تبیان، دستیار زندگی
هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل بود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل بود

بخش پروژه های دانش آموزی - مهدی رحمانی

ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل

دوازدهمین دوره از پروژه ‌های دانش آموزی تبیان  نیز با یاری خداوند و حضور پر شور شما دوستان و علاقمندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال ‌های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ‌ها و ایده ‌های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ‌ها یاری نموده اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده ‌های جالب ، علاوه بر قدر دانی از این دوستان نوآور،  زمینه ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقمند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح ‌های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل

نام ارائه دهنده/دهند گان: ماهک بیات، ملینا کریمی، رومینا آزاد و راحیلا نور محمد

زمینه و نوع پروژه: پزشکی

درجه سختی: متوسط

نام مدرسه: سفیران پردیس

مقدمه

بره موم به عنوان ماده ضد عفونی کننده و عاملی موثر در پیشگیری از ورود و شیوع بیماری ها در کندو محسوب می شود. بره موم در محل ورود زنبوران به داخل کندو قرار دارد و به دلیل این که زنبورها پیش از ورود به کندو از روی آن عبور خواهند کرد، احتمالا می تواند نقش ضد عفونی کننده دست و پای زنبوران را در بدو ورود به کندو ایفا نماید.

همچنین پر کردن شکاف ها، تنگ کردن سوراخ های تهویه، تنگ کردن دریچه پرواز در زمستان، ترمیم شکستگی ها، جلا دادن و ضد عفونی کردن جدار داخلی کندو و قاب ها، محکم کردن محل اتصال قاب های عسل به کندو و به یک دیگر از دیگر کاربردهای بره موم است.

خواص روغن ها و پودرهای گیاهی

پودر سیر و آرتروز:

پودر سیر دارای ترکیب الیسین می باشد که در گرم کردن بافت مفصل موثر است. از جمله ترکیبات سیر گوگرد است که در ساختمان آلیسین وجود دارد.

آرتروز و کنجد:

آرتروز یا استئوآرتریت، شایع‌ترین بیماری التهاب مفاصل است. در این بیماری غضروف مفصل صدمه دیده و کم‌کم از بین می‌رود. آرتروز ممکن است هر مفصلی را درگیر کند. روغن کنجد در چین باستان برای نرم کردن مفصل مورد استفاده بوده است.

روغن زیتون:

ماساژ با روغن زیتون، مفصل ها را نرم و منعطف می کند و درد زانو را تسکین می دهد. این روغن حاوی ماده ای به نام «الیوکانتل» است که درد در قسمت موثر را کاهش می دهد.

روغن زنجبیل:

 روغن زنجبیل نیز دارای اثر گرمی بخش بر مفاصل است. زنجبیل جریان خون را در مفاصل افزایش می دهد و به همین دلیل سبب کاهش درد زانو و سایر مفاصل می شود.

روغن شترمرغ:

برای روغن شتر مرغ خواص دارویی زیر را ذکر نموده اند. که اشاره ای نیز به کاهش درد مفاصل شده است. از جمله خواص دارویی روغن شتر مرغ

1. درمان زخم ها و کبودی ها، بریدگی ها و خراشیدگی های پوست

۲. ترمیم سوختگی های خفیف و شدید

3. درمان زخم بستر و نیش حشرات و خاصیت آنتی هموروئیدی

۴. برطرف کننده ناراحتی های پوستی درجه 3 و التهابات پوستی، تب خال، تاول، اگزما، پسوریازیس، قانقاریا

5. تسکین دردهای مزمن و شدید مفاصل (کمردرد، آرتروز، زانودرد، رماتیسم و سیاتیک)

6. برطرف کننده دردهای ناشی از کوفتگی و کشیدگی عضلات و ماهیچه ها (دررفتگی و رگ به رگ شدن)

روغن سیاه دانه:

مصرف سیاه دانه در روایات اسلامی نیز توصیه شده و گفته می شود روغن سیاه دانه در کاهش قند خون، تعادل فشارخون، بهبود آرتروز و التهاب لثه موثر است و کلیه و مجاری ادراری را تصفیه می کند.

هدف

هدف دانش آموزان از پژوهش حاضر ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل بود

روش 

در این آزمایش در سال 1395 با باز گشایی مدارس شروع گردید. سوال اساسی که ذهن دانش آموزان را درگیر نمود این بود که دردهای مفصلی در بسیاری از افراد دیده می شود. ازجمله کسانی که دچار آرتروز گردن و زانو می شوند معلمین هستند که به دلیل فعالیت های مستمر و سرپا ایستادن زیاد دچار دردهای مفصلی می شوند. برای ساختن پمادی که بتواد از طریق پوستی دردهای مفصلی را درمان کند دانش آموزان ابتدا به شناخت مواد گیاهی و حیوانی که در بهبود درد آرتروز در منابع به آن ها اشاره شده است و در طب سنتی مورد استفاده طولانی مدتی دارند پرداختند. این مواد به تنهایی مورد استفاده قرار گرفته اند اما دانش آموزان قصد آن داشتند که مواد را با هم ترکیب نمایند تا محصول مناسب تری ساخته شود و سپس آن را مورد امتحان در افراد مختلف قرار دهند.

موارد مورد نیاز

بره موم 20 گرم

روغن شتر مرغ 20 گرم

روغن زنجبیل 20 گرم

روغن سیاه دانه 20 گرم

روغن رازیانه 20 گرم

روغن رازیانه 20 کرم

پودر آویشن 20 گرم

پودر بذر کرفس 20 گرم

روش ساخت

دانش آموزان بره موم را به عنوان ماده پایه انتخاب نمودند. ابتدا برای نرم کردن بره موم 30 درصد وزن کل بره موم را الکل ریختند و به مدت 15 روز در آزمایشگاه نگهداری شد و هر روز آن را بهم زدند تا کاملا نرم شد سپس با قاشق آن را خوب له نموده و با میکسر به صورت خمیر تبدیل کردند. سپس برگ آویشن و بذر کرفس را با دستگاه آسیاب کاملا پودر کردند و مقدار 20 گرم از هرکدام جداگانه مخلوط شدند و با دستگاه همزن برقی خوب مخلوط گردیدند. در مرحله بعد روغن های گیاهی هر کدام به مقدار 20 گرم وزن شدند و جداگانه به مخلوط قبلی افزوده شدند و با همزن برقی برای یکنواخت کردن پماد به مدت 15 دقیقه با 1000 دور در دقیقه کاملا یکنواخت شدند. در مرحله بعد پماد در بسته های 60 گرمی بسته بندی شدند و برای درمان و آزمایش مورد استفاده قرار گرفتند. تعداد افراد انتخاب شده شامل 18 نفر بودند که به سه گروه 6 نفره تقسیم شدند.

گروه اول: گروه شاهد

یک گروه 6 نفره به عنوان شاهد انتخاب شدند که دارای درد آرتروز در ناحیه زانو بودند و پمادی را استفاده نکردند.

گروه دوم: یک بار در طول شبانه روز پماد را استفاده نمودند.

گروه سوم: دو بار در شبانه روز پماد را استفاده کردند.

متغیرهای مورد نظر دوز دارو یک و دو بار در طول شبانه روز است.

نتایج حاصل از آزمایشگاه نشان داد که در گروه اول که فقط یک بار در طول شبانه روز استفاده نمودند از 6 نفر 4 نفر اعلان رضایت نمودند یعنی حدود 50 درصد افراد بهبودی پیدا نمودن و تا 48 ساعت احساس درد نداشتند.

نتایج حاصل از آزمایش گروه دوم نشان داد که از 6 نفر گروه دوم 6 نفر اعلان رضایت کردند و حدود 75 درصد رضایت کافی داشتند و این افراد به مدت یک هفته احساس درد نداشتند.

ساخت و بررسی پماد ضد درد بر آرتروز مفصل

توجه به خاصیت گرمازایی روغن ها در سطح پوست بدن این فرضیه را تقویت می کند که پماد ضد درد به عنوان یک فراورده طبیعی از طریق پوستی سبب کاهش درد آرتروز می شود. بعد از مالش پماد بر سطح پوست گرمای پوست افزایش می یابد و جریان خون به سطح پوست کشیده می شود و درد از بین می رود.

مهارت ‌های کسب شده

1. روش ایده یابی (بارش مغزی)

2. مهارت کار در آزمایشگاه (رعایت نکات ایمنی)

3.  آشنایی با مهارت کاربرد ابزار و وسایل مورد نیاز

4.  آشنایی با پروپوزال نویسی

5. آَشنایی با مقاله نویسی

6. آشنایی با تهیه پاورپوینت

7. آشنایی با نحوه جستجوی اطلاعات

8. آشنایی نحوه فیش برداری

9. مهارت ساخت پوستر علمی

10. مهارت انجام کارگروهی

11. آشنایی با انواع علائم آرتروز

12. آشنایی با فواید روغن شترمرغ، روغن کنجد و روغن زیتون در درمان آرتروز

13. آشنایی با راه های درمان آرتروز

تهیه کننده: محبوبه همت