تبیان، دستیار زندگی
معرفی شش مستند که با موضوع کار ساخته شده اند و حالا بر اکران سینماها هستند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : منیژه خسروی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کاری کنیم کارستان

معرفی شش مستند که با موضوع کار ساخته شده اند و حالا بر اکران سینماها هستند.

منیژه خسروی – بخش سینما و تلویزیون تبیان
کارستان

کارآفرینی نه تنها باعث نجات فرد که موجب رشد و تعالی جامعه می شود. در این باره برنامه های تلویزیونی زیادی ساخته و مقالات زیادی بیشماری نوشته شده است.«کارستان» اما از منظری تازه به مساله کار و کارآفرینی ورود کرده. این پروژه شامل شش مستند است که این روزها برخی از آن ها در گروه هنر و تجربه اکران شده و بقیه بزودی روی پرده می روند. مجتبی میرتهماسب تهیه کننده و رخشان بنی اعتماد مشاور پروژه است. درباره مجموعه مستندهای «کارستان» به طور کوتاه توضیح داده ایم.

شاعران زندگی/کارگردان: شیرین برق نورد

زندگی، روحیه و فعالیت های شیرین پارسی،‌شالی کار، فعال محیط زیست و فعال اجتماعی در حوزه زنان باعث شد تا شیرین برق نورد در روایتی شاعرانه به مستند او بپردازد. شیرین پارسی فارغ‌التحصیل ادبیات ازکشور فرانسه و منتخب برگزیده کارآفرینی در جشنواره کارآفرینی گیلان در سال ۱۳۸۳ بوده است. زمین های بدون حاصل به ارث مانده خانوادگی او اولین جرقه ای بود که باعث شد تا او به فکر کسب و کار تازه ای بیفتد. در نهایت شیرین پارسی و همسرش توانستند در شیوه کشت مکانیزه الگوی مناسبی را به کشاورزان منطقه ارایه دهند.این فیلم با همراهی همسر و فرزندان این کارآفرین ساخته شده و نویسندگی،کارگردانی و تدوین کار بر عهده شیرین برق نورد است.

بنیان‌گذار محک /کارگردان:محسن عبدالوهاب

کمتر کسی است که موسسه محک را نشناسد. موسسه ای خیریه که در زمینه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان فعالیت می‌کند. محک با کمک مردم روز به روز توانست رشد کند و این روزها تبدیل به یکی از بزرگترین موسسه های خیریه در ایران شود. حالا زندگی کاری موسس محک تبدیل به سوژه ای شده تا مجموعه کارستان به آن بپردازند. محسن عبدالوهاب با توجه به تجربه های پیشینش خود در رابطه با این موسسه، مستند «بنیان‌گذار محک» را کارگردانی کرده و با توجه به موضوع کارآفرینی به زندگی سعیده قدس پرداخته است. این فیلم با حضور نادرشریفی و کیانا شریفی(همسر و فرزند سعیده قدس) در کارگاه فیلم«کارآ» و با همکاری« بنیاد توسعه کارآفرینی زنان و جوانان» ساخته شده است.

مادر زمین/کارگردان: مهناز افضلی

چه سوژه ای جالب تر از زندگی کسی که طرح بازیافت پسماند کشور را در شهر کرمانشاه با دفع کامل زباله های شهری اجرا کرده است؟ مجتبی میرتهماسب و رخشان بنی اعتماد بر اساس همین موضوع جذاب، زندگی هایده شیرزادی را انتخاب کردند و آن را به مهناز افضلی سپردند تا مستند«مادر زمین» ساخته شود. شیرزادی که در گذشته، محرومیت‌ها و محدودیت‌های زادگاهش(گیلانغرب) آن را از تحصیل بازداشته بود، امروز تبدیل به کارآفریتی شده که برای اولین بار در کشور سایت بازیافت نخاله های ساختمانی را راه اندازی کرده و توانسته از تخریب زمین جلوگیری کند.

طبرستانی‌ها /کارگردان: محسن عبدالوهاب

طبرستانی‌ها فیلم ناتمامی بود که محمدرضا مقدسیان نتوانست آن را به سرانجام برساند.محسن عبدالوهاب آخرین مستند او را که درمراحل پژوهش متوقف مانده بود، به سرانجام رساند و فیلمی در خصوص جمعی از دانش آموختگان دانشگاه صنعتی شریف  ساخت. کسانی که در ساله‌ای ابتدایی انقلاب گردهم آمدند و فعالیت صنعتی خودشان را با نام گروه طبرستانی ها آغاز کردند.این گروه در حوزه فولاد فعالیت می‌کند و اعضای آن پس از گذشت سال‌ها هم چنان دوست و شریک یکدیگرند. مجموعه کارستان در یکی از مستندهای خود به شرکت فولاد طبرستان پرداخته و سعی کرده چهره تازه ای از کارآفرینی در این حوزه را نشان دهد. زنده یاد یدالله نجفی ، یکی از صدابرداران این مستند بود.

پازلی ها /کارگردان: مهدی گنجی

پازلی ها را مهدی گنجی با موضوع کسب و کار در حوزه آی تی ساخته است. در داستان فیلم آمده که چند جوان بیرجندی می خواهند با یک ایده تازه در صنعت رایانه کسب و کار جدیدی خلق کنند. آنها به تهران می آیند و تلاش می کنند تا بتوانند به آرزویشان برسند. نویسندگی این مستند را مهدی گنجی با توجه به شناختی که از حوزه آی تی داشته برعهده داشت و کار با پژوهش های فیروزه صابر، زهرا عمرانی و ناصر نوربخش پیش رفته است. کسب و کارهای تازه آن هم با استفاده از دنیای وب و با کمک شبکه های اجتماعی موضوع اجتماعی تازه ای است که در مستند پازلی ها به تصویر درآمده است.

پنبه تا آتش /کارگردان: بهرام عظیم‌پور

فیلم مستند«پنبه تا آتش» روایتی از زندگی و کار صنعتگر و کارآفرین کشور، علی اضغر حاجی بابا است.کسی که کار خود را از دوران کودکی و با سغل لحاف‌دوزی آغاز کرد و در جریان زندگی پرتلاطم خود توانست راه کسب و کار مستقل و شخصی خود را در صنعت پیدا کند.این کارآفرین 85 ساله در سال ١٣٤٢ شرکت «پارس متال» را به امید اینکه ایران به سوی صنعتی شدن گام بردارد، تاسیس کرد و سپس در سال ١٣٤٨ به تاسیس شرکت «شوفاژ کار ایران» اقدام کرد. نویسندگی و کارگردانی این مستند را بهرام عظیم‌پور بر عهده دارد.

ایده کارستان از کجا آمد؟

فیروزه صابر پژوهشگر پروژه کارستان درباره چگونگی شکل گیری پروژه «کارستان» این طور گفته است: سالها فعایت در موسسه«توسعه کارآفرینان زنان و جوانان» این امکان را برای ما فراهم کرد تا روی مسئله ترویج و توسعه کارآفرینی به صورت درست و دقیق تحقیق کنیم. وقتی رخشان بنی اعتماد پیشنهاد همکاری با موسسه را مطرح کرد، بهترین فرصت برای ما پیش آمد تا بتوانیم آنچه که طی سالیان طولانی اندوخته بودیم را با یک گروه حرفه ای به اشتراک بگذاریم. هدفمان هم از اول این بود که بتوانیم روی مخاطب تاثیر گذار باشیم. مخاطبانی که جوان بودند و مسئله شغل و کسب و کار یکی از مهم ترین دغدغه های زندگی شان بود. بعد از مذاکرات با گروه ایده پرداز قرار بر این شد که موسسه، کار پژوهش را انجام دهد و طراحان ساخت کارها را برعهده بگیرند. در نهایت با ایجاد یک شورای راهبردی که متشکل از اعضای موسسه و گروه ایده پرداز بود، سوژه‌ها را براساس شاخص‌هایی که در نظر داشتیم، انتخاب کردیم. در مورد انتخاب هایمان هم چند ملاک مهم مدنظر بود. اول اینکه می بایست سوژه ها بدون هیچ حمایت دولتی و وابستگی به ارگان های بزرگ، کسب و کارشان را راه انداخته باشند.خلاقیت،جنسیت، صنعت و اقلیم نیز از دیگر مشخصه هایی بود که باعث می‌شد یک سوژه را انتخاب کنیم. شاخص‌ها اهمیت ویژه ای داشتند چرا که قرار بود این سوژه ها به عنوان مدل و الگو در جامعه ترویج شوند. ما بر اساس سالها تجربه و آشنایی با افراد مختلف در حوزه کارافرینی تا حدودی با سوژه ها آشنایی داشتیم اما انتخاب کردن 6 مورد برای فاز اول، آن هم با توجه به فراوانی زیادی که این حوزه داشت کار را برای ما سخت می‌کرد. تیم پژوهش با نظر کارشناس‌ها و با تحقیق کیفی و مشاهده سوژه‌ها را تحویل دوستان سازنده می‌دادند. بعد هم جلساتی با کارگردان داشتیم تا فیلمنامه نوشته شود. ساخت هر مستند نیز با نظارت گروه سازنده مرحله به مرحله پیش می رفت. در پایان آنچه که بعد از مدتها زحمت و تلاش دیدیم برای همه ما دلچسب بود. دلچسب از این جهت که پروژه با حساسیت و وسواس خوبی پیش رفت. از طرفی کار گروهی آن هم برای ساخت یک مجموعه مستند کار تازه ای بود که خیلی خوب به نتیجه رسید. تا پیش از این درباره موضوع کارآفرینی اگر هم مستندی ساخته می شد، بیشتر حالت گزارش داشت و تا به امروز چنین کار پژوهشی جدی در این زمینه نشده بود. امیدوارم در نهایت آنچه که ساخته شده بتواند روی مخاطب تاثیر بگذارد و نوعی از امید را در مردم ایجاد کند.