تبیان، دستیار زندگی
زمانی آتاری مد بود و زمانی سگا. اما حالا اس پی سی. زمانی داشتن تلویزیون رنگی و حال داشتن ال ای دی حالا دیگر داشتن شبکه اجتماعی و گوشی های مثل ای فون 5 هم مد شده است!
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیفون 5 هم مد می شود


زمانی آتاری مد بود و زمانی سگا. اما حالا اس پی سی. زمانی داشتن تلویزیون رنگی و حال داشتن ال ای دی حالا دیگر  داشتن شبکه اجتماعی و گوشی های مثل ای فون 5 هم مد شده است!

اینترنت و کودکان

تکنولوژی آنقدر پیشرفت کرده و  در بطن زندگی روزمره ما وارد شده است که بدون آن زندگی کمی سخت خواهد شد. رسانه ها امروز وجوه مختلف زندگی انسان را گرفته اند و رقابت تکنولوژیک آنها باعث شده است تا فضای مد برای آنها نیز تعریف شود. امروزه و طبق تعریف پر آسیب جامعه شاید اگر کسی فیس بوک و گوگل پلاس در زندگیش محلی از اعراب نداشته و ایمیلی برای خود نساخته باشد؛ و موبایلش تاچی نباشد، از مد امروز عقب باشد. در همین رابطه رسانه ها دو جایگاه پیدا می کنند رسانه های مد و مدهای رسانه ای! وقتی رسانه ها خود عاملی از مد می شوند و زمانی که در موج مد گرایی در جامعه تاثیر دارند. رسانه ها حتی اگر خود مد شوند تحت عامل و تابع دیگری هستند که آن همان تاثیر است. رسانه در یک جامعه الگو می شود، مروج می شود، باورها ها را هدایت می کند.  نظریات زیادی درباره تاثیر رسانه ها بر مخاطب وجود دارد،همینطور تاکنیک های گوناگونی و ما چه نقش رسانه ها را در عصر حاضر پویا و فعال بدانیم و یا تابع شرایط و غیر فعال باز نمی توانیم تاثیری  که رسانه ها دارند را منکر شویم.

این مهم به دو صورت توسط رسانه ها شکل می گیرد یکی خودآگاه  و با برنامه ریزی و دیگری ناخودآگاه. امروزه فرهنگ سازی از وظایف و اصول یک رسانه عنوان می شود. گاهی این فرهنگ سازی نیز از یک وظیفه خارج شده و جنبه تهاجم و شبیخون برای مخاطبان دیگر می گیرد.

آنچه که مشخصا در جامعه ما تاثیر زیادی بر سبک زندگی و ترویج مدها و مد شدن چیزی در جامعه دارد شبکه های فارسی زبان ماهواره ای اند، شبکه هایی که بخش اعظمی از این کار را به صورت خوداگاه و برنامه ریزی شده انجام می دهد، از مدهای مصرفی تا مدهای رفتاری!

رسانه های بسیاری در دنیا به دنبال این تغییر سبک زندگی در دیگران هستند به خصوص غول های رسانه ای با توجه به حجم رسانه های مهم خود و اندیشه های گوناگون از جمله فراماسونری که در حال جریانات بسیاری را زمینه سازی کرده است. البته علاوه بر غول های رسانه ای این قطب های اقتصادی هستند که از عامل رسانه برای فروش بیشتر کالاهای خود سود می جویند و رسانه ها را عاملی برای ترویج مصرف گرایی  و مد ساز می کنند.

شبکه های ماهواره ای فارس زبان بیشترین تاثیر را در وهله اول در مرحله خودآگاه در این زمینه دارند. وجود شبکه های ماهواره ای به خودی خود حتی با زبان غیر مرتبط میتواند این عامل را سبب شود اما آنچه که مشخصا در جامعه ما تاثیر زیادی بر سبک زندگی و ترویج مدها و مد شدن چیزی در جامعه دارد شبکه های فارسی زبان ماهواره ای اند، شبکه هایی که بخش اعظمی از این کار را به صورت خوداگاه و برنامه ریزی شده انجام می دهد، از مدهای مصرفی تا مدهای رفتاری!

اینترنت و کودکان

آنها با تبلیغ اجناس گوناگون  و همطراز آن کار بر روی ایجاد سبک خاصی از زندگی و نیاز آنچنانی در یک زندگی به آنها احساس نمی شود اما به صورتی برای این کالاها و مصرف آن نیاز کاذب ایجاد می شود که نه تنها یک فرد به سمت خرید این کالا ترغیب می شود بلکه در ادامه موج سازی انجام می پذیرد تا این کالا به صورت یک مد در جامعه در آید. در قدم بعدی و با گذر از تبلیغات این کاراکتر ها هستند که مد سازی می کنند. نوع لباس پوشش و مو یک بازیگر مجری معروف به سان یک مد معرفی می شود هر چند گاهی غیر مستقیم؛ اما مخاطبان وبه خصوص جوانان که به دنبال الگو هستند سریع همگام این جریان شده و جریان مدی جدید  در جامعه نمایان می شود و ارتباطات میان فردی آن را در جامعه تثبیت خواهد کرد. در قدم بعدی فراتر از یک کالا، نوع سبک زندگی، رفتار و باورها و فرهنگ سازی برای استفاده از یک کالا که ممکن است با فرهنگ بومی ما همخوانی نداشته باشد توسط رسانه ها شیوع داده می شود تا هم این زمینه ها در حاصل این جبهه از جنگ نرم خود مدی رفتاری بین افراد شوند. در واقع با تغییر رفتار و نگرش در زندگی جریان سازی ایجاد می وشد که مسیر سایر فعالیت ها را هموار می کند. نگاهی به برنامه بفرمایید شام، این موضوع را برای ما به خوبی تداعی خواهد کرد. در این برنامه، نه تنها نوع خاصی از مصرف و شاید برخی کالاها و پوشش ها ممکن است ترویج شود بلکه برخی رفتار ها  و نگرش ها که خود این شیوع را باید بر آن قرار گیرد مد سازی می شوند.

افراد نیاز به مطرح شدن و دیده شدن را در خود حس می کنند و این مدهای رسانه ای است که به انها کمک می کند، دیده شوند. آنها نیاز دارند تا خاص زندگی کنند و این باز رسانه ها هستند که مد ها معرفی می کنند، جا می اندازند و رواج می دهند.

مد هیچ وقت چیز بدی نبوده و نخواهد بود فقط باید بومی مبتنی بر ارزشهای ملی و دینی باشد و از تقلید بی رویه و بی هدف در این راستا اجتناب ورزید .

در نظریات مربوط به رسانه ها بحث نظریه کاشت، نظریه تزریقی و... همه حکایت از این دارد که رسانه ای چون تلویزیون و البته رسانه های دیگر باعث ایجاد باورهای جدید و تقویت باورهای قدیم در افراد می شود حال کار رسانه ها بیشتر به این سو است که به صورت نرم رفتارهای جدیدی را ایجاد و ان را تقویت کنند؛ رسانه ها به جوانان تلقین می کنند که بی مد از هم دوره ای های خود عقب هستند و برای او نیاز کاذب به وجود می آورند و نیازش را نیز با تبلیغات تجلری و غیر تجاری، مستقیم و غیر مستقیم،  برآورده می کنند.

تکنولوژی های آینده نمایش

این مهم تنها رسانه های تصویری را در بر نمی گیرد، امروزه وقتی در رسانه های اینترنتی و مکتوب می گردید، رسانه هایی با سبک زندگی مردم و سرگرمی آنها دخیل هستند، بسیار مورد استقبال می باشند. در واقع این رسانه ها نیز تاثیر به سزایی در ترویج روحیه مد و مد گرایی در جامعه دارند. و با گذر از رسانه ها در شبکه روابط اجتماعی استفاده از مد توسط چهره ها و حتی کثرت آن در استفاده افراد خود رسانه ای دیگر است که کار یکدیگر را تکمیل می کنند.

اما مد هیچ وقت چیز بدی نبوده و نخواهد بود فقط باید بومی مبتنی بر ارزشهای ملی و دینی باشد و از تقلید بی رویه و بی هدف در این راستا اجتناب ورزید که نقش رهبران فکری و رسانه های داخلی از جمله صدای و سیمای جمهوری اسلامی در این زمینه حائز اهمیت است . در واقع نباید مد را از بین برد بلکه این گرایش را در صورت وجود باید شکل منطقی بدان داد و به خوبی هدایتش کرد. در واقع نهاد های فرهنگی و رسانه ای ما باید در موضوع مد حرف برای گفتن داشته باشند.

عطالله باباپور

بخش ارتباطات تبیان