کنند.
3) سبزیجات دارای میزان پایینی سدیم هستند.
سدیم در نمک و بسیاری از مواد غذایی دیگر یافت می شود. سدیم بیش از حد، باعث بروز فشار خون بالا در برخی افراد می شود. سبزیجات تازه، حاوی مقدار کمی سدیم هستند. به طور کلی سبزی های یخی نسبت به انواع تازه خود، حاوی مقدار بیشتری سدیم هستند. این رقم در سبزیجات کنسرو شده به بالاترین میزان خود می رسد. برای یافتن خوراک هایی با سدیم پایین به برچسب اینگونه غذاها توجه کنید تا نمونه هایی با سدیم پایین را انتخاب کنید.
4) سبزیجات سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی می باشند.
سبزی هایی با رنگ سبز رنگ و نارنجی از بروز سرطان حنجره و ریه جلوگیری می کنند. اینگونه سبزی ها دارای بتا- کاروتن می باشند. این ماده رنگ دانه ای است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. غذاهایی که حاوی این ماده هستند به راحتی می توانند از بدن در مقابل سرطان ها محافظت کنند. مواردی از قبیل: هویج، کدوی مسمی، اسفناج، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین و کلم پیچ به وفور حاوی این ماده می باشند.
همچنین بیشتر سبزیجات دارای ویتامین C نیز هستند و می توانند از بروز سرطان حنجره و معده نیز جلوگیری کنند. سبزیجاتی که شامل ویتامین C هستند عبارتند از: فلفل، کلم، بروکلی ،جوانه بروکسل، و گوجه فرنگی. بسیاری از سبزیجات حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی از جمله آهن می باشند. آهن در خون سازی و تامین انرژی بدن نقش مهمی را ایفا می کند. استفاده ناکافی از آهن در رژیم غذایی روزمره باعث بروز آنمی (کم خونی) می شود. آهن در اسفناج، لوبیا، لوبیا قرمز، لوبیای چشم بلبلی، چغندر و انواع سیب زمینی ها یافت می شود.
سبزی ها با رنگ سبز پررنگ مثل اسفناج، خردل، بروکلی و کلم حاوی میزان بالایی کلسیم می باشند. کلسیم برای استحکام استخوان و دندان استخوان و دندان ضروری است و از بروز پوکی استخوان نیز جلوگیری می کند.
5) سبزی های هم خانواده کلم و خردل از روش های سلامتی بالایی برخوردار می باشند.
هم خانواده این گروه از سبزیجات، شامل: کلم، گل کلم، بروکلی، جوانه بروکسل، کلم پیچ و خردل می شوند. به این دلیل نام سبزیجات چلیپایی بر روی آنها گذاشته شده است که شکل ظاهری گل آن ها همانند چلیپا است. این سبزی ها خطر سرطان روده، معده و ریه را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهند.
6) سبزیجات دارای مواد فیبردار هستند.
فیبر قسمتی از گیاهان را تشکیل می دهد که بدن انسان نمی تواند آنرا هضم و یا جذب کند. پیروی از رژیم غذایی که حاوی مقدار زیادی مواد فیبردار باشد، امکان ابتلا به سرطان روده را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. تمام سبزیجات منبع مناسبی از فیبر هستند. بهترین راه مصرف فیبر از طریق غذاهایی طبیعی است؛ باید توجه داشته باشید که قرص ها و مکمل هایی که وجود دارند هیچ گاه نمی توانند جای مواد طبیعی را بگیرند. البته ناگفته نماند که فیبر بیش از اندازه نیز موجوب عدم جذب برخی مواد معدنی نظیر آهن می شود.
7) نکاتی برای افزودن سبزی بیشتر به وعده های غذایی:
* انواع و اقسام مختلفی از سبزیجات وجود دارد. برای ایجاد تنوع از رنگ ها، طعم ها و اشکال مختلف آن استفاده کنید.
* در میان وعده های خود می توانید از سبزی هایی استفاده کنید که می توان از آن ها به صورت خام نیز سرو کرد. هویج، گل کلم، و بروکلی از این دست سبزی ها می باشند.
* به غذاهای همیشگی و روزمره خود سبزی اضافه کنید. با تن ماهی، بروکلی سرو کنید و اگر کباب میل می کنید کنار آن کمی اسفناج نیز مصرف کنید.
* اگر کودکان در تهیه غذاهای همراه با سبزی به شما کمک کنند، آن وقت تمایل بیشتری نسبت به میل آن ها از خود نشان نی دهند.
* سبزی را تنها برای افرادی بپزید که دارای مشکل هاضمه هستند. بیشتر سعی کنید آن ها را به صورت خام و یا نیم پز استفاده کنید.
8) نکاتی برای حفظ مواد غذایی سبزی در طبخ:
* سبزی ها را با آب کم بپزید تا ویتامین آن ها خارج نشود. مایکروفر و بخار پز کردن بهترین نوع طبخ سبزی می باشد.
* آن ها را برای مدت زمان کمی بپزید و اگر می توانید بهتر است که آنها را خام مصرف کنید. گرمای بیش از حد می تواند بسیاری از ویتامین ها را از بین ببرد. در حین طبخ سبزیجات، حتما درب ظرف را ببندید.
* از سرخ کردن سبزیجات در کره و یا روغن به شدت پرهیز کنید. زمان مصرف نیز سعی کنید تا جایی که می توانید میزان کمی از چاشنی های با چربی بالا، نظیر: سس قرمز، مایونز، کره و مارگارین را با آن ها استفاده کنید. سس سویا و سس های کم چرب گوجه فرنگی جایگزین مناسبی برای سس های پرچرب هستند.
* سبزیجات فصلی به همراه فلفل جایگزین مناسبی برای نمک می باشند.
منبع: ماهنامه قرآنی نسیم وحی- شماره 26



 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:44
پوست و مو
نویسنده: نرگس شرغاق




 
امروزه در بسیاری از داروخانه ها برگی های گیاه «آلوئه ورا» را می بینیم که تبلغات زیادی برای استفاده از آن می شود. مثلاً می گویند این گیاه ضدجوش و آکنه یا برطرف کننده ی چین و چروک پوست، شاداب کننده، برطرف کننده ی کک و مک، شفاف کننده، جوان کننده و آب رسان قوی پوست است و از بروز تورم و خارش پوستی جلوگیری می کند...
اگر چه گیاه آلوئه ورا یا همان شاخ بزی، حاوی مشتقات هیدروکسی آنتراسن، ویتامین های C,B,A و ضد ورم، ضد میکروب، التیام بخش، ضدآفتاب و ضد سوختگی است. اما استفاده از ساقه و شیره ی این گیاه به صورت کرم ممکن است با عوارض ناخواسته یی مانند تحریکات وحساسیت های پوستی و تیره شدن پوست همراه باشد.
بعضی افراد این گیاه راتهیه کرده و در منزل شیره اش را روی پوست خود می مالند. در حالی که در شرایط آزمایشگاهی فقط مواد مفید این گیاه استخراج می شود و پس از بررسی هایی که از سوی متخصصان به عمل می آید به مواد آرایشی و بهداشتی اضافه شده و پس از این که از سوی وزارت بهداشت به تایید رسید، به بازار عرضه می شود.
بنابراین استفاده از خود گیاه به هیچ وچه مورد توصیه نیست.
یک گیاه می تواند ترکیبات متعددی داشته باشد که ممکن است تعدادی از آنها برای پوست مفید باشد و بقیه به پوست آسیب برسانند. بنابراین باید از خرید گیاهانی که به این صورت فروخته می شوند، خوداری کرد.
در سال های اخیر ژل آلوئه ورا، به طور وسیع در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته و محصولات مختلف این گیاه به شکل قرص، کپسول، صابون، شامپو، کرم، پماد، ژل، نوشابه های خوراکی و کمپوت استفاده می شود.
هم چنین از آلوئه ورا درکرم های مرطوب کننده و التیام دهنده ی پوست و بسیاری از کرم های موضعی استفاده می شود.
آلوئه ورا به علت داشتن خواص ضد میکروبی، در درمان بسیاری از زخم ها، جراحت ها، سوختگی ها، اگزما، تاول، گزیدگی زنبور و نیش حشرات، بریدگی، کوفتگی، آفتاب سوختگی و آکنه مؤثر است.

مزایای آلوئه ورا
 

در درمان ترکهای پوستی و خشکی پوست مؤثر است. بخصوص اگزمای دور چشم یا پوست های بسیار حساس.
روغن یا کرم آلوئه ورا برای پوست های خشک مناسب بوده و سبب نرم و براق شدن پوست می شود.
دارای خواص ضدسوختگی است. بنابراین می توان از آن در کرم های ضدآفتاب استفاده کرد.
سلول های پوستی مرده را از بین می برد و سلول های جوان را جایگزین می کند. بنابراین پوست را تازه و درخشان می سازد.
مانع از پیری پوست و چروک آن می شود.
شدت رنگدانه های پوست را کاهش می دهد. بنابراین سبب کم رنگ شدن لکه های پوستی می شود و می تواند لکه های سرسیاه را نیز از بین ببرد.
سبب افزایش قدرت جذب رطوبت پوست شده و پوست را انعطاف پذیر می سازد.
در درمان ترک بین انگشتان پا مؤثر است.
تأثیر خنک کنندگی بر روی پوست دارد.

مضرات احتمالی آلوئه ورا
 

ژل آلوئه ورا برای استعمال خارجی، ماده یی بی خطر است، اما در موارد نادری ممکن است سبب واکنش های حساسیتی شود.
*ژل آلوئه ورا در درمان زخم های عمیق مؤثر نیست و شیره ی آن می تواند سبب گرفتگی یا اسهال روده یی شدید شود.
زنان شیرده یا باردار نباید از این ماده استفاده کنند، زیرا ممکن است سبب انقباض های رحمی شده و سقط جنین را تحریک کند.
*این ماده ممکن است سبب تشدید بواسیر، التهاب دیورتیکول، کولیت یا سندرم روده تحریک پذیر شود.
*مصرف طولانی و مزمن شیره ی آلوئه ورا می تواند سبب کمبود پتاسیم شود.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123

 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:43
پوست و مو
نویسنده: نادیا صالح ثابت




 
ناخن ها از اجزای مهم بدن هستند که علاوه بر اثرت حفاظتی از جهات دیگری نیز اهمیت دارند، بنابراین رشد مناسب و سلامت ناخن ها باید همواره مورد توجه قرار گیرد. در این جا سوال هایی که دانستن جواب شان به شما برای حفظ سلامتی و زیبایی ناخن های تان کمک می کند مطرح و پاسخ داده شده است.

آیا مصرف ژلاتین، ناخن ها را سالم نگه می دارد؟
 

ژلاتین از فرآیندهایی به دست می آید که روی کلاژن (کلاژن پروتئین مهمی است که انعطاف پذیری پوست را تأمین می کند). غضروف، تاندون ها و... صورت می گبرد. ناخن های دست و پا از کراتین ساخته می شوند که یک پروتئین ساختاری است. ولی با ژلاتین هیچ ارتباطی ندارد. بنابراین خوردن ژلاتین یا مالیدن آن روی ناخن ها هیچ تأثیری بر ناخن ها نمی گذارد.

آیا ظاهر ناخن ها نشانه ی سلامتی است؟
 

این مطلب در بعضی موارد صحیح است و ظاهر ناخن می تواند نشان دهنده ی بعضی بیماری های شایع و مهم باشد. اما در بسیاری از بیماری های مهم نیز تغییری در ظاهر ناخن ایجاد نمی شود.

آیا رشد ناخن ها بعد از مرگ ادامه می یابد؟
 

طی چند روز اول بعد از مرگ ناخن ها بیشتر به چشم می آیند. ولی علت آن رشد ناخن ها نیست. به علت از دست رفتن آب بدن، نوک انگشتان به سمت عقب پسرفت می کنند و ناخن ها به ظاهر بلندتر به نظر می رسد. همچنین تخریب ناخن ها نسبت به سایر بافت های بدن کندتر است. این اتفاق در مورد موها پس از مرگ صادق است.

آیا قارچ ناخن را باید همیشه درمان کرد؟
 

عفونت های قارچی ناخن ها حدود پنج درصد انسان ها را مبتلا می کنند و بیشتر مردم نیز به علت زیبایی، خواستار درمان قارچ ناخن هستند. در عفونت قارچی، ناخن ها ضخیم شده و ممکن است رنگ پریده یا شکننده شوند. ظاهر ناخن ها ممکن است بسیار نامناسب شوند ولی این بیماری به ندرت جدی می شود. در صورتی که بیماری دردناک باشد یا فرد مبتلا دیابتی باشد باید عفونت قارچی حتماً درمان شود. زیرا ممکن است این عفونت قارچی زخم های عمیقی را به وجود آورد.

ظاهر ناخن های سالم چگونه است؟
 

انسان های سالم معمولاً ناخن هایی با ظاهر سالم دارند. ناخن های سالم از نظر ظاهری صاف، یک شکل و یک رنگ هستند و در سمت پایین آن ها ماهک دیده می شود. البته ظاهر ناخن افراد مختلف می تواند با هم متفاوت باشد. شیارهای عمودی، نوارهای تیره و صاف یا برآمده بودن مختصر ناخن در افراد سالم دیده می شود.

رشد ناخن ها باید چه اندازه سریع باشد؟
 

رشد ناخن در افراد مختلف متفاوت است. اگر ناخن دست بیفتد، حدود شش ماه طول می کشد تا ناخن جدید به اندازه ی ناخن اول برسد. این زمان برای ناخن های پا دوازده تا هجده ماه است.
رشد ناخن ها در کودکان و خانم های حامله سریع تر و بعد از بیست سالگی و در طول دوره ی شیردهی، کندتر است.

چه بیماری هایی شکل و ظاهر ناخن ها را تغییر می دهند؟
وضعیت هایی چون سرطان ریه، فیبروز ریه و فیبروز کیستیک می تواند باعث قاشقی شکل شدن ناخن ها شوند، در این حالت ناخن کمی از بستر خود بلند می شود و شکل مدور به خود می گیرد.
 

افرادی که به بیماری «پسوریازیس» مبتلا هستند، دچار فرورفتگی و ضخیم شدگی ناخن ها می شوند. این افراد شانس بیشتری برای ابتلا به آرتریت پزوریاتیک دارند. عفونت دریچه ی قلب وضعیت جدی و تشخیص آن بسیار دشوار است. اما ظاهر شدن خطوط قرمز رنگ در زیر ناخن ها می تواند نشان دهنده ی «آندوکاردیت» باشد. رنگ پریده بودن بستر ناخن ها نیز نشان دهنده ی کم خونی است.
بعضی وقت ها با مشاهده شیارهای عرضی با کنگره دار شدن ناخن ها می توان گفت که شخص از چند ماه قبل بیمار بوده است. هر چه خطوط به ریشه ی ناخن نزدیک تر باشد، بیماری در زمان نزدیک تری نسبت به حال اتفاق افتاده است و اگر شیار به نوک ناخن نزدیک تر باشد، فرد در پنج یا شش ماه قبل بیمار بوده است.
البته باید دانست که ظاهر ناخن ها راه مناسبی برای تشخیص بیماری نیست. زیرا مواردی که گفته شد فقط در بعضی از افراد دیده می شود.

روش های اصولی و درست حفظ سلامت ناخن ها کدامند؟
*ناخن ها از اجزای مهم بدن هستند و از آن جایی که از نظر زیبایی نیز مورد توجه اند باید در حفظ سلامت آن بکوشیم.
 

بنابراین سعی کنید همواره آنها را تمیز نگه دارید و به موقع آنها را کوتاه کنید.
*در صورتی که شغل شما طوری است که امکان آسیب رسیدن به ناخن ها حین کار وجود دارد، از دستکش استفاده کنید.
*از لاک پاک کن بیش از دوبار در ماه استفاده نکنید. زیرا باعث خشکی ناخن شده و آنها را شکننده می کند.

درصورتی که می خواهید ناخن های خود را آرایش کنید. به آرایشگاهی مراجعه کنید که از وسایل استریل استفاده می کند یا در صورت امکان وسایل شخصی خود را همراه ببرید.
 

*شکننده شدن در اثر خشک شدن ناخن، به علت زندگی در محیط خشک یا استفاده ی مکرر از لاک پاک کن است و کمتر به علت پروتئین ناکافی غذا یا کمبود دیگر مواد مغذی اتفاق می افتد در این مواقع استفاده از مرطوب کننده ها مؤثر است.
*اگر نگران هستید که ظاهر ناخن های شما مربوط به بیماری خاصی باشد، حتماً با پزشک مشورت کنید و هیچ وقت ناخن های خود را نجوید!
منبع: 7 روز زندگی شماره 123



 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:43
بیماری ها
سنگ کلیه در کنار درد زایمان و دندان درد، یکی از شاه دردهای علم پزشکی است. در کشور ما این بیماری یکی از شایع ترین مشکلات ارولوژی محسوب می شود، چون موادی که از آن به عنوان سنگ کلیه یاد می شود واقعاً سنگ هستند!
مطلب زیر درباره ی این مشکل بسیار شایع و بی نهایت دردناک؛ اطلاعات مفیدی به شما می دهد.

علائم بیماری
 

از مشخصات درد سنگ کلیه این است که ناگهانی بوده و با تهوع و استفراغ همراه است. این درد حالت موجی دارد، یعنی اصطلاحاً می گیرد و ول می کند. بیمار به شدت بی قرار می شود و به دنبال راهی برای کاهش درد می گردد.
هم چنین ممکن است سنگ در کلیه یا سایر بخش های سیستم ادراری بیمار گیر کرده باشد و کلیه را از کار انداخته یا به آن صدمه رسانده باشد، اما کوچک ترین علامتی هم نداشته باشد. از طرفی امکان دارد سنگ ریزه ی کوچکی از جای خود حرکت کرده و شدیدترین دردها را در پهلوی بیمار ایجاد کند یا این که فرد به طور اتفاقی آزمایش یا سونوگرافی انجام دهد و متوجه سنگ بزرگ شاخ گوزنی در کلیه خود بشود بدون این که کوچکترین علامتی داشته باشد! یکی از نمونه های سنگ، تشکیل سنگ در مثانه است که می تواند باعث احتباس و قطع ناگهانی ادرار شود. این حالت هم بدون علامت قبلی و به طور ناگهانی اتفاق می افتد. توصیه می شود هر فردی، حتی اگر هیچ گونه علامت و مشکل کلیوی نداشت باشد دو بار در سال از نظر وضعیت کلیه و مجاری ادرای معاینه و آزمایش شود. انجام یک سونوگرافی و آزمایش ادرار ساده در بسیاری از مواقع به تشخیص سریع بیماری کمک می کند.

دلایل ایجاد سنگ کلیه
 

دلایل مختلفی وجود دارد. در بعضی موارد علت ایجاد سنگ نامعلوم است، اما یک علت ایجاد آن ارث است. کسانی که پدر یا مادرشان کلیه ی سنگ ساز داشته اند، احتمال بروز سنگ بالاتر است. در کلیه ی این افراد کلسیم بیشتری دفع می شود یا این که مواد مهار کننده در ادرارشان وجود ندارد که می تواند باعث ایجاد سنگ شود. بعضی بیماری های ارثی خاص هم می تواند باعث تسریع سنگ سازی شود. بیماری های مادرزادی و انسداد در سیستم کلیوی و مجاری ادرار هم می تواند باعث تشکیل سنگ شود، چون ادرار در ناحیه ی انسداد جمع و ته نشین شده و دفع نمی شود. علت دیگر شغل فرد است. در کشورهای صنعتی افرادی که پشت میزنشین هستند و شغل شان را با تحرک کمی همراه است بیشتر در معرض سنگ کلیه هستند.
رژیم و عادات غذایی هم در ایجاد سنگ کلیه نقش دارد. بعضی از افراد پروتئین زیادی مصرف می کنند. در عین حال مصرف زیاد نمک هم مزید بر علت می شود. پروتیین، قند و نمک زیاد در کنار مصرف کم آب باعث تسریع سنگ سازی می شود. یکی دیگر از علت های تشکیل سنگ وجود عفونت های ادراری مکرر است. وجود بعضی از باکتری های عفونت زا می تواند باعث تشدید سنگ سازی شود.
سنگ کلیه در ساکنین مناطق گرم و مرطوب مثلاً در شمال ایران بیشتر تشکیل می شود.

انواع سنگ کلیه و روش های درمانی
 

سنگ هایی با قطر چهار تا شش میلی متر در نود درصد موارد اصلاً نیازی به درمان ندارد و خود به خود با مصرف مایعات، تحرک و فعالیت بدنی و یکسری از داروها دفع می شود و چون کوچک هستند هنگام دفع، درد خاصی ایجاد نمی کنند، اما اگر سنگ بالای شش میلی متر بود باید درمان دیگری را در نظر بگیرید. در درجه ی اول اگر علت زمینه یی مانند انسداد یا عفونت ادراری وجود داشته باشد سعی می شود آن را برطرف کنند؛ سپس در مرحله ی درمان سنگ، اگر اندازه ی سنگ کلیه بین شش تا پانزده میلی متر باشد با سنگ شکنی برون اندامی در عرض سه جلسه خرد می شود. بیمار به صورت سرپایی و بدون بی هوشی و بدون بستری شدن، زیر دستگاه سنگ شکن می خوابد و امواج «اولتراسونیک» که روی سنگ متمرکز شده آن را خرد می کند.

روش های جدید درمانی
 

اگر سنگی در کلیه باشد که بزرگ بوده یا پس از سه جلسه به روش سنگ شکنی اولیه برون اندامی جواب ندهد با روش غیرتهاجمی سنگ شکنی درون اندامی و بدون شکاف جراحی، آن را درمان می کنند. از طریق پوست سوزنی وارد کلیه می شود، بدون این که شکافی روی پوست و عضلات بدهند. سپس یک دوربین وارد کلیه شده و سنگ با دید مستقیم کاملاً خرد و از همان طریق خارج می شود و فقط یک بخیه روی پوست قرار می گیرد. در واقع به جای یک شکاف یک وجبی، فقط یک سوراخ کوچک ایجاد می شود و بیمار به جای پانزده بخیه فقط یک بخیه می خورد. اگر سنگ های بزرگ به این روش هم جواب ندهند می توان با لاپاروسکوپی سنگ را خارج کرد که این روش هم بدون برش جراحی وسیع و فقط با یک برش بسیار کوچک انجام شده و حداقل درد و ناراحتی را برای بیمار به همراه دارد.

چند نکته بر ای سلامت کلیه ها
 

در وهله ی اول بررسی های منظم سیستم ادراری توصیه می شود هرکسی حتی اگر کلیه هایش کاملاً سالم باشد باید هر شش ماه یک سونوگرافی و آزمایش ادرار انجام دهد. نکته ی دوم این که مصرف فراوان مایعات به خصوص برای بیماران سنگ ساز واجب است. بیماران سنگ ساز باید طی شبانه روز دو تا سه لیتر مایعات مصرف کند. یعنی هر دو ساعت یک لیوان آب بخورند و رنگ ادرارشان باید همیشه نزدیک به رنگ آب باشد. کم مصرف کردن نمک نیز مهم است. نمک زدن زیاد به غذا باعث رسوب املاح و تشدید سنگ سازی می شود . توصیه بعدی تعدیل رژیم غذایی است. یعنی همه چیز بخورید، ولی در حد اعتدال. در عین حال به یاد داشته باشید مصرف مایعات اصلی ترین کلید سلامت کلیه هاست.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123

 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:42
بهداشت روانی
شاید واژه های خساس و خسائس به نظرتان ناآشنا بیاید. خساس به معنای مردان خسیس و خسائس به معنای زنان خسیس است. «اسکروچ» قهرمان داستان «آواز کریسمس»، اثر چارلز دیکنز را هم که حتماً یادتان هست.
صحبت درباره ی گدایان رسمی ساده تر است؛ زیرا ظاهر و باطن آنان با هم مطابقت دارد! اما در مورد افراد خسیس، ممسک، بخیل یا گداصفت کار به این سادگی نیست، چون ظاهر و باطن شان گاهی مطابقت ندارد و طیف آنان هم بسیار گسترده تر از گدایان است. ممکن است افراد محترم هم که در زمینه ی خاصی اندکی بخل دارند و نمی توان آن را بیرون از هنجار دانست؛ در طیف افراد خسیس قرار بگیرند و در انتهای هم افرادی قرار دارند که به گفته ی سعدی:

«درویش به جز بوی طعام اش نشنیدی
مرغ از پس نان خوردن او ریزه نچیدی»

عبارت «خست نفس جبلی» به این معنی است که فرد به طور ذاتی خساست دارد. جالب این است که پژوهش های اخیر روانپزشکی هم شواهدی را در جهت ارثی بودن این ویژگی را ارایه کرده است.
بسیاری از آنان در طبقه بندی های تشخیصی روانپزشکی جزو مبتلایان به «اختلال شخصیت وسواسی-اجباری» قرار می گیرند.
در عین حال، فردی شخصیت به هنجار هم، ممکن است بعضی از صفات این نا به سامانی شخصیتی از جمله امساک و خست را داشته باشد: نکته ی مهم این است که فرد می تواند دچار نابسامانی شخصیتی وسواسی-اجباری باشد، بدون آن که کمترین اثری از خست و امساک و حتی صرفه جویی در او باشد. تشخیص این موضوع کاملاً پیچیده است و به همین دلیل، فقط از عهده ی روانپزشک برمی آید که بتواند بهنجار را از نابهنجار، مسایل شخصیتی را از بیماری های وضعیتی و بیماری های کارکردی را از بیماری های عضوی تمیز دهد.
چارلز دیکنز، شخصیت «اسکروچ» را که سمبل یک فرد خسیس و بی عاطفه است، از روی بعضی افراد واقعی عصر خودساخته و مطالبی را درباره ی گذشته ی وی بیان می کند که نماینده ی ایجاد چنین صفاتی از جمله پول دوستی و و بی عاطفگی و امساک در قهرمان است.
پدر اسکروچ، او را در مدرسه شبانه روزی رها کرده بود و حتی در عید سال نو هم سراغی از او نمی گرفت.
مادرش را هنگام تولد از دست داده بود و به همین دلیل، پدرش او را متهم می کرد و کمترین توجهی به او نداشت؛ به این ترتیب اسکروچ جوان فرصتی برای اجتماعی شدن و آموختن محبت نداشت. پدر اسکروچ مدتی به علت مسایل مالی در زندان به سر برد و این امر ترس از بی پولی و تلاش برای کسب پول و حفظ آن را در او به وجود آورد.
صفات شخصیتی اسکروچ سبب می شود که نامزدش او را ترک کند که این امر سبب سخت تر شدن قلب اسکروچ می شود.
مرگ خواهرش هنگام به دنیا آوردن پسرش، آن هم در ایام کریسمس سبب می شود اسکروچ تنها کسی را هم که او را واقعاً دوست داشت، از دست بدهد و در نتیجه کمترین دلبستگی به مردم نداشته باشد.
چه از نظر نشانه ها و چه از نظر تاریخچه ی زندگی توصیف های دیکنز برای اسکروچ با روان پزشکی امروز مطابقت دارد. برای نمونه، پرورش در محیط سرد با انضباط سخت، اطمنیان نداشتن به هیجانات و احساسات، کاربردساز و کارهای دفاعی روان شناختی گوناگون؛ از جمله جداسازی، واکنش سازی، ابطال و عقلی سازی، رفتار خشک، تشریفاتی و انعطاف ناپذیر، فقدان خودجوشی، جدی بودن در همه ی شرایط تمایل به تسلط داشتن بر امور و افراد، اشتغال فکر با قواعد و مقررات و جزییات، فقدان مهارت در روابط بین فردی، نداشتن ذوق طنز، ناتوانی در دور انداختن اشیای کهنه و مستعمل، زندگی خست آمیز و مقتصدانه یی که بر خود و اطرافیان تحمیل می کند، نگرش به پول به عنوان چیزی که باید آن را برای آمادگی در برابر سختی های احتمالی ذخیره کرد از این جمله است.
به گفته ی شیخ اجل:
«گر به جای نانش اندر سفره بودی آفتاب
تا قیامت روز روشن کس ندیدی جز به خواب»

یعنی از آن جا که فرد خسیس سفره ی خود را برای خوردن نمی گشاید؛ اگر آفتاب درون سفره ی او بود هیچ کس دیگر آفتاب را نمی دید!
اما در شخصیت های «وسواسی اجباری» بعضی از ویژگی ها هم مثبت و مفید است.
شخصیت های وسواسی- اجباری با پشتکار و سختکوش هستند. در عین حال، این جنبه های مثبت در آنان گاهی به حد سماجت و سرسختی و لجبازی می رسد. گاهی بیش از حد آرمانگرا هستند و سبب زحمت اطرافیان می شوند. نظم و پاکیزگی آنان مثال زدنی است، اما گاهی به شکل وسواس آشکار درمی آید. از آن جا که می ترسند اشتباه کنند، دچار تردید و بی تصمیمی می شوند.
گاهی به اندازه یی با جزییات سرگرم می شوند که از اصل موضوع غافل می مانند. آن چنان به کار دلبسته اند که فراغت، سرگرمی و دوستان را به کنار می گذارند و به اصطلاح معتاد به کار می شوند. از نظر شغلی افرادی با کفایت و متعهد هستند. ویژگی های آنان مناسب با حرفه های علمی و پژوهشی است.
 

عقده خساست
 

عقده ی خساست، یعنی کم خرج کردن و پول جمع کردن در حد افراطی که به آن، عقده ی «هارپاگون» هم می گویند. هارپاگون، قهرمان نمایشنامه ی «خسیس» اثر هنرمند فرانسوی «مولیر» است. بسیاری از شخصیت های وسواسی پیرو افراطی این ضرب المثل هستند «هر چیز که خوار آید یکی روز به کار آید» و دور ریختن اشیای بی مصرف را مصلحت نمی داند. ظروف شکسته لباس های کوچک و مستعمل بچه ها و روزنامه های کهنه را جمع می کنند. در حدی خیلی پایین تر از آن چه دارند، زندگی می کنند و معتقدند خرج باید کم باشد تا فرد برای مسایل غیرمترقبه آمادگی داشته باشد. سعدی خطاب به آنان می گوید: «مال از بهر آسایش عمر است؛ نه عمر از بهر گرد کردن مال».

راه درمان
 

طبعاً نمی توان منتظر ماند تا همه ی افراد خسیس مثل اسکروچ ناگهان متحل شوند. از این رو مراجعه ی آنان به روان پزشک برای تشخیص و درمان ضروری است. روان پزشک می تواند برای درمان این گروه از افراد از روان درمانی و درمان دارویی استفاده کند. اگر نشانه های نابه سامانی وسواسی- اجباری هم ملاحظه شد. استفاده از داروهای ضد وسواس مفید خواهد بود. خوشبختانه بسیاری از این افراد تمایل به درمان هم دارند. به یاد داشته باشید؛ تنها آن چه انسان می بخشد، سرانجام برای او باقی می ماند.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123



 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:42
تغذیه و تناسب اندام
چاقی معضل شایعی است که بسیاری از افراد جامعه را آزار میدهد و آنها نیز بری حل این مشکل دنبال راه های مختلفی می روند. یکی از این راه ها، ماساژ درمانی است که به گفته ی پزشکان تأثیر مفیدی در این زمینه دارد.
در باب این موضوع به گفتگو با دکتر محمد ابوالحسنی نشسته ایم.

دلیل اثر بخشی ماساژ در درمان چاقی چیست؟
 

- مواد زاید بدن، شامل سموم حاصل از سوخت و ساز پروتئین ها وچربی ها و موادی که از طریق آلودگی های غذایی وارد بدن شده اند، از طریق کلیه، روده ها و پوست دفع می شوند. همان طور که اشاره کردیم پوست یکی از سه مکانی است که امکان دفع مواد زاید را در بدن میسر می سازد و یکی از آثار فیزیولوژیکی ماساژ درمان چاقی موضعی با تسریع دفع مواد زاید بدن است.
آسان کردن فرآیند جذب چربی در درون بدن، گرمازایی و بالا بردن درجه حرارت که از علایم آن احساس گرما و سرخی جزیی پوست در ماساژ گیرنده است نیز از دلایل دیگر تأثیر ماساژ و درمان چاقی است.

آیا ویبراتور همان تأثیری را دارد که ماساژ درمانگر دارد؟
 

- یکی از نکات ابهامی که درباره ی درمان چاقی توسط ماساژ درمانی وجود دارد، استفاده از انواع مختلف ویبراتورها یا جی فایوهاست که امروزه تبلیغات فراوانی به نفع کمپانی های سازندگان آنها در درمان چاقی می شود، برای اکثر افراد که با مشکل چاقی روبرو هستند این سؤال مطرح می شود که آیا این دستگاه های می تواند جای شخص ماساژ دهنده و ماساژ درمانگر را بگیرد یا نه؟ در پاسخ به این سؤال می توانیم بگوییم مکانیزم این دستگاه ها طوری طراحی شده اند که توسط تسمه های لرزاننده یی بدن را می لرزانند، در حالی که یک ماساژ تنها با استفاده از لرزاندن و تکان دادن نمی تواند کامل باشد. چنانچه در روش ها و تکنیک های ماساژ (سوئدی) از چندین حرکت افلوراژ(ماساژ با کف دست ها)، فریکشن (ماساژ با انگشت های دست)، پتریساژ(مشت و مال دادن)، پرکاشن(ماساژ با حرکات ضربی) و ماساژ با لرزاندن و تکان دادن استفاده می شود و یک ماساژ کامل و ثمربخش در برگیرنده تمام یا ترکیبی از این تکنیک هاست و تنها لرزاندن در مورد سلولیت ها می تواند مؤثر واقع شود، اما در کاهش وزن و درمان چاقی نمی تواند تأثیرگذار باشد. ویبراتور با حرکات دادن مایعات بدن به دیگر نقاط بدن موجب کاهش سایز اندام می شود که کاذب و مقطعی است و قابل مقایسه با ماساژ درمانی (که مکانیزم ها و تأثیرات فیزیولوژیکی و مکانیکی دیگری دارد) نیست.

در چه مواردی ماساژ درمانی برای درمان چاقی توصیه نمی شود؟
 

- همکاران محترم باید توجه داشته باشد در افرادی که دچار بیماری های خونریزی دهنده و پایین بودن شمار پلاکت های خون هستند احتیاطاً استفاده از این روش برای آنها توصیه نکنند و در بیماران سرطانی و نیز در بعضی از عارضه های پوستی برای جلوگیری از پیشرفت بیماری استفاده از این روش منع می شود.

مزیت های ماساژ درمانی و درمان چاقی نسبت به سایر فرآیندهای درمانی چیست؟
 

1- تا جایی که می دانید اشخاص چاق با وجود چربی اضافی در خون مستعد ابتلا به بیماری فشار خون و تصلب شرایین وسایر بیماری ها هستند و یکی از آثار مکانیکی ماساژ احیاء و ایجاد گردش خون مویرگی با افزایش جریان خون در اندام هاست. به این استناد می توان گفت ماساژ درمانی نقش پیشگیرانه یی در ابتلا به بیماری های دستگاه گردش خون در بدن دارد.
2- از مزایای ماساژ درمانی در درمان چاقی نسبت به سایر فرایندهای درمانی احساس طراوت، لذت و شادابی ایجاد شده در فرد است، چنانچه می توان گفت ماساژ درمانی از معدود فرایندهای درمانی است که نه تنها با درد یا خستگی همراه نیست و زحمتی را برای ماساژگیرنده به همراه نمی آورد، بلکه موجب ریلاکسیشن، آرامش و حتی انبساط خاطر فرد نیز می شود. بنابراین شیوه مستقلی در درمان چاقی موضعی محسوب می شود و هم می تواند مکملی برای تمرین های بدنی برای لاغر کردن مورد استفاده قرار یگرد.
3- یکی از فواید ماساژ درمانی کمک به تنفس بهتر پوست بدن است و نیز در مباحث قبل از تأثیرات التیام بخش روغن های معطر در زیبایی و درمان عوارض پوستی صحبت کرده ایم و نیز می دانیم که چاقی با دفرمه شدن شکم و از دست دادن تناسب اندام همراه است و بعد از لاغر شدن افراد گاهی از ضایعاتی نظیر شل شدن پوست یا وجود چین و چروک هایی در پوست گلایه می کنند. بنابر این ماساژ درمانی به عنوان روشی که بیشترین دخالت و سازوکار را در پوست دارد، می تواند نقش بسزایی در فرایند برگشت پذیری پوست به حالت اولیه ی خود و نیز در درمان عوارض احتمالی ناشی از چاقی و حفظ زیبایی و تناسب اندام داشته باشد.

دلیل استفاده از روغن ماساژ در چیست؟
 

نکته ی حایز اهمیت آن است که عمل ماساژ برای ثمربخشی بهنیه باید حداقل همراه با یک روغن ماساژ(حامل) گیاهی و طبیعی باشد. چناچه روغن ماساژ به عنوان یک روانکار عمل کرده باعث حرکت روان دست و انگشتان ماساژ درمانگر می شود و از درد حاصل از اصطکاک پوست جلوگیری به عمل می آورد، البته اهمیت آن در قسمت هایی از پوست که دارای مو هستند بیشتر از سایر نکات است. عملاً روغن ماساژ- در اشخاصی که حسایت ویژه یی در پذیرش ماساژ دارند- احساس گلایه حاصل از لمس کردن و ماساژ دادن را به احساس خشنودی و مسرت مبدل می سازد و موجب همراهی گرم ماساژ درمانگر با ماساژگیرنده می شود. شایان ذکر است که نباید خاصیتهای درمانی روغن های حامل و معطر را نیز نادیده گرفت، بنابراین انتخاب روغن مناسب با شرایط ماساژ گیرنده و بیماری های احتمالی او بر عهده ماساژ درمانگر است. شخص ماساژگیرنده نیز می تواند برای ثمربخشی بیشتر بعد از ماساژ در حمام از لیف های تهیه شده از الیاف طبیعی استفاده کند، همچنین حمام کردن با آب سرد پس از ماساژ می تواند به حفظ حالت پوست کمک کند.
منبع: 7 روز زندگی شماره 123

 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:41
تغذیه و تناسب اندام
افراد چاق، بیشتر اوقات بدون این که واقعاً گرسنه باشند، غذا می خورند. در حقیقت اشتهای آنها کاذب است، نه واقعی. در اینجا به 7 نکته درباره شناخت اشتهای طبیعی و واقعی و کاهش اشتهای کاذب اشاره می کنیم که با استفاده از آنها می توانید روش مناسبی را برای خوردن غذاها در پیش بگیرید و از پرخوری و در نتیجه چاقی جلوگیری کنید.

1- تفاوت بین احساس واقعی گرسنگی و احساس کاذب گرسنگی را بشناسید:
 

وقتی غذا یا هر خوراکی دیگری در دسترس شما قرار می گیرد، به خودتان اجازه دهید تا گرسنه شوید، چرا که مقاومت و کنترل در برابر اشتها کار مشکلی برای شما محسوب می شود.

2- سر ساعات معین غذا بخورید تا متابولیسم بدن تان تنظیم شود:
 

این مسأله که سعی کنید وعده های غذایی خود را منظم کنید، نکته مهمی است. عادت کنید بین وعده های غذایی چیزی نخورید، زیرا گرسنگی واقعی شما زمانی ایجاد می شود که بین وعده های غذایی تان هیچ چیز دیگری نخورید. اما بیشتر اوقات چیزهایی پیدا می شود که بیشتر از خود غذای اصلی، احساس و اشتهای شما را برای خوردن، تحریک می کند. مواد غذایی را از دسترس تان خارج کنید، مثلاً بین وعده های غذایی، روی میزتان مواد خوراکی نگذارید.

3- به غذا خوردن خود توجه داشته باشید:
 

هنگام غذا خوردن، حواس تان را متمرکز کنید. بهتر است هنگام خوردن پشت یک میز بنشینید و از غذای تان لذت ببرید تا این که آن را داخل یک سینی قرار داده و روی زانوهای تان بگذارید و مقابل تلویزیون مشغول غذا خوردن شوید. اگر روی غذا خوردن خود تمرکز نداشته باشید، پیام سیر شدن را برای مغز خود نمی فرستید و بیش از حد می خورید و چاق می شوید. باید هنگام غذا خوردن، برای خودتان یادآوری کنید که سیر شده اید.

4- آهسته غذا بخورید:
 

بعد از 15 دقیقه، مغز پیام سیر شدن را به معده شما می رساند و شما دست از غذا خوردن می کشید. بنابراین اگر سریع غذا بخورید، معده شما قبل از این که مغز از سیر شدن اطلاعی پیدا کند، پر می شود. در آخر متوجه می شوید که زیاد خورده اید. پس چاق می شوید. بنابراین غذا را آهسته بخورید و هر لقمه را با دقت و به طور کامل در دهان تان بجوید.

5- از وسوسه ها بپرهیزید:
 

اگر فکر می کنید توانایی مقاومت در برابر خریدن و خوردن مواد غذایی را ندارید، خودتان به سوپر مارکت نروید و خرید را به فرد دیگری محول کنید. مواد غذایی را از دسترس خارج کنید. مثلاً بین وعده های غذایی، روی میزتان مواد خوراکی نگذارید، اگر می دانید که خوراکی ها را می خورید، آنها را در یخچال، فریزر یا جاهای دیگر قرار دهید. بعد از 15 دقیقه، مغز پیام سیر شدن را به معده شما می رساند و شما دست از غذا خوردن می کشید. بنابراین اگر سریع غذا بخورید، معده شما قبل از این که مغز از سیر شدن اطلاعی پیدا کند، پر می شود.

6- یاد بگیرید که سلامتی خود را با صحیح غذا خوردن به دست آورید:
 

اشتهای تان را کم کنید. همچنین مقدار غذاهای خود را در هر وعده غذایی کم کنید. اگر در مورد انواع غذاها ولع و تمایل دارید، سعی کنید آنها را نادیده بگیرید.
اگر غذا خوردن تان را تغییر دهید، غذای تان بیشتر می شود. تعداد زیادی از مردم با ولع غذا می خورند. آنها به تمایلات گوناگون غذایی پاسخ مثبت می دهند و هیچ توجهی به نیازهای بدن شان ندارند. بنابراین سلامت غذایی نداشته و چاق می شوند.

7- با توجه به آگاهی برنامه، غذایی خود را تغییر دهید:
 

مطالعات نشان داده کسانی که از چگونگی تغییر عادت غذایی خود را آگاهی دارند و وعده های غذایی شان را با دقت بر می گزینند، دارای تغذیه سالمی هستند.
منبع: نشریه راه موفقیت، ش 22.



 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:41
بیماری ها
خروپف های بلند و ممتد، نه فقط اسباب زحمت اهالی خانه بوده، بلکه نشانی از شرایط نامناسب سلامت است. خروپف زمانی اتفاقی می افتد که هوا بین بافت های در حال استراحت گلو به جریان افتاده و موجب شود که آنها هنگام تنفس، مرتعش شده و صداهای خشن و گرفته ای ایجاد کنند. تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن و صحیح خوابیدن می تواند به قطع یا کاهش این مشکل کمک کند. اگر چه جراحی هم یکی از روشهای قطع خروپف است. اما این کار برای همه توصیه نمی شود. وقتی می خوابید و خواب شما عمیق و عمیق تر می شود، ماهیچه های موجود در سقف دهان، زبان و حلق استراحت می کنند. بافت های موجود در حلق به علت شل شدن تا حدودی راه هوا را مسدود می کنند. هر چه راه تنفس تنگتر باشد، هوا با فشار بیشتری وارد و به این علت ارتعاش بافت ها بیشتر شده وخروپف بلندتر می شود. مسائل مختلفی موجب بروز خروپف می شود از جمله:

ساختار دهان:
 

داشتن یک نرم کام افتاده و ضخیم، لوزه های بیش از حد بزرگ یا بافت هایی در پشت حلق می تواند موجب باریک شدن راه تنفسی شود. علاوه بر این اگر زبان کوچک، بزرگ و کشیده باشد، اختلال ایجاد کرده و ارتعاش بافت ها را زیاد می کند. اضافه وزن هم به باریک شدن راه تنفسی کمک می کند

اختلالات بینی:
 

پرخونی دایمی بینی با وجود پیچ خوردگی بین دو سوراخ بینی هم به خرو پف کمک می کند.

آپنه یا اختناق تنفسی:
 

در این حالت بافت های حلق موجب ایجاد اخلال در راه تنفسی و مانع نفس کشیدن می شود. یکی از نشانه های اختناق تنفسی این است که فرد بعد از یک سکوت طولانی، خرو پف بلندی می کند.معمولاً اخلال در تنفس به شکل کامل بروز نمی کند، اما بیشتر اوقات، وقتی هنوز خرو پف ادامه دارد، راه تنفسی آن قدر کوچک می شود که تنفس مختل شده، کم کم کمبود اکسیژن و افزایش دی اکسید کربن به فرد هشدار می دهد که از خواب بیدار شود یا او را مجبور می کند، خروپف بلندی کرده یا بریده بریده نفس بکشد. این حالت ممکن است چندین بار در طول شب ادامه پیدا کند.

به پزشک مراجعه کنید:
 

شاید شما متوجه نشوید که خروپف می کنید، اما خانواده تان حتماً متوجه خواهند شد. اگر کودک شما خرو پف می کند، با پزشک اطفال در میان بگذارید. کودکان هم می توانند به اختلالات تنفسی مبتلا شوند. در بیشتر کودکان مشکلات بینی و گلو، بزرگی لوزه ها و چاقی علت اصلی خروپف کردن است. دکتر شما ممکن است آزمایش های فیزیکی انجام داده و درباره سابقه خانوادگی از شما بپرسد. همچنین او از افراد خانواده در مورد زمان و نحوه خروپف شما سؤال خواهد کرد تا بتواند شدت و حدت مسأله را بر آورد کند. سپس احتمالاً شما را به یک متخصص گوش و حلق و بینی برای مطالعه و آزمایش بیشتر ارجاع می دهد.

عوارض خروپف:
 

خروپف های طولانی و مداوا نشدهای که بر اساس گرفتگی راه تنفسی ایجاد می شود، خطراتی از جمله فشارخون بالا، حمله قلبی و سکته مغزی را به دنبال خواهد داشت. این حالت در کودکان موجب بیش فعالی و ناآرامی و اختلال خواهد شد.

درمان
 

در ابتدا دکتر به شما پیشنهاداتی برای تغییر سبک زندگی می دهد. اگر باز هم این مسأله مرتفع نشد، این راهکارها پیشنهاد می شوند:

1- استفاده از وسایل دهانی:
 

ابزار مربوط به دهان وسایلی هستند که با بهبود وضعیت زبان و فک، راه تنفسی را باز می کنند.هنگام استفاده از این ابزار در سال اول مصرف، هر شش ماه یک بار و بعد از آن دست کم هر سال برای کسب اطمینان، از روند بهبود به متخصص مراجعه کنید.

2- جراحی سنتی:

در این نوع جراحی، شما بیهوش می شوید و جراح بافت های اضافی را مرتب می کند (چیزی شبیه چروکبرداری برای حلق).

3- جراحی با لیزر:
 

درجراحی سرپایی که جراحی با لیزر گفته می شود، جراح با استفاده از اشعه لیزر زبان کوچک را جا به جا می کند. برداشتن بافت های اضافی موجب باز شدن راه تنفسی شده و ارتعاش را کم می کند. معمولاً جراحی لیزری برای خروپف های گاه گاه یا سبک توصیه نمی شود. در روش جراحی دیگری، پزشک فرکانس های رادیویی با شدت کم را برای جا به جایی نرم کام به کار می برد. تأثیرات استفاده از این روش که در آن از بیهوشی موضعی استفاده می شود، هنوز در دست بررسی است.

4- استفاده از ماسک:
 

در این روش هنگام خوابیدن از ماسکی که دارای هوای تنظیم شده است، استفاده می شود. ماسک به یک پمپ کوچک که هوا را به داخل مجرای تنفسی شما پمپاژ می کند، وصل است و آن را باز نگه می دارد. این روش مانع بروز خفگی می شود.

راهکارهای دیگری برای کنترل خروپف عبارتند از :
 

* اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را متعادل کنید. اضافه وزن از دلایل شایع خروپف محسوب می شود.
* به پشت خوابیدن موجب می شود که زبان به عقب و به طرف حلق برگشته و مجرای تنفسی را تنگ کند. بنابراین سعی کنید به پهلو بخوابید.
* آلرژی یا انحراف در بینی هم خروپف می آورد. این امر موجب می شود که شما از دهان تنفس کنید و این مسأله احتمال بروز خروپف را بیشتر می کند. هیپیوتیزم هم می تواند به قطع یا کم کردن خروپف کمک کند. متخصص این کار ضمن هیپنوتیزم به شما دستور می دهد که به محض شروع خرو پف، حالت خوابیدن خود را تغییر دهید.
منبع: نشریه راه موفقیت، ش 22.



 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:40
قرآن

 

نویسنده: سید مصطفی حسینی




 
بسیار جالب است که بیانات علمای اعلام که سال ها عمر شریف خود را صرف فهم و درک معارف قرآن کریم و اهل بیت (ع)، نموده اند، در زمینه حفظ قرآن مطالعه نماییم و از نظرات علما در این باره مطلع گردیم. لذا در این مقاله به ذکر فرمایشات این بزرگان می پردازیم.
- شهید اول رحمت الله علیه:
آیاتی از قرآن را برگزین و ورد خود ساز اگر حفظ قرآن در توانت باشد، حتما آن را حفظ و از بر نما و اگر آن توان را در خود ندیدی، هر مقدار از آیات توانستی حفظ کن و در این امر، کوتاهی مکن. وصیتنامه شهید اول ر.ک غایة المراد ص 183.
- شهید ثانی رحمت الله علیه:
شهید ثانی در کتاب شریف منیة المرید در باب اداب تعلیم و تعلّم می فرماید: اوّلین کاری که طالب علم موظّف به انجام آن است حفظ متقن قرآن کریم می باشد چرا که قرآن اساس علوم و اهم آن می باشد و سیره متقدّمین بر این بود که فقه و حدیث را به غیر حافظ قرآن تعلیم نمی نمودند و پس از حفظ قرآن، اشتغال او به سایر علوم نباید به نحوی باشد که منجر به فراموشی قرآن گردد و یا آن را در معرض فراموشی قرار دهد، بلکه باید فراگیری آن را ادامه داده و روزانه مقداری از آن را دائما تلاوت نماید. منیةالمرید- ص 263.
- آیت الله العظمی بروجردی رحمت الله علیه:
از حفظ داشتن قرآن توشه ای برای انسان است. افسوس بر کسی که از دنیا برود و توشه ای نداشته باشد. زندگی آیت الله بروجردی ص 165.
- حضرت آیت الله العظمی بهجت قدس سره:
قرآن را حفظ کنیم تا همیشه با ما باشد و ما با او باشیم، به قرآن تحصّن بکنیم و آن را وسیله حفظمان در فتن و شدائی دنیا قرار بدهیم. به سوی محبوب ص 71.
... قرآن را حفظ کنید نتیجه حفظ قرآن قابل توصیف نیست... قاعدتا حفظ قرآن خیلی آسان است و تکرار هم لازم ندارد: «سهل الله حفظه لامته» خداوند، حفظ قرآن را بر امت رسول خدا (ص) آسان نموده است. ولی ابقا و نگهداری از آن تکرار لازم دارد، زیرا که فرمود: «تعاهدوا هذا القرآن، فإنّه وحشی.» قرآن را تکرار کنید، که زود از خاطر می رود. در محضر حضرت آیت الله بهجت ص 115.
- حضرت آیت الله العظمی تبریزی رحمت الله علیه:
حفظ قرآن کریم ثواب و فضیلت بزرگی دارد لکن کسی که قرآن را حفظ کرده باید محافظت کند تا از یادش نرود، کوتاهی کردن در این امر بعد از حفظ قرآن به نحوی که یادش برود اشکال دارد. والله العالم.
- مرحوم نهاوندی (مؤلف تفسیر الرّحمان):
حفظ قرآن از مهم ترین عبادات و مؤکّدترین مستحبّات است. از آنجایی که حفظ قرآن از روی معرفت و ایمان، نورانیّت قلب و انشراح صدر و انبساط روح و تهذیب نفس را به دنبال دارد؛ اجر او روز قیامت هم سنخ با اوست، زیرا حافظه قرآن غرق در نور خداست و نزد خداوند از مقرّبان است. و مع الاسف ان عبادت با فضیلت در زمان ما ترک شده است در حالی که در زمان های قبل از این، شیوع داشته است به طوری که طبق آنچه گفته شده است غیر حافظ قرآن در بین مسلمانان موهون بوده است. تفسیر نفحات الرحمن، ج1، ص 35.
- علّامه شهید استاد مطهّری رحمت الله علیه:
حفظ کردن قرآن مثل تلاوت کردن آن امر بسیار مطلوبی است و مخصوصا بعد از آن که انسان حفظ کرد نباید بگذارد فراموش بشود. شاید گناه هم داشته باشد که انسان قرآن را حفظ کند و بعد این قدر نخواند تا فراموش بشود. افرادی که حافظه شان ضعیف است لااقل اگر یک سوره دو سوره پنج سوره حفظ می کنند، نگذارند که همان سوره ها فراموش بشود؛ چون بعضی، حرام و گناه می دانند که انسان قرآن را حفظ کند و بعد بگذارد فراموش بشود. کتاب آشنایی با قرآن ج 5 ص 228.
- حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله:
«من معتقدم که طلبه ها دو دسته اند؛ یک دسته حافظه های قوی و زمینه های ذهنی مناسبی برای حفظ قرآن دارند به گونه ای که اگر وقت بگذارند، به راحتی می توانند حافظ قران شوند. من به این گونه افراد سفارش می کنم که حفظ قرآن را به طور جدّی پیگیری کنند، حوزه ها یک عدّه حافظ قرآن در سطح عالی داشته باشند؛ ولی گروه دیگری هم هستند که تا این اندازه آمادگی ندارند و اگر بخواهند حافظ قرآن شوند، باید همه وقتشان را روی حفظ بگذارند. من به این دسته توصیه می کنم آیاتی را که برای استشهاد بر مسایل مختلف مورد نیاز است حتما از حفظ داشته باشند.» مجله پیام قرآن پیش شماره 6 شهریور 72، ص 52.
ایشان در یکی از جلسات درس خارج خود فرموده بودند: «مرحوم آیت الله خویی در دوران پیری به حفظ قرآن مشغول شدند» و آنچه که معروف است این است که در همان سنین پیری موفق به حفظ بیش از 25 جزء از کلام الله شده بودند.
- حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی دام ظله:
حفظ قرآن کریم بسیار فضیلت دارد و سیره متشرّعه از هنگام نزول قرآن در بین همه طبقات مؤمنین بر حفظ آن بوده و هست و وضوح مطلب به قدری است که محتاج به شرح و تفصیل نیست.
-آیت الله جعفر سبحانی دام ظله:
اگر خداوند عمر دوباره ای به من بدهد در درجه اوّل در وقت، صرفه جوئی می کنم. مثلاً ما، روزی «مقامات حریری» و یا اشعار عرب را حفظ می کردیم اما از حفظ قرآن باز می ماندیم در صورتی که باید قرآن را حفظ می کردیم. مجله سباء سال سوم، ش 21 ص 12 .
در دیداری که تعدادی از حافظان قرآن با ایشان داشتند، سؤال شد، برخی روایاتی که در فضل حفظ و حافظ قرآن آمده است، توجیه تأویل کرده و می گویند، مراد حفظ الفاظ نیست، ایشان در پاسخ فرمودند: «اصولاً در زمان پیغمبر، قرآن حفظی بوده است کتابت، کم بود چند نفر، قرآن را می نوشتند؛ همه حفظی بود؛ حفظ قرآن مهم است قدم اوّل است، انسان می خواهد نماز بخواند قدم اول حفظ قرآن است، حفظ نماز است».
ایشان در پاسخ به سؤال دوم که در خصوص تأثیر حفظ قرآن در تحصیل بود فرمودند:
«قرآن نور است. انسان اگر در ذهنش نور باشد معلوم است که مؤثّر است. من امتحان کرده ام کسانی که با قرآن مأنوسند، کم یا زیاد، کمتر گناه می کنند... همین انس با قرآن، انسان را از گناه نگاه می دارد»
- حضرت آیت الله معرفت رحمت الله علیه:
امروزه همانند دوره صدر اسلام حفظ قرآن در سینه ها یکی از ضروریات جامعه اسلامی به شمار می رود و اساسا حاکمیت قرآن در صورتی است که تک تک افراد جامعه از آیات مربوطه به هر حادثه و پیش آمد آگاهی داشته و مستحضر باشند. و در حمله قرآن به کسانی می گویند که قرآن را در سینه حامل باشند نه آنکه صرفاً در نوشته ها و در محفظه کتابخانه ها، خلاصه حفظ و ضبط و قرائت صحیح قرآن یکی از واجبات شرعی است در همه زمان ها به ویژه در عصر حاضر و در سایه حکومت عدل اسلامی. وفق الله تعالی الحاملین للقرآن العاملین به.
- آیت الله حسن زاده آملی مدظله العالی:
حقیقت امر این است که از همان ابتدا عشق عجیبی به دیوان شعرا و نیز نظم و شعر داشتم روی این ذوق، همان وقت، تمام دوبیتی های بابا طاهر را حفظ بودم و تمام رباعیات خیام را و اکثر غزلیات حافظ را، همین طور دیگران را. ای کاش از همان وقت کسی به من می گفت که آقا به جای این که این ها را حفظ کنی، شروع کن به حفظ قرآن و الان این حسرت برای من به جای مانده است که این عشق و علاقه ای که به دواوین (دیوان های) شعرا داشتم، کاش در حفظ قرآن به کار می بردم. میراث ماندگار ص 563. نهضت قرآنی که به برکت انقلاب اسلامی در میهن اسلامی مان آغاز گشته است، مرهون خون هزاران شهید و تلاش خادمان دلسوز قرآن کریم می باشد، در این میان تلاش ها و رهنمودهای مقام معظّم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای دام ظله العالی به عنوان پرچم دار این نهضت مبارک، تأثیر بسزایی در اوج گیری و به بار نشستن حرکت قرآنی در کشور داشته است. در ادامه به برخی از بیانات ایشان در این خصوص اشاره خواهیم کرد:
مردم مسلمان ایران باید حفظ قرآن را جدّی بگیرند... و آن را به عنوان سرمایه ای بزرگ در زندگی خویش بکار گیرند. این شرف بزرگی است که آیات الهی برای همیشه در ذهن و دل شما ماندگار باشد، ما به قرآن نیاز داریم... من از نوجوان ها خواهش می کنم که قدر سنین فراگیری و حفظ را که الان در آن هستند بدانند و قرآن را حفظ کنند. نوجوانان باید قرآن را حفظ کنند تا معارف آن در سینه ها نفوذ پیدا کند. قرآن کتاب هدایت ص 43.
شما جوانان و نوجوانانی که قرآن را فرا می گیرید، این را بدانید که یک ذخیره مادام العمر برای اندیشیدن و فکر کردن را برای خودتان فراهم می کنید. این چیز بسیار با ارزشی است. ممکن است در سنین جوانی، معانی و معارف عمیقی را از آیات قرآن استنباط نکنید و نتوانید درست بفهمید- فقط چیزهای سطحی و اندکی از معارف را بفهمید- اما به موازات بالا رفتن سطح معلومات و پیشرفت علمی، هر چه علم شما بیشتر بشود،از آیات قرآن که در حافظه شما و در ذهن شماست، بیشتر استفاده می کنید. حضور قرآن در ذهن انسان، نعمت بسیار بزدگی است. فرق است بین کسی که برای مطلبی، بارها آیات قرآن و فهرست های قرآنی را جستجو می کند تا ببیند در این باره آیه ای وجود دارد یا نه، با آن کسی که آیات قرآن در ذهن اوست، قرآن در دل اوست، آیات قرآن جلوی چشم اوست؛ نگاه می کند، آنچه را که هر بخشی از معارف اسلامی به آن نیاز دارد، از قرآن استنباط و استخراج می کند و روی آن فکر و تامّل می کند و از آن استفاده می برد. انش با قرآن در دوران کودکی و نوجوانی، تا دوران جوانی، یک نعمت بسیار بزرگ است. البته این مقدّمه است؛ آشنایی با الفاظ و ظواهر قرآن، گام اوّل است؛ اما گامِ اوّلِ لازم. اگر دانش پژوهان دینی و قرآنی، این قدم را برندارند، قدم های بعدی دشوار و گاهی هم ناممکن خواهد شد. بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعی از حافظان و قاریان قرآن نونهال و نوجوان کشور 1380/06/28
مسأله حفظ را خیلی جدّی بگیرید. متأسّفانه ما و بچه هایمان، حفظ قرآن نداریم. بگذارید یک خرده جلو برویم و در سطح کشور مسأله حفظ قرآن را گسترش بدهیم؛ آن گاه حرفی نداریم که در موقع سربازی، حافظان قرآن را معاف کنیم. البته ما نباید این طور بگوییم که حافظ قرآن معاف است؛ چون مسأله سربازی در این جا، غیر از سربازی در مصر است. سربازی در این جا، مثل قرآن خواندن است و جهاد فی سبیل الله است. جهاد فی سبیل الله با قرآن خواندن، عدلین هستند؛ اینها از هم جدا نیستند. بیانات در مراسم تودیع با قاریان قرآن: استاد شحات محمّدانور و استاد محمّد بسیونی 1369/12/01

نتیجه بررسی بیان علما:
 

- هدف از نزول آیات قرآن، تدبر در آن بوده است «کتاب انزلناه الیک مبارک لیدبروا ایاته ولیتذکّرا اولوالالباب» سوره ص آیه 29، تدبر در آیات با یک بار و دو بار و دو بار خواندن حاصل نمی شود و نیاز به انس دائمی با قرآن دارد. از بهترین شیوه های انس با قرآن حفظ آیات کریمه آن می باشد. پس حفظ قرآن یکی از مقدمات تدبر در قرآن می باشد.
- در گفتار بزرگان دائماً بر این نکته تأکید شده است که مبادا قرآن صرفاً در مجلس مردگان و بر سر مزار ایشان تلاوت گردد که این قران برای تنبّه زندگان نازل گردیده است و این آیات، آیات زندگی است: «لینذر من کان حیّا و یحقّ القول علی الکافرین» سوره مبارکه یس آیه 70 پس برای این که اعمال ما مطابق با احکام قرآن باشد باید از جایگاه تک تک آیات که در مورد مسائل مختلف وارد شده است اطلاع داشته باشیم و این جز با انس بسیار قوی با قرآن کریم مقدور نخواهد بود، که بهترین وجه آن حفظ قرآن می باشد.
منبع: ماهنامه قرآنی نسیم وحی- شماره 26

 

پنج شنبه 20/11/1390 - 15:39
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته